Emännänveitsi

15.50€

Emännänveitseksi kutsutaan yksinkertaista teräksestä tai aiemmin myös raudasta valmistettua pienehköä käyttöveistä. Perimätiedon mukaan veitsi saatettiin valmistaa katkenneen miekan tai isomman veitsen/tikarin vielä käyttökelpoisesta osasta. Emännänveitsi oli nopea, helppo ja edullinen valmistaa, mutta silti käyttötarkoitukseensa kotitaloustöissä ja keittiössä juuri täydellinen. Veitsessä ei ollut puista kahvaa, eikä niin ollen mitään joka olisi hellalle unohtuessaan syttynyt.

Veitsen historia ulottuu keskieuroopan rautakaudelle; varhaisimmat löytyneet emännänveitset ovat noin ajalta 500eaa. Emännänveitsen käyttö levisi kansainvaellusajalla germaaniheimojen mukana muualle Eurooppaan, ja Pohjanmeren ja Itämeren ympäristön kauppa- ja purjehdusreittien ansiosta veitsiä on löydetty kaikilta niitä ympäröiviltä alueilta. Viikinkien mukana veitsi matkasi yhä kauemmas alkuperäisiltä sijoiltaan. Emännänveitsi oli jokapäiväinen, suhteellisen edullinen mutta silti korvaamattoman käytännöllinen, esine joka kulki aina mukana.

Koska kyseessä on käyttöesine, hautalöytöjä ei ole monia, sillä veitset useimmiten käytettiin loppuun tai taottiin uusiksi esineiksi. Viikinkinaiset, ja muut Pohjanmeren sekä Itämeren ympärillä asuvien kansojen, kuten vaikkapa saksien, emännät käyttivät näitä veitsiä. Emännänveitseksi veistä sanotaan juuri siksi että sitä perinteisesti käyttivät perheen matriarkat, joilla veitsi riippui avainten ja muiden tärkeiden asioiden tavoin vyöstä tai vitjoista/ketjuista. Emännänveitsen perusmalli on yllättävän samanlainen kaikkialla, mutta pieniä eroja löytyy vaikkapa siinä kuinka terävä vai tylppä kärki on, ja miten kahvan muodostava ruoti on käännetty.

Veitsen mukana toimitetaan nahkainen tuppi vyökannakkeella. Tämä veitsi myydään esiteroitettuna. Valmistaja: Marshal Historical.

Pituus 21-22 cm, terän pituus 10-11 cm, paino 100 g.
Napsauttamalla mitä tahansa kuvaa näet sen suurempana


Copyright © 2018 Rautaportti. Ylläpito Navicom Oy.