Kevyt pieni kupurakilpi

35.00€

Royal Armories -museon kätköistä löytyy vanhin tallessa pysynyt eurooppalainen taisteluopas (ja yksi vanhimmista koko maailmassa). Tämä 64 sivuinen opas tunnetaan luettelonimellä Royal Armouries Ms. I.33, koska alkuperäistä tekijää tai kirjan nimeä ei tiedetä. Tässä hienosti kuvitetussa kirjassa munkki opettaa oppilaansa taistelemaan käyttäen kupurakilpeä ja miekkaa. I.33 on yksi parhaimmista tiedonlähteistä nykypäivän historianelävöittäjille kupurakilven käyttöön ja keskiajan taistelutekniikoihin. I.33 on kirjoitettu luultavimmin 1290-1320 välillä, eli aivan viimeisten ristiretkien lopulla, mutta kupurakilpiä käytettiin aina 1100-luvulta pitkälle 1600-luvulle.

Vaikka kupurakilpi on pieni ja sitä ei ole suunniteltu suojaksi nuolia ja muita ammuksia vastaan, kupurakilvet olivat tästä huolimatta suosittuja taistelukentillä ja säilyivät muuttumattomina käytössä läpi vuosisatojen. Pienuuden, keveyden ja ketteryyden täytyi olla merkittävä etu taistelussa. Pienen kilven saattoi ripustaa vyölle tai miekan kahvaan roikkumaan, jolloin kilpi kulki mukana käytettäväksi tilanteessa kuin tilanteessa myös siviilielämän puolella. Kaksitaistelutkin käytiin usein miekkaa ja kupurakilpeä käyttäen ja kaksintaisteluharjoittelu oli paikallisittain suosittu kamppailulaji 1200-1400-luvuilla.

Tämä kupurakilpi, eli buckleri, on yllättävän kevyt käsitellä. Keveys on ehdoton etu harjoitellessa, jolloin kilpeä saataa joutua pitämään ylhäällä pitkiäkin aikoja. Tämän kupurakilven kädensija on jokseenkin siro/ohut, mikä mahdollistaa kilpikäden käytön esim. vastustajan aseen hallintaan tai vastustajasta kiinnipitämiseen.

Halkaisija 23 cm. Paksuus 1,6 mm. Reunan paksuus 2,5 mm. Paino 720 g. Valmistaja: Marshal Historical.Napsauttamalla mitä tahansa kuvaa näet sen suurempana


Copyright © 2019 Rautaportti. Ylläpito Navicom Oy.