Renaissance-vaha

  • Suojaa lähes kaikki pinnat materiaalista riippumatta
  • Vaha muodostaa ohuen, värittömän ja kosteutta kestävän suojakerroksen
  • Kolme kokoa: 65ml, 200ml ja 3000ml

13.90115

Poista
Tuotetunnus (SKU): SKU-154 Kategoriat: ,

Tuotekuvaus

Renaissace-vahalla saat suojattua lähes kaikki pinnat materiaalista riippumatta ympäristön vaaroilta. Suojattavan kappaleen pinnalle levitetään pehmeällä kankaalla ohut kerros vahaa, joka kuivuttuaan estää hapen ja muiden vahingoittavien aineiden pääsyn suojattavalle pinnalle. Renaissance-vahaa käyttävät useat museot kaikkialla maailmassa arvokkaiden esineiden säilyttämiseksi jälkipolvillemme. Alan ammattilaiset käyttävät Renaissance-vahaa suojaamaan mittaamattoman arvokkaita kultturiaarteita. Britanniassa mm. seuraavat museot ja asekokoelmat käyttävät Renaissance-vahaa: British Museum, Victoria and Albert Museum, Buckingham Palace, the Wallace Collection, Military Museums at Aldershot, H.M. the Queens Royal Armourer, The National Museum of Antiquities - Scotland, Royal Armories (London & Leeds), The Imperial War Museum, Windsor Castle ja The Tower of London.

Renaissance-vahaa on saatavilla kolmessa eri purkkikoossa:

-65ml purkki:
Kokeilu/lahjapakkaus. Pakkauskoko vastaa 200ml purkkia minikoossa. Suunniteltu erityisesti käsityöläisille, jotka haluavat antaa asiakkaalleen lahjan työn päätteeksi.
-200ml purkki:
Standardikoko yleisessä myynnissä. Soveltuu niin ammattilaisille, kuin kotikäyttöönkin. Vaha on hyvin riittoisaa ja 200ml purkki kestää tavanomaisessa käytössä pitkään.
-3l purkki:
Ammattilaisille pinta-käsittelyyn ja konservointiin. Kolmen litran purkki vastaa vahamäärältään 15 kpl 200ml purkkeja, mutta on huomattavasti kustannustehokkaampi ison mittakaavan käytössä.

Tuote-esittely

Renaissance-vaha kehitettiin alunperin British Museumin laboratorioissa 1950-luvulla, museoteknikkojen kansainvälisessä taidekonservaatio-konferenssissa käymien pohdintojen pohjalta.

Suoritettuaan kokeita, joissa esineiden vanhenemista keinotekoisesti nopeutettiin, British Museumin tutkija havaitsi että kaikissa luonnonvahoihin (kuten mehiläisvahaan ja Carnauba-vahaan) perustuvissa kaupallisissa vahoissa oli happoja, jotka ajan kuluessa vahingoittivat historiallisten kokoelmien sisältämien huonekalujen alkuperäistä pintakäsittelyä. Hän hylkäsi nämä vahat ja käänsi katseensa uusiin, raakaöljystä valmistettuihin vahoihin, joita kutsuttiin fossiilisiksi tai mikrokristallivahoiksi. Näiden uusien vahojen ominaisuudet riippuivat niiden maantieteellisestä alkuperästä ja niitä kyettiin yhdistelemään keskenään tarkasti. Tämän johdosta saatiin aikaiseksi sopivia vahoja useille erilaisille teollisuuden aloille - niin kosmetiikkaan, lääkkeiden valmistukseen kuin vaikkapa raskaaseen koneteollisuuteenkin. Näissä vahoissa yhdistyivät luonnon parhaat ominaisuudet ja moderni teknologia.

Se vaha, joka loppujen lopuksi tuotettiin British Museumin tutkimusten tuloksena, oli suunniteltu kaikenlaisten näyttelyesineiden pitkäaikaiseen suojaamiseen. Lopultakin museoteknikoilla ja muilla tärkeistä kokoelmista huolehtivilla henkilöillä oli käytettävissään vaha joka ei vähentänyt näyttelyesineiden arvoa eikä tuottanut ongelmia pitkälläkään aikavälillä.

Vuonna 1968 tämän vahan kaupallisen tuotannon aloitti Lontoossa sijainnut Picreator Enterprises Ltd., joka myös antoi vahalle tuotenimen ”Renaissance”. Kansainväliset museopiirit hyväksyivät nopeasti tämän uuden tuotteen. Renaissance-vahasta on tullut arvostettu konservointiaine ja todennäköisesti kaikkein monipuolisimmin käytetty museoalan tuote laaja-alaisen soveltuvuutensa ansiosta.

Tietoa vahasta ja ideoita käyttöä varten

Renaissance-vahan kiderakenne on paljon hienojakoisempi kuin luonnonvahojen, mikä tekee siitä erittäin hyvin kosteutta hylkivän. Useissa kaupungeissa monumentteja ja patsaita on suojattu korroosiolta nimenomaan Renaissance-vahalla. Museoiden teräksiset aseet ja haarniskat, sekä myös kuparista ja messingistä tehdyt keittiövälineet säilyttävät kiiltonsa Renaissance-vahan avulla.

Kun vaha levitetään ohueksi kerrokseksi ja kiillotetaan, muodostunut vahapinta säilyy lasinkirkkaana, eikä värimuutoksia tule sen kummemmin vahaan kuin sen alla olevaan pintaankaan, edes pitkien aikojen kuluessa. Renaissance-vaha on pH-neutraali, eikä se siis sisällä happoja, joten se on turvallinen valinta herkillekin pinnoille. Jopa historiallisesti arvokkaat ja näyttelyissä käytetyt valokuvat vahataan, jotta käsien ihon happamuus tai ilman epäpuhtaudet eivät pääsisi vahingoittamaan niitä. Renaissance-vaha ei tahraa tai tummenna edes valkoista paperia.

Huonekaluissa ja puukaiverruksissa Renaissance-vaha vahvistaa hienovaraisesti puun syiden muodostamia kuvioita. Se suojaa myös ranskalaisen kiillotuksen kaltaisia, materiaalissa jo ennalta olevia pintakäsittelyjä, ja sitä voidaan käyttää suoraan hiottuihin sekä viimeistelemättömiin kovapuihin, jolloin muita pintakäsittelyjä puun luonnollisen kosteuden säilyttämiseksi ei tarvita. Vahaus on viimeinen työvaihe kun kalusteita tai veistoksia tehdään käsityönä puusta, kivestä tai metallista, mutta se on ensimmäinen asia joka tuotteessa näkyy ja tuntuu. Renaissance-vahan kirkkaus ja kiilto saavat aikaan kauniin ulkoasun, ja kunnolla asettuneen vahapinnan silkkisyys on hyvin miellyttävä verrattuna pehmeämpien mehiläisvahojen jättämään ”tahmaiseen” pintaan.

Vahan kirkkaus ei häviä vaikka sitä käytettäisiin useita kertoja samalle pinnalle, eivätkä vahakerroksen alla olevat kuviot myöskään hämärry. Vahan toistuva käyttö vain lisää pinnan kiiltoa.

Picreator saa jatkuvasti joka puolelta maailmaa lukuisia kysymyksiä joissa halutaan tietää, soveltuuko Renaissance-vaha jollekin tietylle pinnalle tai johonkin tiettyyn käyttötarkoitukseen. Käytännössä vastaus on aina ”kyllä”. Renaissance-vahan ainutlaatuiset ominaisuudet tekevät siitä sopivan minkä tahansa pinnan suojaamiseen sekä ympäristön vaikutuksilta että ihmisten koskettelulta. Useissa museoissa Renaissance-vahaa on alettu käyttää vanhojen aseiden ja haarniskoiden suojaamiseen öljyämisen sijasta. Öljy jättää tahmean pinnan, joka ajan mittaan imee itseensä ilman happamuutta, mutta Renaissance-vaha muodostaa kovan ja kuivan kalvon joka on paitsi parempi suoja korroosiota vastaan, myös miellyttävämpi käsitellä.

Ajan myötä pölyyntynyt tai likaantunut vahattu pinta voidaan puhdistaa kostealla, pehmeällä kankaalla. Rasvainen lika puolestaan voidaan puhdistaa vahapinnalta pehmeällä, petrolilla kostutetulla kankaalla tai vaihtoehtoisesti lämpimällä vedellä ja pienellä määrällä nestemäistä saippuaa. Mikään näistä puhdistusmenetelmistä ei vahingoita vahapintaa.

Tarvittaessa Renaissance-vaha voidaan poistaa täysin hankaamalla pinta puhtaaksi mineraalitärpätin (white spirit) avulla. Ammattimaisessa taide-esineiden konservoinnissa mikä tahansa esineen suojaamiseksi tehty toimenpide täytyy olla kumottavissa ilman vahinkoa alkuperäiselle pinnalle, jotta pinnoitteita voidaan vaihtaa uusiin ja parempiin sitä mukaa kun tekniikka kehittyy.

Uusia ideoita Renaissance-vahan käyttöä varten ilmestyy jatkuvasti. Esimerkiksi eräs laivojen pienoismallien rakentaja kertoi että pienten poranterien upottaminen vahaan ennen käyttöä vähensi huomattavasti niiden rikkoutumista kovapuita porattaessa. Myöskään teräksiset työkalut hänen työpajassaan eivät enää kärsineet ruosteongelmista.

Paperista tehdyt leijat ja lennokit voi suojata kosteudelta Renaissance-vahan avulla, ja vahapinta saa pienoismalliveneetkin liukumaan paremmin vedessä.

Minkä tahansa väriset nahkaiset kengät saavat vahasta tehokkaan suojan ja upean kiillon, eikä Renaissance-vaha tahri vaatteita kuten värilliset kenkälankit saattavat tehdä. Myös nahkaisten tai muovisten käsilaukkujen suojaaminen sateelta onnistuu helposti.

Marmori likaantuu helposti jos se joutuu kosketuksiin värillisten nesteiden kanssa. Tahrat uppoavat nopeasti marmorin pintaan, ja niiden poistamiseksi täytyy pinta yleensä hioa uudestaan, mikä on kallista ja hankalaa. Marmoripintaisten huonekalujen valmistajat ja restauroijat arvostavat suuresti Renaissance-vahan tahriintumista vastaan antamaa suojaa.

Autoissa Renaissance-vaha antaa kestävän kiillon joka säilyy pitkään kaikissa sääolosuhteissa. Se sopii kaikille pinnoille – maalille, metallille, kumille, muoville ja käytännössä mille tahansa verhoilumateriaalille. Vahan mikrokristallirakenne on hämmästyttävän joustava; kuiva vahakalvo muovautuu liikkeen mukaan ja säilyy murtumattomana auton istuimissakin.

Kun Renaissance-vahaa käytetään oikein, eli levitettynä ohueksi kerrokseksi, on se hyvin taloudellinen vaihtoehto muihin vahoihin verrattuna. Renaissance-vaha säilyy suljetussa purkissa huoneenlämmössä useita vuosia erinomaisten liuottimia ja vettä hylkivien ominaisuuksiensa ansiosta. Se säilyy vielä pitkään sen jälkeen kun muut vahat ovat jo paakkuuntuneet käyttökelvottomiksi.

Badge
Tyylikkäitä vanhan ajan miekkoja ym. historian havinaa uustuotantona. Sopivia erikoislahjaksi esim syntymäpäivän sankarille jolla on jo kaikkea tai alan harrastajalle.
- Kari Vainio

Tuotteet omassa varastossa

Kaarinan myymälässä.

Nopea toimitus

Tilaukset lähetetään 24h sisällä jokaisena arkipäivänä.

Osta verkossa tai myymälässä

Voit myös tilata netissä ja noutaa tilauksen myymälästä.

Joustavat maksutavat

Maksa verkkopankissa, laskulla, osissa, luottokortilla tai postiennakolla.

Petri Laaksonen
Petri Laaksonen
2022-09-02
Monipuolinen valikoima. Asiakaspalvelu ihan huippua!!
Jyrki Koskinen
Jyrki Koskinen
2022-08-05
Paikkakunnalla ollessani ja keskiajasta kiinnostuneena täällä oli pakko käydä. Aivan upea ja todella monipuolinen kauppa! Ystävällinen ja mukava myyjä neitonen esitteli minulle Etelä -Tirolilaisen mallin mukaan taidokkaasti valmistettua kypärää, josta tein myös kaupat. Liikkeen omistaja ei myöskään säästänyt vaivojaan esitellessään minulle haarniskavarustuksen eri osia. Erittäin asiakaslähtöistä palvelua! On todella hienoa, että tällaisia erikoisliikkeitä maastamme vielä löytyy, tämäkin kuulemma ainoa laatuaan. On varmaa, että vierailen tässä liikkeessä toistekkin! Täältä löytää uskomattoman paljon myös koriste-esineiksi ja lahjoiksi sopivia tavaroita, joten suosittelen tätä kaikille sellaisiakin etsiville.
Robbin Henley
Robbin Henley
2022-07-17
Customer service is like the good old days, real people, very efficient, very fair. And they have LOTS of amazing gear for sale. Cheers and thank you Rautaportti!!!
Lyhdynkantaja
Lyhdynkantaja
2022-07-04
Täältä löytyi hieno villainen capatinoviitta kaksoiskauluksella

Myymälämme

Kaikki verkkokaupan tilaukset ovat noudettavissa myös myymälästämme osoitteesta Oppipojankuja 1, 20780 Kaarina 10 minuutin ajomatkan päässä Turun keskustasta.

Tervetuloa ostoksille Suomen parhaaseen historiakauppaan!