Suuren Kapteenin miekka –kirjeenavaaja

14.50

4 varastossa

Tuotetunnus (SKU): 8214 Kategoriat: , ,

Tuotekuvaus

Gonzalo Ferdinaz de Cordoba oli mahtava sotilas Espanjan Katolisten monarkkien, Ferdinandin ja Isabellan aikana 1400- ja 1500-lukujen taitteessa. Hän saavutti ensimmäiset voittonsa Granadan, viimeisen Iberian mantereen maurilaisvaltioista, reconquistan aikana. Myöhemmin hän sai lisämainetta Italian-sotien taisteluissa, jossa hän mm. johti Cerignolan taistelua, historian ensimmäistä taistelua joka voitettiin ruutikäsiasein. De Gordobaa kutsutaan nimellä ”El Gran Capitán”, Suuri Kapteeni, ja hän loi Espanjaan maailman ensimmäisen vakinaisen armeijan ja modernisoi sodankäyntiä, mihin Espanjan 1500-luvun voima ja voitokkuus pitkälti perustuivat. Espanjan valtiota ei toki tuolloin ollut, sillä Kastilian ja Aragonin liitto oli vain monarkioiden liitto. Kaikki ”Espanjan” siirtomaat kuuluivat Kastilialle kun Aragon taas oli levittäytynyt Välimerelle, Italiaan ja Kreikkaan.

Tämä miekka on Suuren Kapteenin seremoniallinen miekka, jonka hän sai kristinuskon puolustamista varten paavi Aleksanteri VI:lta vuonna 1503, samana vuonna jona paavi kuoli. Aleksanteri VI, syntymänimeltään Rodrigo di Borja, on yksi kuuluisimmista keskiajan paaveista ja Aragonlaisen Borgia-suvun maallistumisen, nepotismin ja korruption ruumiillistuma. Hänen enonsa oli ollut paavi joka oli nostanut hänet kardinaaliksi skandaalimaisessa 25 vuoden iässä. Skandaalit eivät suinkaan päättyneet, vaan valtaan noustuaan hänen kaikkia toimiaan ohjasi etujen ajaminen omalle suvulleen, ja hän nosti lapsensa Giovannin, Cesaren, Lucrezian ja Jofrén ylös ja eteenpäin hinnalla millä hyvänsä. Häikäilemätön vallantavoittelu periytyi seuraavaan polveen, kuten Aleksanteri VI:n pojasta Cesare di Borgiasta kertova Macchiavellin Prinssi –teos kertoo. Paavina Aleksanteri pelasi monilla korteilla, ja Ranskan ja Espanjan (Aragonin) taistellessa Napolin kuninkuudesta Italian sodissa, varmisti hän selustaansa tekemällä sopimuksia kummankin kanssa. Arvokkaan ja koristeellisen miekan lahjoittaminen kuululle kapteenillekin todennäköisesti oli osa suurempaa suunnitelmaa, jos ei ystävyyden niin vaikutusvallan ostamista.

Alkuperäistä miekkaa on säilytetty Madridin Real Armeriassa ja sen edeltäjässä Alcázarissa ainakin vuodesta 1621. Koreasti koristellun miekan yksityiskohdissa kuvataan kohtauksia kuuluista klassisista taisteluista. 1700-luvulta lähtien, eli Espanjan perimyssotien ja Bourbonien valtaannousun jälkeen, miekkaa on käytetty Espanjan kruununperijän, Asturian ruhtinaan, kruunajaisseremoniassa. Miekalla on myös lyöty ritareiksi yhden Euroopan arvostetuimman ritarikunnan, Kultaisen Taljan Ritarikunnan, jäsenet.

Valmistaja Marto, Toledo. Kokonaispituus 26 cm
Terä ruostumatonta terästä, kahvassa hopeoitu pintakäsittely.

Badge
Hyvä kauppa. Keskiaikaista asukokonaisuutta kävin katsomassa ja sellainen mukaan tarttui: Kengät, housut, nuttu ja vyö. Hinta oli kohtuullinen. Asioin toistekin.
- Juha Kortevuori

Myymälämme

Kaikki verkkokaupan tilaukset ovat noudettavissa myös myymälästämme osoitteesta Oppipojankuja 1, 20780 Kaarina 10 minuutin ajomatkan päässä Turun keskustasta.

Tervetuloa ostoksille Suomen parhaaseen historiakauppaan!