'Avant' Milanolaiset jalkasuojat

189.00€

Levyhaarniskaa oli jo käytetty Rooman aikana, mutta Rooman kaatumisen myötä sen valmistuksen tietotaito katosi, ja lähes vuosituhannen ajan taistelijat varustivat itsensä rengashaarniskalla ja paloista kootuilla suojilla. Viimein haarniskointi ryhtyi siirtymävaiheiden kautta siirtymään jälleen kohti levyhaarniskaa, ja 1400-luku oli viimein täyden levypanssaroinnin kulta-aikaa. Italialaistyylin panssarit olivat muotokieleltään pyöreitä ja sulavalinjaisia ja koostuivat pääsääntöisesti suurista yksittäisistä levyistä, eivätkä olleet yhtä nivellettyjä ja mutkikkaita kuin saksalaiset goottityylin haarniskat.

”Avant”-haarniska on vanhin lähes täydellisenä säilynyt haarniska ja alkujaan kuuluisan Churburgin linnan kokoelmista, noin vuodelta 1445. Haarniska on valmistettu Corion pajalla Milanossa ja se on saanut nimensä rintapanssarin kaiverruksesta joka tarkoittaa ”Eteenpäin!”. Haarniska on tyypillisen pohjoisitalialainen, raskaine tasaisine pintoineen jotka auttavat kilpeämään aseiden iskuja ja ammuksia antamatta niille pureutumiskohtia. ”Avant” on milanolaisen haarniskateollisuuden taidonnäyte, jossa yhdistyy tekninen osaaminen ja muotoilu. Tuloksena on esteettisesti miellyttävä ja toiminnallinen haarniska. ”Avant” haarniska on säilyneistä haarniskoista lähimpänä haarniskatyyppiä, joka näkyy miekkailuoppaassa Il Fior di Battaglia, ja se on nykyisin esillä Kelvingroven museossa Glasgowssa.

Avant-haarniskan jalkapanssariin kuuluu reisiosa cuisse, polvikuppi poleyn, ja säärisuojan yläosa demi-greave. Tyypilliseen italialaiseen tapaan reiden sisäosaa ei ole suojattu levyllä. Italialaisten taistelutaktiikka nojasi enemmän raskaan ratsuväen käyttöön, jolloin sisäreisi jäi satulan suojaan. Haarniska kiristetään paikoilleen jalan takaa kolmella nahkasoljella, ja asetakkiin tai – vyöhön erillisillä kiinnitysnyöreillä. Polvien kolmoisnivellys tekee jalkapanssareista hyvin liikkuvat. Jalkapanssarin alaosassa on valmiina reikä, joka mahdollistaa erillisen umpinaisen säärisuojan kiinnityksen.

Valmistettu 1,6 mm teräksestä. Teräksen paksuus saattaa hieman vaihdella valmistuksessa käytettyjen käsityömetodien johdosta. Kokonaispituus korkeimmassa reunassa n. 52 cm. Yläosan keskeltä polven keskiosaan 37 cm, josta alaosaan 9,5 cm. Ympärysmitta: reisi 68 cm, sääri 23 cm. Polvikupin leveys 12,5 cm.” Avant”-jalkapanssari istuu parhaiten n.170-182 cm taistelijalle. Valmistaja Marshall Historical.
Napsauttamalla mitä tahansa kuvaa näet sen suurempana


Copyright © 2018 Rautaportti. Ylläpito Navicom Oy.