ILMAINEN TOIMITUS YLI 400 € TILAUKSILLE (EU:N SISÄLLÄ)
Jatka ostoksia Kassalle
  • Välisumma: 0

Tilaa yli 400 eurolla ja lunasta täysin maksuton toimitus tilaukselle!

Teräaseiden käsittely ja kestävyys

Teräaseen säilytys

Älä kuljeta asetta mukanasi. Teräaseiden hallussapito yleisellä paikalla on kielletty järjestyslain (612/2003) 10§, 1. ja 3. momentin nojalla. Laki ei koske esineitä, joiden hallussapito on työtehtävän tai muun hyväksyttävän syyn vuoksi tarpeen. Älä anna asetta alaikäisten lasten haltuun. Säilytä asetta paikassa, josta lapset tai ulkopuoliset henkilöt eivät saa sitä haltuunsa ja niin, ettei se aiheuta vaaraa ympäristölleen.

Tupet ja huotrat on tarkoitettu teräaseen turvalliseen kuljettamiseen, suojelemaan niin sinua kuin asettakin vaurioilta. Tuppi ei kuitenkaan ole ihanteellinen aseen pitkäaikaiseen varastointiin. Nahkainen tai puinen tuppi sisältää aina hieman kosteutta, ja lämpötilan vaihdellessa kosteus tiivistyy kohtiin, joissa terä koskettaa tuppea. Näihin kohtiin muodostuu helposti ruostetta. Miekka saattaa myös juuttua tuppeensa, mikäli se pääsee ruostumaan tupessaan. Pitkään varastoitaessa miekka kannattaakin vahata Renaissance-vahalla tai öljytä reilusti, kietoa muoviin ja laittaa varastoon tuppensa viereen.

Teräaseen kestävyys

Kaikki Rautaportin hiiliteräksiset miekat ja tikarit kestävät historiallisten esikuviensa tavoin oikeaa miekkailua. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että ne olisivat tuhoutumattomia. Vaikka toisin joskus kuulee väitettävän, terä kuin terä voi vaurioitua tai rikkoutua käytössä. Hiiliteräksiset teräaseemme on oikeaoppisesti karkaistu ja lämpökäsitelty, joten terän pinta on kova, mutta terä on sisältä pehmeä ja joustava. Näin on saatu aikaiseksi miekka, jonka terä kovan pintansa ansiosta kestää hyvin kulutusta ja joustavan sisuksen ansiosta taipuu ja joustaa miekkailun rasituksissa. Joustaminen on erittäin tärkeä terän ominaisuus, sillä sisältään liian kova terä ei taivu kovassa rasituksessa, vaan murtuu. Liian pehmeä terä taas taipuu, mutta ei palaudu suoraksi, joten miekan karkaisussa on löydetty täydellinen tasapaino näiden ominaisuuksien välillä.

Aseen osuessa johonkin yhtä kovaan tai itseään kovempaan jää terän reunaan väistämättä koloja, oli teräslaatu tai karkaisuaste mikä hyvänsä. Paksureunaiset näyttämömiekatkin kolhiintuvat reunoiltaan ja vaativat huoltoa ja hiomista.

Miekkoja ei ole suunniteltu leikkaamaan kovia kohteita, eivätkä ne sovellu esim. puiden kaatamiseen. Käytä tähän tarkoitukseen kirvestä. Liian kovaan ja paikallaan olevaan kohteeseen lyöminen aiheuttaa vaurioita ja voi jopa rikkoa terän sekä aiheuttaa vaaraa niin itsellesi kuin lähimmäisillekin. Esimerkkejä suosituista kohteista leikkauskäytössä ovat mm. tatami, pahvipurkit ja -putket, taimet, suuret kasvikset (esim. meloni) ja vedellä täytetyt vesi- ja limonadipullot.

Helppohoitoisesta ruostumattomasta teräksestä valmistetut miekat soveltuvat koristeeksi, asun osaksi, keräilyesineeksi sekä kevyihin leikkausharjoituksiin. Materiaali ei sovellu miekkailuun toisia teräsmiekkoja vastaan tai rajumpiin leikkausharjoituksiin.

Teräaseen käsittely

Älä teroita asettasi. Teroitetun aseen kanssa pienikin huolellisuusvirhe aiheuttaa aina vakavia vammoja. Suhtaudu teroitettuun teräaseeseen kuten ladattuun ampuma-aseeseen.

Olipa aseesi tupessa tai esillä, kohtele terää aina mahdollisena vaaran aiheuttajana ja osoita asianmukaista kunnioitusta sitä käsitellessäsi. Älä milloinkaan heiluttele miekkaa varomattomasti. Miekkamme on suunniteltu toimimaan kuten alkuperäiset mallikappaleensa, joten ne saattavat aiheuttaa vaaraa kenelle tahansa lähietäisyydellä.

Emme missään nimessä suosittele harjoittelua miekan kanssa ilman ammattilaisen valvontaa tai koulutusta aseen oikeaoppisessa käytössä. Emme myöskään voi korostaa tarpeeksi, että harjoitellessasi sinun on käytettävä asianmukaisia suojia. Jopa teroittamaton miekka voi aiheuttaa vakavia vammoja sekä luunmurtumia.

Nämä ohjeet eivät koske vain Rautaportin myymiä teräaseita, vaan pätevät yleissääntöisesti myös muihin hiiliteräksisiin miekkoihin ja teräaseisiin.

Rautaportti on toimittanut historian aikana onnistuneesti yli 62 000 tuotetta yli 50 eri maahan.
icon_search icon-cart icon_arrow-right icon-arrow-left close