Klassinen roomalainen scutum

189.00€

Kilpimalli joka useimmille tulee mieleen roomalaisista legioonista puhuttaessa on juuri tällainen suorakaiteen muotoinen iso kilpi. Maalattu punaiseksi ja koristeltu kultaisilla salamoilla ja kotkan siivillä. Tällaisia suorakaiteen muotoisia kilpiä käytettiin Rooman keisariajalla, Rooman suurimman kukoistuksen aikana. 200 jaa.-luvun loppuun tultaessa legioonat siirtyivät takaisin ovaalin mallisiin kilpiin, mutta tämä perinteinen malli on jäänyt historiankirjoihin tyypillisenä legioonien suojaajana. Kaareva pinta kilpeää luontaisesti vihollisen iskut sivuun ja ison kilven takana legioonalainen oli suojassa niin nuolilta, kiviltä kuin heittokeihäiltäkin. Kilpiä käytettiin usein myös aseina ja iskemällä raskaan kilven reunalla tai keskuskupuralla voitiin antaa yllättävänkin voimakkaita iskuja taistelun tuoksinassa.

Tälläisia isoja kilpiä käytettiin myös kilpimuurien ja yhtenäisten suojien muodostamiseen. Kun vierekkäiset legioonalaiset laittoivat kilpensä limittäin, saattoi koko joukkuen liikkua kilpien alla suojassa nuolilta. Tällaista suojaa kutsuttiinkin osuvasti nimellä testudo (kilpikonna latinaksi).
Tämä kangaspäällysteinen puukilpi on käsinmaalattu. Kilven reunoja kiertää messinkireunus/vahvike. Keskuskupura on messinkiä. Kilven takaosassa on ohuet puiset lisävahvikkeet.

Korkeus 106,5 cm ja leveys 59 cm. Kaareutetun puun leveys pintaa pitkin mitattuna 84 cm. Kokonaispaino 5,8 kg.

Napsauttamalla mitä tahansa kuvaa näet sen suurempana


Copyright © 2019 Rautaportti. Ylläpito Navicom Oy.