Pyhän Ferninandin miekka –kirjeenavaaja

14.50

5 varastossa

Tuotekuvaus

Ferdinand III oli Kastilian kuningas vuodesta 1217 ja Leónin kuningas vuodesta 1230, yhdistäen molemmat kuningaskunnat kruununsa alle. Hän jatkoi isoisänsä Alfonso VIII:n työtä ja lujitti reconquistaa, uudelleenvalloitusta maureja vastaan. Hän valloitti takaisin mm. Sevillan ja Cordoban kaupungit, jonka moskeijan hän muunsi katedraaliksi. Myös hänen poikansa Alfonso X Viisaan uskotaan olleen tämän miekan haltija. Alfonso X Viisas oli yksi keskiajan suurista kulttuurihahmoista. Yhdessä kirjoistaan hän kuvaa ne neljä hyvettä, jotka jokaisella miekalla tulisi olla: Järkevyys, Voima, Harkitsevaisuus ja Oikeus.

Miekan alkuperäiskappale on ajoitettu 1200-luvulle, ja se on Madridin Real Armerian kokoelmissa. Tyylillisesti miekka on selvästi espanjalainen ja sen maurilaisvaikutteet ovat vahvat. Maurit hallitsivat isoa osaa Espanjasta vuosisatoja, ja mozarabilaiset / mudejar -vaikutteet, arabialaisten ja eurooppalaisten tyylien yhdistyminen ja sekoittuminen, on vielä nykyäänkin vahvasti monin paikon nähtävillä. Molemmat kuninkaat joihin tämä miekka yhdistetään liittyvät vahvasti myös Andalusian uudelleenvalloitukseen.

Alkuperäinen miekka on hopeoitu ja koristeltu yksityiskohtaisella filigraanityöllä. Sekä ponsi että väistin alaskääntyneet päät ovat trefoilin, kolmilehden, malliset, mikä oli tyypillistä Andalusian mosarabialaisessa tyylissä. Samaa koristetyyliä näkyy mm. myös kuvitetussa Cantigas de Santa Maria –teoksessa, jonka tekijäksi Alfonso X Viisas yleensä liitetään. Koska miekassa on Kastilian ja Leónin vaakunat, vahvistaa se miekan olevan kuninkaallinen. Todennäköisesti miekka siis tosiaan on kuulunut Pyhälle Ferdinandille, tai hän on antanut sen pojalleen Alfonsolle, mikä historiallisten reliikkien kanssa ei aina ole niin itsestäänselvää.

Valmistaja Marto, Toledo. Kokonaispituus 26 cm
Terä ruostumatonta terästä, kahvassa hopeoitu pintakäsittely.

Badge
Tuli tilattua kahdenkäden flameberge miekka ja lattiateline, miekka ei sopinut suoraan telineeseen niin soitto tuli ja kysyttiin että muokataanko telinettä niin että miekan siihen saa hyvin pysymään. Varmasti tilaan lisää rautaportista!
- Tuomas Koukka

Myymälämme

Kaikki verkkokaupan tilaukset ovat noudettavissa myös myymälästämme osoitteesta Oppipojankatu 1, 20780 Kaarina. Ajomatka on vain 10 minuuttia Turun keskustasta!