ILMAINEN TOIMITUS YLI 400 € TILAUKSILLE (EU:N SISÄLLÄ)
Jatka ostoksia Kassalle
  • Välisumma: 0

Tilaa yli 400 eurolla ja lunasta täysin maksuton toimitus tilaukselle!

Hiiliteräksisen aseen huolto-ohjeet

Huolto-ohjeet

Kaikki nykypäivänäkin valmistetut käyttöä kestävät miekat valmistetaan edelleen hiiliteräksestä. Suurta materiaalitieteen läpimurtoa, joka vaikuttaisi miekkojen valmistukseen, ei ole tapahtunut sitten varhaiskeskiajan. Nykyään toki tiedetään, miten teräs käyttäytyy molekyylitasolla, ja lämpökäsittely ja karkaisu tapahtuvat hallitusti ja tunnettujen lakien mukaan, mutta edelleenkin miekan omistaja joutuu huolehtimaan, ettei happi pääse käsiksi ruostuvaiseen hiiliteräkseen. Ruostumaton teräs on erinomainen materiaali moniin käyttökohteisiin, mutta valitettavasti perinteisen miekan raaka-aineeksi siitä ei ole.

Ruostuvaisen hiiliteräksen päälle pitää saada ilmankosteudelta ja hapelta suojaava kalvo. Kevyt pintaruoste ei vaikuta miekan kestävyyteen, mutta ruosteen synnyttyä ruoste etenee teräksen sisään ja ajan myötä vahingoittaa myös aseen rakenteellista kestävyyttä. Kun miekan terän päällä on kerros öljyä tai vahaa, happi ei yksinkertaisesti pääse tästä lävitse ja käsiksi teräksen rauta-atomeihin ruostuttamaan terää. Teräksen laatu ei vaikuta tähän millään tavalla, ja tilanne on täysin sama teräaseen valmistajasta ja aseen laadusta riippumatta. Alla olevat ohjeet pätevätkin kaikkien hiiliterästuotteiden kunnossapitoon.

Kehoitamme varovaisuuteen kaikissa teränhoidon eri vaiheissa. Käytä aina omaa harkintaasi ja maalaisjärkeä, kun työskentelet teräseen kanssa.

Suojaus öljyllä

Koriste-esineenä seinällä riippuva miekka tarvitsee uutta öljyä pintaansa kerran tai pari kertaa vuodessa riippuen öljyn laadusta. Öljy haihtuu hitaasti pois terän pinnalta, ja uutta pitää lisätä ennen kuin hapelta suojaava kerros on haihtunut kokonaan pois. Uusi öljykerros kannattaa lisätä myös aina kun miekkaa on käsitelty. Jos miekalla vaikkapa lyö pahvilaatikkoa, suurin osa öljystä jää pahviin ja terä jää suojaamattomaksi. Lisäksi aina, kun terää koskee paljailla sormilla, osa sormien luontaisesta rasvasta jää kiinni terän pintaan. Sormenjälkien rasva on hapanta ja terän ruostuminen alkaa nopeasti. Jo yksi yö puhdistamattomana jättää ruosteisen sormenjäljen teräkseen. Kun ystäväsi on halunnut ihastella ja kokeilla miekkaasi, miekan pyyhkäisy öljyisellä rätillä on paikallaan. Mikä tahansa nukkaamaton kangas soveltuu rätiksi, esim. vanhat t-paidat ja lakanat ovat tarkoitukseen erinomaisia.

Sisätiloissa koriste-esineenä olevalle miekalle riittää suoja-aineeksi vaikkapa esimerkiksi silikoniöljy, jota saa ostaa useimmista autotarvikeliikkeistä sekä rauta- ja sekatavarakaupoista spraypulloissa. Silikoni, niin kuin Rautaportinkin myymät öljyt, on hyvin kevyttä ja juoksevaista öljyä, mutta suojaa terän hapelta ja ilmankosteudelta aivan yhtä hyvin kuin paksummatkin varastorasvat. Kevyt öljy ei sotke kotiasi ja sitä on mukava käsitellä. Hyvä tapa on pitää kangaspalaa ja öljyä esim. pienessä muovipussissa miekan lähistöllä. Tällöin öljyinen kangas ei sotke paikkoja ja tarvikkeet ovat yhdessä paikassa ja aina valmiit käytettäväksi. Jos käytät aseesi suojaamiseen jotain paksumpaa öljyä, se sotkee helpommin, mutta toisaalta haihtuu hitaammin terän pinnalta pois, ja uutta öljyä tarvitsee lisätä harvemmin.

Öljyn valinta ei ole kriittinen asia teräaseiden kanssa, ja lähes mikä tahansa öljy suojaakin teräaseesi hapen vaikutuksilta. Useat harrastajat käyttävät mielellään ampuma-aseille myytäviä aseöljyjä. Ampuma-aseöljyt toimivat mainiosti teräaseidenkin kanssa, mutta ampuma-aseita varten kehitetyt erikoisominaisuudet lisäävät tuotteen hintaa, eivätkä auta suojaamaan teräaseita halvempia vaihtoehtoja paremmin. Minkä tahansa kirkkaan, ei-orgaanisen öljyn käyttö pitää miekkasi suojassa. Rautaportinkin valikoimista löydät muutamaa erilaista mille tahansa teräaseelle sopivaa öljyä.

Ballistol-yleisöljyllä suojaat kaikki teräaseesi.


Suojaus vahalla

Käyttämällä myymäämme Renaissance-vahaa pystyt suojaamaan miekkasi yhdellä käsittelyllä vuosiksi tai jopa vuosikymmeniksi eteenpäin. Paksumpi ja kovempi vahakerros ei haihdu pois kuten öljykerros, ja hapelta suojaava kerros säilyy pitkiä aikoja kerrallaan. Kova vahakerros suojaa myös sormenjäljiltä. Vahalla päällystettyyn terään ei jää sormenjäljistä häiritseviä jälkiä, eikä terän käsittely paljailla käsillä aiheuta ruostumisvaaraa. Pinta pysyy kuivana, ja miekka kerää pölyä selvästi vähemmän kuin tahmeampi öljyinen pinta. Samalla vahalla pystyt suojaamaan myös miekan nahka-, luu- ja puuosat ympäristön hapettavilta, syövyttäviltä ja kuluttavilta vaaroilta. Renaissance-vaha luo miekkasi ympärille kokonaisvaltaisen suojaavan kerroksen. Suosittelemmekin, että suojaat miekkasi käyttäen Renaissance-vahaa.

Vaikka vahakerros ei haihdukaan aseen pinnalta pois, kuluu se kuitenkin mekaanisesti pois, jos miekka on harjoituskäytössä. Seinällä ollessaan vahattua miekkaa ei tarvitse huoltaa, mutta kontaktia sisältävän harjoittelun jälkeen tarvitsee vahapinta uusia osumakohdista.

Renaissance-vahalla suojaat kaikki arvoesineesi. Museoiden käyttämä tuote muodostaa pitkäikäisen suojan tuotteen pinnalle.


Varastointi

Pitkiä aikoja varastoitaessa miekkaa ei kannata missään nimessä jättää sisälle nahkaiseen huotraansa. Puisessa tupessa miekkaa kuitenkin voi säilyttää, kunhan puu ja miekka on kunnolla öljytty. Nahka sisältää aina hieman kosteutta, ja lämpötilan vaihdellessa kosteus tiivistyy kohtiin, joissa miekka koskettaa tuppea. Näihin kohtiin muodostuu ruostetta.

Miekka kannattaakin vahata Renaissance-vahalla tai öljytä reilusti, kietoa muoviin ja laittaa varastoon tuppensa viereen. Jos päätät käyttää öljyä, pitkän varastointiajan varmistamiseksi miekan pinnalle kannattaa levittää paksumpaa öljyä tai rasvaa, kuten esim. spraypulloissa myytävää vaseliinia. Kevyt öljy haihtuu ajan myötä pois, eikä välttämättä anna tarpeeksi hyvää suojaa pitkäksi ajaksi.

Kun laitat miekkasi varastoon pitkäksi aikaa, öljyä tai vahaa miekka kauttaaltaan ja kiedo se muoviin.

Rautaportti on toimittanut historian aikana onnistuneesti yli 62 000 tuotetta yli 50 eri maahan.
icon_search icon-cart icon_arrow-right icon-arrow-left close