Huolto-ohjeet

  1. Huolto-ohjeet
  2. Suojaus öljyllä
  3. Suojaus vahalla
  4. Varastointi


Huolto-ohjeet

Kaikki nykypäivänäkin valmistetut käyttöä kestävät miekat valmistetaan edelleen hiiliteräksestä. Suurta materiaalitieteen läpimurtoa ei ole tapahtunut sitten varhais-keskiajan, joka vaikuttaisi miekkojen valmistukseen. Nykyään toki tiedetään miten teräs käyttäytyy molekyylitasolla ja lämpökäsittely ja karkaisu tapahtuvat hallitusti ja tunnettujen lakien mukaan, mutta edelleenkin miekan omistaja joutuu huolehtimaan ettei happi pääse käsiksi ruostuvaiseen hiiliteräkseen. Ruostumaton teräs on erinomainen materiaali moniin käyttökohteisiin, mutta valitettavasti kunnollisen miekan raaka-aineeksi siitä ei ole.

Ruostuvaisen hiiliteräksen päälle pitää siis saada ilman kosteudelta ja hapelta suojaava kalvo. Kun miekan terän päällä on kerros öljyä tai vahaa, happi ei yksinkertaisesti pääse teräkseen asti ruostuttamaan terää. Teräksen laatu ei vaikuta tähän millään tavalla ja tilanne on täysin sama teräaseen valmistajasta ja aseen laadusta riippumatta. Alla olevat ohjeet pätevätkin kaikkien hiiliterästuotteiden kunnossapitoon.Sivun alkuun

Suojaus öljyllä

Koriste-esineenä seinällä riippuva miekka tarvitsee uutta öljyä pintaansa kerran tai pari kertaa vuodessa, riippuen öljyn laadusta. Öljy haihtuu hitaasti pois terän pinnalta ja uutta pitää lisätä ennen kuin hapelta suojaava kerros on haihtunut kokonaan pois. Uusi öljykerros kannattaa lisätä myös aina kun miekkaa on käsitelty. Jos miekalla vaikkapa lyö pahvilaatikkoa, suurin osa öljystä jää pahviin ja terä jää suojaamattomaksi. Lisäksi aina kun terää koskee paljailla sormilla, osa sormien luontaisesta rasvasta jää kiinni terän pintaan. Sormenjälkien rasva on hapanta ja terän ruostuminen alkaa nopeasti. Jo yksi yö puhdistamattomana jättää ruosteisen sormenjäljen teräkseen. Kun ystäväsi on halunnut ihastella ja kokeilla miekkaasi, pyyhkäisy öljyisellä rätillä on paikallaan.

Sisätiloissa koriste-esineenä olevalle miekassa riittää suoja-aineeksi esimerkiksi silikoniöljy, jota saa ostaa useimmista autotarvikeliikkeistä ja rauta- ja sekatavarakaupoista spraypulloissa. Silikoni on hyvin kevyttä ja juoksevaista öljyä, mutta suojaa terän hapelta ja ilmankosteudelta aivan yhtä hyvin kuin paksummatkin varastorasvat. Kevyt öljy ei sotke kotiasi ja sitä on mukava käsitellä. Hyvä tapa on pitää kangaspalaa ja öljyä esim. minigrip-pussissa miekan lähistöllä. Tällöin öljyinen kangas ei sotke paikkoja ja tarvikkeet ovat yhdessä paikassa ja aina valmiit käytettäväksi. Jos käytät aseesi suojaamiseen jotain paksumpaa öljyä, se sotkee helpommin mutta toisaalta haihtuu hitaammin terän pinnalta pois ja uutta öljyä tarvitsee lisätä harvemmin.

Öljyn valinta ei ole kriittinen asia terä-aseiden kanssa ja lähes mikä tahansa öljy suojaakin terä-aseesi hapen vaikutuksilta. Useat harrastajat käyttävät mielellään ampuma-aseille myytäviä aseöljyjä. Ampuma-aseöljyt toimivat mainiosti terä-aseidenkin kanssa, mutta ampuma-aseita varten kehitetyt erikoisominaisuudet lisäävät tuotteen hintaa mutta eivät auta suojaamaan terä-aseita halvempia vaihtoehtoja paremmin. Käyttämällä mitä tahansa kirkasta, ei-orgaanista, öljyä pitää miekkasi suojassa.

Sivun alkuun

Suojaus vahalla

Käyttämällä myymäämme Renaissance–vahaa pystyt suojaamaan miekkasi yhdellä käsittelyllä vuosiksi tai jopa vuosikymmeniksi eteenpäin. Paksumpi ja kovempi vahakerros ei haihdu pois kuten öljykerros, ja hapelta suojaava kerros säilyy pitkiä aikoja kerrallaan. Kova vahakerros suojaa myös sormenjäljiltä. Vahalla päällystettyyn terään ei jää sormenjäljistä häiritseviä jälkiä eikä terän käsittely paljailla käsillä aiheuta ruostumisvaaraa. Pinta pysyy kuivana ja miekka kerää pölyä selvästi vähemmän kuin tahmeampi öljyinen pinta. Samalla vahalla pystyt suojaamaan myös miekan nahka/luu/puuosat ympäristön hapettavilta/syövyttäviltä/kuluttavilta vaaroilta. Renaissance–vaha luo miekkasi ympärille kokonaisvaltaisen suojaavan kerroksen. Suosittelemmekin että suojaat miekkasi käyttäen Renaissance-vahaa.

Vaikka vahakerros ei haihdukkaan aseen pinnalta pois, kuluu se kuitenkin mekaanisesti pois, jos miekka on harjoituskäytössä. Seinällä ollessaan vahattua miekkaa ei tarvitse huoltaa, mutta kontaktia sisältävän harjoittelun jälkeen tarvitsee vahapinta uusia osumakohdista.

Renaissance-vahalla suojaat kaikki arvoesineesi. Museoiden käyttämä tuote muodostaa pitkäikäisen suojan tuotteen pinnalle.


Sivun alkuun

Varastointi

Pitkiä aikoja varastoitaessa miekkaa ei kannata missään nimessä jättää sisälle nahkaiseen huotraansa. Puisessa tupessa miekkaa kuitenkin voi säilyttää, kunhan puu ja miekka ovat kunnolla öljytyt. Nahka sisältää aina hieman kosteutta ja lämpötilan vaihdellessa kosteus tiivistyy kohtiin, missä miekka koskettaa tuppea. Näihin kohtiin muodostuu ruostetta.

Miekka kannattaakin vahata Renaissance-vahalla tai öljytä reilusti, kietoa muoviin ja laittaa varastoon tuppensa viereen. Jos päätät käyttää öljyä, pitkän varastointiajan varmistamiseksi miekan pinnalle kannattaa levittää paksumpaa öljyä/rasvaa, kuten esim. spraypulloissa myytävää vaseliinia. Kevyt öljy haihtuu ajan myötä pois eikä välttämättä anna tarpeeksi hyvää suojaa pitkällä ajalla.

Kun laitat miekkasi varastoon pitkäksi aikaa, öljyä tai vahaa miekka kauttaaltaan ja kiedo se muoviin.


Sivun alkuun
Copyright © 2019 Rautaportti. Ylläpito Navicom Oy.