Feder-harjoitusmiekka turnajaisiin ja vapaaseen miekkailuun

 • Saatavilla kahdella terän jäykkyydellä: Keskijäykkä terä (10-12 kg) ja Turnajaisjäykkä terä (15-17 kg)
 • Kokonaispituus 131 cm
 • Terän pituus 98 cm
 • Terä hiiliterästä ja kahva nahalla päällystettyä kestävää abs-muovia

285

Poista

Tuotekuvaus

Keskiajalla miekkailuharjoittelussa huomioon piti ottaa samat näkökohdat kuin nykyäänkin: välineiden turvallisuus, autenttisuus ja edullisuus. Kukaan tuskin halusi vahingoittaa kallisarvoista terävää miekkaansa treenatessaan tai altistua vakaville vammoille. Puisia treenimiekkoja, kuten myös keppejä, käytettiin yleisesti harjoittelussa, ja on todennäköistä että teräksisiä, mutta tylpistettyjä, miekkoja oli myös käytössä, jotta harjoitteluun saatiin todenmukaisuutta ja harjoittelijoille tuntumaa oikean miekan käsittelyyn. Ensimmäinen tunnettu vain nimenomaan harjoittelua varten kehitetty miekkatyyppi on kahden käden fechtschwert, joka nykyään tunnetaan federschwertinä, tai yksinkertaisesti federinä. Ensimmäiset maininnat federeistä ovat 1400-luvun alusta, ja niitä käytettiin ympäri Eurooppaa yli 350 vuoden ajan.

Varhaisimmat miekkailuoppaat jotka luetaan saksalaiseen Liechtenauer-miekkailuperinteeseen ovat noin 1390-luvulta, ja jotkin tuon perinteen vaikutusvaltaisimmista oppaista ovat 1500-luvulta, kuten Joachim Meyerin ”Kunst des Fechtens” eli ”Miekkailun taide”. Kaikissa näissä oppaissa, tutkielmissa ja manuaaleissa feder liitetään pitkämiekkailun harjoitteluun, mikä oli 1500-luvun lopulle tultaessa pitkälti rajoittunut enää vain miekkailukouluihin. Renessanssiajalla federillä harjoittelu oli ennenkaikkea siviilitoimintaa ja urheilua, jossa opittuja taitoja ei suoranaisesti enää käytetty sotakentillä. Aiemmilla vuosisadoilla pitkämiekkailumotivaatio oli tullut kaksintaisteluihin, muihin henkilökohtaisiin taisteluihin sekä sodankäyntiin valmistautumisesta. Koska renessanssiajalla pitkämiekka ei enää ollut kovin yleinen ase sotatantereella eikä kaksintaisteluissa, sen harjoittelun jatkaminen vaati muutosta asenteessa. Enää pitkämiekan käytön opetteleminen ei ollut vain uusimpien aseiden käytön opettelua oman hengen varjelemiseksi, vaan mukaan tuli myös perinteiden ylläpitäminen, henkinen ja fyysinen valventautuminen ja urheilullisuus. Osalle harjoittelijoista pitkämiekan käytön opetteleminen on 1500-luvulla saattanut olla jopa tietyntyyppistä historiallista historian elävöittämistä.

Federiä käytetään nykyään erityisesti miekkailuharjoituksissa ja kilpailuissa ja se on yleisilmeeltään pitkämiekan tapainen. Miekan ricasso on kuitenkin tyypillisesti malliltaan siivekäs schildt. Federin terä on profiililtaan litteä ja reunat ja kärki pyöristetyt. Säilän eriskummalliselle muodolle on useampiakin selityksiä, joista yksi on se, että malli yhdistettynä painavaan ponteen siirtää miekan kriittisen massan mahdollismman lähelle käsiä. Tämä tekee kärjen kontrolloimisesta helpompaa, eikä kärkeen jää massaa vastustajan vakavaan vahingoittamiseen. Feder onkin hyvä valinta mikäli haluaa harjoitella haarniskoimatonta miekkailua historiallisten miekkailumanuaalien innoittamana.

Valittavana kaksi eri terän jäykkyyttä. Ensimmäinen vaihtoehto on keskijäykkä terä, joka on jokseenkin joustava terä, joka mahdollistaa turvalliset pistoharjoitukset, mutta tarpeeksi jäykkä hyvään teräkontrolliin. Keskijäykkä terä taipuu noin 10-12 kg painon alla. Toinen vaihtoehto on turnajaisjäykkä terä, joka ei taivu juuri lainkaan miekkaillessa. Tällainen jäykkä terä on kestävämpi turnajaisten kovaan vauhtiin ja terää säästelemättömään voimankäyttöön. Turnajaisjäykkä terä taipuu noin 15-17 kg painon alla.

Abs-muovista tehty kahva on päällystetty nahalla ja väisti ja ponsi ovat terästä. Abs-muovia ei kahvaa purkamatta erota puisesta kahvasta, mutta tasalaatuisena modernina materiaalina se kestää paremmin, eikä myöskään elä kosteuden mukaan tai kutistu ajan myötä kuten puu. Ruodin pää on kierteistetty ja ponnen päässä on syvennys kuusiokolomutteria varten, jolla koko kahvarakenne kiinnitetään ja kiristetään. Tämä rakenne mahdollistaa kahvarakenteen helpon purkamisen ja uudelleenkiristyksen.

Valmistaja Viktor Berbekucz, Unkari. Mitat vaihtelevat hieman eri kappaleiden välillä, kuten käsityötuotteelta sopii odottaakin.

 • Kokonaispituus 131 cm
 • Terän pituus 98 cm
 • Kahvan pituus 32,3 cm
 • Paino 1,33 kg
 • Tasapainopiste väististä 8,3 cm
 • Terän leveys väistillä 43 mm
 • Terän leveys kärjessä 18 mm
 • Terän paksuus väistillä 5,0 mm
 • Terän paksuus kärjessä 2,2 mm
 • Terän materiaali: 51CrV4 hiiliteräs
 • Terävyysaste: tylppä
Badge
Ehdottomasti käymisen arvoinen paikka. Ihmeteltävää, ihailtavaa riittää tunneiksi ja ostettavaa... Älkää kertoko puolisolle ellei hänkin harrasta :)
- Daniel Kohvakka

Tuotteet omassa varastossa

Kaarinan myymälässä.

Nopea toimitus

Tilaukset lähetetään 24h sisällä jokaisena arkipäivänä.

Osta verkossa tai myymälässä

Voit myös tilata netissä ja noutaa tilauksen myymälästä.

Joustavat maksutavat

Maksa verkkopankissa, laskulla, osissa, luottokortilla tai postiennakolla.

Petri Laaksonen
Petri Laaksonen
2022-09-02
Monipuolinen valikoima. Asiakaspalvelu ihan huippua!!
Jyrki Koskinen
Jyrki Koskinen
2022-08-05
Paikkakunnalla ollessani ja keskiajasta kiinnostuneena täällä oli pakko käydä. Aivan upea ja todella monipuolinen kauppa! Ystävällinen ja mukava myyjä neitonen esitteli minulle Etelä -Tirolilaisen mallin mukaan taidokkaasti valmistettua kypärää, josta tein myös kaupat. Liikkeen omistaja ei myöskään säästänyt vaivojaan esitellessään minulle haarniskavarustuksen eri osia. Erittäin asiakaslähtöistä palvelua! On todella hienoa, että tällaisia erikoisliikkeitä maastamme vielä löytyy, tämäkin kuulemma ainoa laatuaan. On varmaa, että vierailen tässä liikkeessä toistekkin! Täältä löytää uskomattoman paljon myös koriste-esineiksi ja lahjoiksi sopivia tavaroita, joten suosittelen tätä kaikille sellaisiakin etsiville.
Robbin Henley
Robbin Henley
2022-07-17
Customer service is like the good old days, real people, very efficient, very fair. And they have LOTS of amazing gear for sale. Cheers and thank you Rautaportti!!!
Lyhdynkantaja
Lyhdynkantaja
2022-07-04
Täältä löytyi hieno villainen capatinoviitta kaksoiskauluksella

Myymälämme

Kaikki verkkokaupan tilaukset ovat noudettavissa myös myymälästämme osoitteesta Oppipojankuja 1, 20780 Kaarina 10 minuutin ajomatkan päässä Turun keskustasta.

Tervetuloa ostoksille Suomen parhaaseen historiakauppaan!