ILMAINEN TOIMITUS YLI 400 € TILAUKSILLE (EU:N SISÄLLÄ)
Jatka ostoksia Kassalle
  • Välisumma: 0

Tilaa yli 400 eurolla ja lunasta täysin maksuton toimitus tilaukselle!

Ohjeet hiontaan ja kiillotukseen

Ohjeet terän hiontaan ja kiillotukseen

Koko terä kannattaa hioa ja kiillottaa kokonaisuudessaan, jos ruoste on päässyt hieman syvemmälle, pinta on naarmuuntunut taikka terän pinta on patinoitunut kauttaaltaan. Paikallisen hionnan aiheuttama kiiltävä läikkä tulee pistämään silmään muuten tummemmasta terästä.

Alla esitetään yksi tapa, miten pystyt hiomaan ja kiillottamaan terän.

Projektissa tarvittavat tuotteet: hiottava ase, vesihiomapapereita, vesiastia, teräsvillaa, hioma/kiillotustahnaa, kiillotusrätti, kangasta tai paperia pöydän suojaksi, öljyä tai vahaa terän loppusuojausta varten ja noin 1 h aikaa.

1.

Osta eri karkeuksisia vesihiomapapereita rauta- tai sekatavarakaupasta. Esim. karkeudet 360, 600 ja 1000. Jos terässäsi olevat naarmut tai ruosteläikät ovat syvällä, osta yksi karkeampi paperi lisää. Jos haluat erityisen kiiltävän lopputuloksen, osta yksi hienompi hiomapaperi lisää. Riippuu henkilöstä, kuinka kiiltavän tai mattapintaisen lopputuloksen haluaa. Osta lisäksi teräsvillaa ja hioma/kiillotustahnaa. Teräsvillan karkeus 000 on sopiva mm. kevyen ruosteen poistamiseen ja terän kiillotukseen, sillä sen jättämät naarmut ovat hyvin pieniä ja ne saa piiloon kiillotustahnalla. Hioma-/kiillotustahnoista ainakin Autosol on hyväksi koettua ja on yleisesti saatavilla autotarvike- ja sekatavaraliikkeistä.

2.

Pura miekka/tikari osiin, ja aseta pelkkä terä tasaiselle alustalle. Jos asetta ei saa purettua, suojaa esim. maalarinteipillä osat, joita et halua vahingossa naarmuttaa. Työssä syntyy sotkua, joten aseta sanomalehtiä tai kangas suojaamaan alustaasi.

Tämän tikarin ponsi on kiinni kierteillä, joten tikari on helppo purkaa osiin ruuvaamalla ponsi irti.

Hiottava tikari purettuna

3.

Revi tai leikkaa vesihiomapaperista pienempi palanen, jonka kanssa on mukavampi työskennellä. Aloita karkeimmalla (esim. 360) paperilla. Kasta vesihiomapaperi veteen ja huolehdi, että paperi on märkä koko hiomisen ajan. Vesi estää paperin tukkeutumisen ja takaa hyvän hiontatuloksen. Tee koko terän pituisia, tasaisia vetoja. Hiomapaperia ei tarvitse painaa suurella voimalla. Tasaiset ja samansuuntaiset vedot tai työnnöt takaavat parhaan tuloksen.

Pidä vesihiomapaperi märkänä koko hiomisen ajan.

Ole erityisen varovainen jos teräsi on teroitettu. Hionnan aikana riski viiltää haava sormenpäähän on suuri.

4.

Hio jokainen terän osa erikseen. Eli jos terässäsi on esim. keskiharjanne, hio erikseen vasen ja oikea puoli. Jos hiot koko terää yhdellä kertaa, keskiharjanne hioutuu selkeästi eniten ja terän korostuksen katoavat. Jos miekassasi on veriura, leikkaa vesihiomapaperista pieni palanen, jolla hiot veriuran erikseen.
Koko terän pinta tulee olla samansuuntaisten, pitkien uurteiden peitossa ennen siirtymistä hienompaan paperiin. Kaikki ruoste, naarmut ym. poistettavat, pitää saada näkymättömiin jo tässä vaiheessa. Myöhemmillä vaiheilla vain peitetään karkeimman hiomapaperin jäljet. Mitä tasaisemmin koko pinta on peitettynä samansuuntaisilla uurteilla tässä vaiheessa, sitä parempi lopputulos tulee olemaan.

Terän vasen puoli on tasaisten ja yhdensuuntaisten hiontajälkien peitossa. Nyt voidaan aloittaa työ keskiharjanteen toisella puolella.

5.

Toista koko terän hionta hienommalla (esim. 600) paperilla. Kun terän pinta on jälleen tasaisesti pitkittäisten uurteiden peitossa, siirry hienompaan paperiin. Muista pitkät ja tasaiset vedot hiomapaperilla. Hio edelleenkin jokainen terän pinta erikseen jotta teräsi korostukset ja poikkileikkauksen muoto säilyvät muuttumattomina.

Kun terän pinta on tasaisten hiontajälkien peitossa voidaan siirtyä astetta hienompaan paperiin. Hienommalla paperilla peitetään edellisen, karkeamman hiomapaperin jäljet.

6.

Terässä olevia naarmuja ei saa poistettua, vaan ideana on peittää ne muilla pienemmillä naarmuilla. Kun kaikki hiomapaperikarkeudet on käyty vuorollaan läpi, kädessäsi pitäisi olla tasamattapintainen terä. Nyt naarmut ovat niin pieniä, että niitä ei enää kunnolla erota toisistaan. Viimeisenä hiomiskarkeutena käytetään teräsvillaa, jonka jälkeen naarmuja ei enää erota tarkkasilmäisinkään katsoja.

000 karkeuksisella teräsvillalla tehdyt naarmut ovat liian pieniä ihmissilmän nähtäväksi.

Vaiheen 7 kiillotuksen voi suorittaa myös yhdellä kertaa teräsvillan kanssa. Tällöin saavutetaan hieman erilainen terän kiilto.

7.

Viimeistellyn kiiltävän pinnan saat aikaiseksi kiillotustahnalla. Pursota tippa tahnaa kankaan palalle ja aloita terän kiillotus. Tahnalla syntyvät naarmut ovat niin pieniä, että hankausliikkeen suunnalla ei ole enää merkitystä. Hiominen onnistuukin parhaiten pyörivin liikkein. Omasta mieltymyksestä riippuen lopeta kiillotus, kun haluamasi ulkonäkö on saavutettu. Mitä kauemmin pintaa kiillottaa tahnalla, sitä kiiltävämmäksi pinta muuttuu. Kiillotustahnalla saat aikaiseksi jopa peilikiiltävän pinnan terään.

Hioma-/kiillotustahnalla pintaan syntyvät naarmut ovat mikroskooppisia. Valo heijastuu tasaisesta pinnasta tasaisesti ja mattapinta muuttuu kiilloituksen myötä kiiltäväksi.

Hionta on sotkuista työtä ja työtaso kannattaa suojata kunnolla. Terästä irronnut hieno metallijauho ei lähde helpolla irti keittiön pöytäliinasta 🙂

8.

Levitä terän päälle kerros öljyä tai Renaissance-vahaa. Kiillotustahna jättää terän päälle ohuen suojaavan kalvon, mutta vaha- tai öljykalvo on aina varma valinta.

Esitetty tapa on vain yksi monista ja orjallinen noudattaminen ei ole tarpeellista. Muillakin hiomatarvikkeilla päästään samaan lopputulokseen, kunhan vain käyttää maalaisjärkeä. Tärkeintä on muistaa, että pienemmillä naarmuilla peitetään isommat naarmut ja että karkeusasteissa ei kannata tehdä liian isoja hyppyjä, vaan siirtyä välivaiheiden kautta karkeasta hienoon.

Maailmaa nähnyt tikari ennen hiontaa ja hionnan jälkeen.

Rautaportti on toimittanut historian aikana onnistuneesti yli 62 000 tuotetta yli 50 eri maahan.
icon_search icon-cart icon_arrow-right icon-arrow-left close