Christopher Condentin merirosvolippu

17

16 varastossa

Tuotekuvaus

1700-luvun alkupuolella kaikki valtiot alkoivat pikkuhiljaa kyllästyä kaappareihin ja merirosvoihin. Alkujaan Espanjan perimyssotien jälkeen merirosvojen määrä oli noussut huimasti, mikä johti yhä useampien laivojen ryöstämiseen ja suuriin rasitteisiin Euroopan valtioiden maailmankaupalle. Niinpä useat valtiot päättivät vahvistaa omia laivastojaan sekä suojelemaan kauppalaivoja että jahtaamaan merirosvoja. Ammattitaitoisia merimiehiä oli ylen määrin, joten palkkaus sujui jouheasti, ja jo vuoteen 1720 mennessä merirosvous oli jyrjässä laskussa. Merirosvouksen kulta-aika oli ohitse.

Christopher Condent oli englantilainen merirosvokapteeni joka pakeni näitä muutoksia itään. Miehistöineen hän pakeni Caribialta kun Woodes Rogersista tuli New Providencen (Bahaman) kuvernööri, toisin kuin esimerkiksi Jack Rackham. Ilman turvasatamaa ja laivastot heidän kintereillään, Karibian merirosvojen elintila kapeni. Espanjalaisten rikkauksien lumo oli haihtunut ja vähitellen metsästäjistä tuli saaliita. Vuoteen 1719 mennessä loputkin merirosvot olivat pakosalla.

Monet seikat saivat näiden merirosvojen mielenkiinnon kääntymään pois Karibialta jo niinkin aikaisin kuin 1690-luvulla. Intian valtameri oli rikkaampi ja houkuttelevampi kohde. Intian taloudellinen tuottavuus oli monin verroin Eurooppaa suurempi, varsinkin luksustuotteissa kuten silkki ja kalikoo, jotka olivat otollista merirosvottavaa. Samaan aikaan Intian valtamerellä ei toiminut vahvoja laivastoja, mikä puolestaan jätti paikalliset kauppalaivat sekä Itä-Intian kauppakompanjat hyökkäyksille alttiiksi.

Merirosvolipun, eli Jolly Rogerin, käyttö jatkui näillä uusilla vesillä. Merirosvolipun tarkoitus lienee ollut välittää tieto hyökkäävän merirosvon henkilöllisyydestä ja antaa kohdealukselle mahdollisuus antautua taistelutta. Mikäli laiva päätti vastustaa kaappausta, laskettiin Jolly Rodger ja punainen lippu nostettiin. Punainen lippu merkitsi että laiva tultaisiin valtaamaan väkivalloin ja armotta. Merirosvolipun liehuttaminen oli varma tapa tunnistautua merirosvoksi; vain merirosvo uskaltaisi nostaa Jolly Rodgerin mastoon sillä hänellä ei ollut enää mitään hävittävää, hän oli jo kuolemaantuomittu.

Kapteeni Condentin lipusta tuli pian yksi tunnistettavimmista merirosvolipuista. Lipun kolme pääkalloa olivat kenties varoitus kolmoisvaarasta, siitä etteivät nämä merirosvot tunteneet armoa. Condent olikin tunnettu vankiensa kiduttamisesta. Poistuttuaan Karibialta Condent miehistöineen päätyi, monien läheltä piti –tilanteiden ja vangittujen laivojen jälkeen, seilaamaan pitkin Intian rannikkoa. Vuonna 1720 Bombayn lähellä merirosvot nappasivat jättipotin. Heidän kaappaamansa laiva kuului Englannin Itä-Intian kauppakompanjalle ja sillä oli lastinaan mittaamaton aarre. Condent miehistöineen palasi Saint-Marien saarelle, jossa he jakoivat aarteen. Monet jättivät merirosvouksen ja jäivät saarelle asumaan, mutta Condent ja muut neuvottelivat saarten kuvernöörin kanssa Ranskan armahduksesta. Lahjukset vaihtoivat omistajaa ja englantilaisen kauppakompnjan nöyryytykseksi armahdukset myönnettiin. Condent itse nai kuvernöörin sukulaistytön ja muutti Ranskaan, jossa hän eli lopun elämäänsä varakkaana kauppiaana.

Lippu on kaksipuolinen ja tehty säänkestävästä polyesteristä. Lipun koko on 93 x 150 cm ja siinä on metallivahvisteiset läpiviennit. Sisä/ulkokäyttöön.

Badge
Yksi parhaista kaupoista koskaan ikinä missään. Ostaisin puljun tyhjäksi jos olisin rikas.
- Marjo Suvanto

Myymälämme

Kaikki verkkokaupan tilaukset ovat noudettavissa myös myymälästämme osoitteesta Oppipojankatu 1, 20780 Kaarina. Ajomatka on vain 10 minuuttia Turun keskustasta!