Pappenheim-rapiiri

 Ei varastossa  

299.00€

Rapiiri oli pääasiallisesti siviilien käyttämä ase, ja sen suunnittelu sekä käyttötekniikka muotoutuivat käyttöolosuhteiden mukaisiksi. Kaupungeissa ja ahtailla kaduilla ei juuri ollut tilaa laajaliikkeisille viiltomiekoille eikä isoja miekkoja haluttu kantaa mukana jokapäiväisessä elämässä. Myös rapiirien kahvarakenne heijastaa tätä muuttunutta käyttötarkoitusta; koska siviileillä ei ollut teräksisiä taisteluhansikkaita käsien suojana, oli käden suojaaminen itse miekan väistikaarien tai korikahvan avulla elintärkeää.

Loisteliaan ulkonäkönsä ansiosta rapiirista tuli hyvin pian siviiliaateliston lempiase. Sotilaskäyttöön rapiireja ei kuitenkaan otettu, muutoin kuin paraatikäyttöön. Oli kuitenkin selvää että tämä uusi miekkatyyppi käsisuojineen tarjosi jotain mikä olisi taistelukentälläkin hyödyksi. Koska levyhaarniskat olivat vähitellen jäämässä pois käytöstä, saattoi kevenevien suojauksien myötä raskaan taistelumiekankin terää keventää. Niinpä syntyi taianomainen yhdistelmä jossa siviilielämästä tuttu rapiirityylinen kahvarakenne liitettiin terään joka oli siviilipuolen rapiireihin verrattuna tukevampi ja lähempänä leikkaavaa miekkaa. Miekkarapiiri yleistyi sotilaskäytössä ja kolmikymmenvuotisen sodan (1618-1648) näyttämöillä sitä kantoivat lähes kaikki sodan osapuolet.

Tämä miekkatyyppi on saanut nimensä koska sitä käytti suurella todennäköisyydellä Gottfried Heinrichin, Pappenheimin kreivin, ratsuväki. Pappenheim kohosi sotilasurallaan Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan palveluksessa nopeasti ja korkealle ja sai myös kreivin arvonimen. Kolmikymmenvuotisen sodan aikana hän puolusti Roomalaiskatolista uskoaan yhtä kiihkeästi kuin hänen arkkivihollisensa Kustaa II Adolf protestanttista uskoaan. Nämä suuret sotilaspäälliköt olivat kohdanneet sodan taisteluissa niin huimia voittoja kuin kirveleviä tappioitakin. Kuin onnistumistensa siivittämänä, ja kuin kohtalon johdattamana, molemmat johdattivat armeijansa taisteluun Lützenissa marraskuun 16. päivänä 1632. Tältä sotakentältä ei kumpikaan palannut hengissä.

Pappenheimin rapiiri on suhteellisen kevyt miekka, joka soveltuu niin viiltoihin kuin pistoihinkin, eli ei ole vain puhtaasti pistämiseen suunniteltu miekka. Kahvarakenne on molempikätinen ja puinen kahva on päällystetty metallipunoksella. Nahkaisen tupen helat ovat terästä. Tämä historiallisesti tärkeä miekka puolustaa paikkaansa missä tahansa asekokoelmassa. Windlass Steelcraftsin valmistama. Alkuperäinen noin vuodelta 1630.

Kokonaispituus n. 114 cm. Terä n. 91,5 cm pitkä ja 3,2 cm leveä. Paino 1,36 kg.Napsauttamalla mitä tahansa kuvaa näet sen suurempana


Asiakkaat, jotka ostivat tämän tuotteen, ostivat myös...Copyright © 2018 Rautaportti. Ylläpito Navicom Oy.