ILMAINEN TOIMITUS YLI 400 € TILAUKSILLE (EU:N SISÄLLÄ)

Ohjeet ruosteen poistoon

Ohjeet kevyen ruosteen poistamiseen

Miekat, tikarit ja muut teräsaseet on helpompi pitää suojattuina ja ruosteettomina kuin puhdistaa ruosteesta, mutta yllättävän usein öljyäminen kuitenkin unohtuu ja ruostuminen alkaa. Vaikka pinta olisikin päässyt hieman ruostumaan, puhdistaminen on kuitenkin yllättävän helppoa. Naarmujen ja iskemien poistaminen on huomattavasti työläämpää. Naarmuja syntyy lähes aina jos miekalla lyö jotakin kohdetta ja tietysti jos miekkaa käsittelee varomattomasti. Naarmujen poistamiseksi terä tarvitsee useimmiten hioa ja kiillottaa kokonaisuudessaan uudelleen.

Riippuen ruosteen määrästä kannattaa käyttää eri karkeuksisia hiomistarpeita. Hapettuminen alkaa aina pinnasta ja hoitamattomana siirtyy ajan kanssa syvemmälle. Jos kyseessä on uusi ruoste pinnassa, sen saa pois hennoimmalla hiomisella ja jos kyseessä on vanha ja jo syvälle edennyt ruoste, miekka tarvitsee kunnon kokonaisvaltaisen hionnan.

Kaikkein pienimmät ja hennoimmat ruostepisteet saa pois jo pelkällä öljyllä ja rätillä. Kangas on joissain tapauksissa tarpeeksi karkea hiomistarvike kun ruoste on juuri muodostunut ja on aivan terän pinnassa. Mitä kovempaa painaa, niin sitä paremmin pisteet katoavat näkyvistä. Kuitenkin jo parin sekunnin hankaamisen jälkeen on selvää auttaako tämä ruostepisteiden poistoon vai onko aika vaihtaa tehokkaampiin tarvikkeisiin.

Toinen hyvin hento ja jälkiä jättämätön tapa ruosteen poistamiselle on hioma-/kiilloitustahna ja rätti. Esim. Autosol on hyväksi koettu ja sitä on yleisesti saatavilla esim. useista autotarvikeliikkeistä ja sekatavarakaupoista. Hiomatahnaa levitetään pieni määrä terälle ja rätillä hangataan kunnes ruoste on hiotunut pois. Hioma-/kiillotustahnat sisältävät hyvin pieniä karkeita hiukkasia, jotka hiovat ruostetta ja teräksen pintaa pois ja jättävät jälkeensä kiiltävän pinnan. Tälläkään menetelmällä ei kuitenkaan saa isompia ruosteläikkiä pois, vaan karkeampia hiomatuotteita on usein käytettävä.

Hiomatahnalla ja kankaalla saa usein pienimmät ruosteet hiottua pois.

Jos pelkkä hiomatahna ei poista ruostetta, seuraavaksi kannattaa kokeilla joko 0000-koon tai 000-koon teräsvillaa. Nämä hienoimmat teräsvillat hiovat hyvin hellävaroen ja hiomatahnan kanssa käytettynä näiden aiheuttamat jäljet saadaan hävitettyä.

Hieno teräsvilla hioo terän pinnasta ohuen kerroksen ruostetta ja terästä pois. Teräsvillan jättämät jäljet saa piiloon kiilloitus-/hiomatahnalla.

Hiontaan on saatavilla suuri määrä eri tuotteita eri karkeuksilla. Esim. teräsvilloja, karhunkieliä, hiomasieniä ja hiekkapapereita on saatavilla monilla eri karkeuksilla. Mitä karkeampi hiomistuote on, sitä syvempiä uurteita se tekee ja täten poistaa ruostetta syvemmältä. Karkeammat hiomisjäljet saa aina piiloon astetta hienommalla karkeudella ja nämä taas piiloon hieman hienommalla karkeudella. Esimerkiksi hienolla 000-koon teräsvillalla voi peittää 00-koon hiontajäljet ja 00-koolla puolestaan 0-koon aiheuttamat jäljet. Kun itselle sopivia hiomatuotteita käyttää tällä tavalla portaittain, kaikki ruosteet pahimpia tapauksia lukuunottamatta saa poistettua ja jäljet hionnasta peitettyä.

Lue lisää aiheesta tämän linkin takaa. -Ohjeet terän hiontaan ja kiilloitukseen-

Hiontaan on saatavilla suuri määrä erilaisia tuotteita eri karkeuksilla.

icon_search icon-cart icon_arrow-right icon-arrow-left close