ILMAINEN TOIMITUS YLI 400 € TILAUKSILLE (EU:N SISÄLLÄ)

Teräaseiden terävyysasteet

Täältä löydät tietoa Rautaportin teräaseiden terävyysasteista. Myymiemme teräaseiden terävyysasteet vaihtelevat tuotteesta riippuen. Löydät terävyysasteen jokaisen aseen tuotetiedoista.

Tylppä

Tylpissä paksureunaisissa harjoitusaseissa reunan paksuus on tyypillisesti n. 2-2,5 mm, eikä niitä ole suunniteltu teroitettaviksi.

Tylpät aseet on rakennettu kestämään taisteluiden rasituksia niin miekkakouluissa, historianelävöittäjien taisteluissa kuin teattereiden näyttämöilläkin. Paksut reunat ja kärki on pyöristetty nirhaumien ja kolhujen minimoimiseksi.

Pistoja silmälläpitäen joissain miekoissa terän kärki on rullattu pyöreäksi tai kärjessä saattaa olla ns. ”naulapää”, mikä tekee miekan kärjestä mahdollisimman turvallisen. Kun piston voima jakaantuu isommalle alalle, leveä ja pyöreä kärki ei pääse lävistämään turvavarusteita ja miekkailijat pysyvät turvassa.

Vaikka tällaiset pienet turvallisuustekijät ovatkin mukava lisä, on teräksisten aseiden kanssa harjoitellessa aina tärkeää huolehtia kunnon suojavarusteista ja välineiden kunnosta. Muista säilyttää tarvittava varovaisuus ja hallinta joka tilanteessa onnettomuuksien välttämiseksi.

 

Teroittamaton

Teroittamattomien aseiden terien reunat ovat noin 0,3-0,8 mm paksuja, tuotteesta ja yksittäisestä kappaleesta riippuen. Reunat eivät ole paksut ja pyöristetyt, kuten tylpissä harjoitusaseissa, muttei myöskään terävät. Paljaalla silmällä eroa teroittamattoman ja terävän aseen välillä ei huomaa ilman lähempää tarkastelua, mutta teroittamattomalla aseella ei esimerkiksi saa virheellisen käsittelyn seurauksena viillettyä haavaa käteen. Kannattaa huomioida että joidenkin teroittamattomien terien kärjet kuitenkin saattavat olla hyvinkin terävät.

Teroittamattomat aseet on suunniteltu ja valmistettu niin että ne voi halutessaan teroittaa, esim. leikkausharjoituksia varten. Reunat eivät ole niin paksuja että teroituksessa poistettava määrä metallia vaikuttaisi miekan tasapainotukseen. Mikäli teroittamattoman terän haluaa teroittaa, onnistuu se pienellä vaivalla kotonakin. Teroituspalvelua voit kysyä myös paikalliselta sepältäsi. Jollain alueilla myös suutarit/lukkosepät tarjoavat teroituspalvelua. Teroituspalvelua veitsille ei tyypillisesti ole kovin vaikea löytää, mutta miekkojen pituus tekee näistä hankalia teroitettavia joillekin veitsiteroituksia tarjoaville suutareille/lukkosepille. Sinun turvallisuus mielessämme, emme suosittele aseiden teroittamista ellet aio käyttää asetta leikkuuharjoituksissa tai työkaluna.

Aseiden alunperäiset kappaleet on suunniteltu kestämään käytön rasitusta ja niinpä myös nämä jäljennökset kestävät sen. Jokaisen aseen käyttöön tarvitaan kuitenkin tietty tieto ja taito, joita ilman vahingoittuminen ja aseen vaurioituminen ovat todennäköisiä. Emme missään nimessä suosittele harjoittelua miekan kanssa ilman ammattilaisen valvontaa tai koulutusta aseen oikeaoppisessa käytössä. Emme myöskään voi korostaa tarpeeksi, että harjoitellessasi sinun on käytettävä asianmukaisia suojia. Jopa teroittamaton miekka voi aiheuttaa vakavia vammoja sekä luunmurtumia.

Terävä/hyvin terävä

Terävät aseet ovat leikkuuterävyyteen teroitettuja. Terävän aseen kanssa riski loukkaantumiselle on kohonnut ja jo pienellä huolimattomuusvirheelläkin saatat viiltää esim. käteen haavan. Ase jonka terä on terävyysluokkaa “terävä” vastaa terää jollainen voisi löytyä alkuperäisestä taistelukäyttöön tarkoitetusta aseesta. Terä leikkaa, mutta ei ole yhtä terävä kuin vaikkapa hyvässä keittiöveitsessä. Mitä ohuempi terän reuna on, sitä paremmin se viiltää, mutta sitä helpommin se myös vaurioituu. Taistelukäytössä terän ei kannata olla loppuun saakkaa tuunattu mahdollisimman teräväksi, sillä tällainen terä vaurioituu ja tylsyy nopeasti. Taistelukäytössä terän tarvitsee kestää hieman kuritusta ja silti pystyä leikkaamaan, kestämään ja toimimaan.

Terävän terän voi tietysti halutessaan jatkoteroittaa hyvin teräväksi esim. testileikkuuta varten tai vaikka partaveitsen teräksi, jos haluat esitellä kavereillesi ylivertaisia teroitustaitojasi.

Kaikkein terävimmät aseemme kuuluvat kategoriaan ”hyvin terävä.” Hyvin terävät terät on tarkoitettu testileikkuuharjoituksiin, jossa aseen terävyydellä tietysti on tärkeä osansa. Edes nämä terät eivät kuitenkaan ole yhtä teräviä kuin partaveitset, joilla saisit leikattua karvat käsivarresta. Liian terävä terä tylsyy hyvin nopeasti ja vaatii jatkuvaa lisäteroittamista kun superohut terän reuna kääntyy tai rullaantuu iskuista. Kompromissi täytyy aina vetää jonnekin terän kestävyyden ja lopullisen terävyyden välillä. Voit tietysti halutessasi jatkoteroittaa hyvin terävän teräsi partaveitsen teräksi, jos haluat esitellä kavereillesi ylivertaisia teroitustaitojasi.

Huomioithan että terävän aseen kanssa pienikin huolellisuusvirhe aiheuttaa aina vakavia vammoja. Suhtaudu teroitettuun teräaseeseen kuten ladattuun ampuma-aseeseen. Pidä hauskaa, mutta muista että turvallisuus on aina tärkeintä!

icon_search icon-cart icon_arrow-right icon-arrow-left close