Tuotekuvaus

Kun luntun päälle osuu kipinä, tai lunttu muuten sytytetään, se jää kytemään. Hiiltynyt kangasrakenne ei syty palamaan ilmiliekkiin, vaan kytee pikkuhiljaa pitäen kuumuutta ja kipinää yllä. Lunttua on käytetty pitkään tuluksien kanssa yhdessä tulen luomiseen. Lunttua käytettiin myös ensimmäisissä käsikäyttöisissä tuliaseissa jo 1400-luvun alkupuolella ja tämä ns. lunttulukko tuliaseen laukaisemiseksi säilyi käytössä musketeissa pitkälle 1600-luvulle. Esimerkiksi kolmikymmenvuotisessa sodassa suurin osa aseista oli edelleen lunttulukkoisia, vaikka ensimmäisiä piilukkoaseita oli tuolloin myös jo käytössä. Pitkään käytössä ollut lunttulukko oli vielä tuolloin varmatoimisempi kuin uuden uutukaiset piilukkoaseet.

Tulenteossa lunttua käytetään yhdessä piikiven ja iskentäraudan, eli karkun, kanssa. Koska piikivi on rautaa kovempaa, näitä yhteen lyömällä piikivi repäisee raudasta pienen hipun irti, joka syttyy palamaan iskun voimasta. Syntynyt kipinä putoaa luntun päälle, johon se jää hehkumaan/kytemään. Kytevää lunttua ruokitaan kasaamalla sen ympärille helposti syttyvää pikkusytykettä ja puhalletaan hennosti tähän ryppääseen. Kytevä lunttu kuumentaa ympärillä olevat pikkusytykkeet, jotka syttyvät ja tulentekijä on saanut kipinästä aikaiseksi liekin.

Tässä paketissa on noin 15 kappaletta noin 6x8 cm kokoisia kappaleita lunttua, eli hiillytettyä puuvillakangasta. Luntut on pakattu pieneen muovipussiin. Tarpeellinen paketti kaikille perinteisin tavoin tulta tekeville, sillä lunttua kuluu hiljaksiin tulentekopuuhissa.

Jos olet milloinkaan pohtinut, miten tulen saa sytytettyä perinteisesti tuluksilla, niin tästä videosta opit, miten homma hoituu.

Badge
Aivan mielettömän upea valikoima tuotteita ja nopeaa palvelua. Eilen aamulla tehty tilaus ja nyt jo kotona tilatut tuotteet.
- Karo Koivukangas

Tuotteet omassa varastossa

Kaarinan myymälässä.

Nopea toimitus

Tilaukset lähetetään 24h sisällä jokaisena arkipäivänä.

Osta verkossa tai myymälässä

Voit myös tilata netissä ja noutaa tilauksen myymälästä.

Joustavat maksutavat

Maksa verkkopankissa, laskulla, osissa, luottokortilla tai postiennakolla.

Luz de Luna Carax
Luz de Luna Carax
2022-09-09
Petri Laaksonen
Petri Laaksonen
2022-09-02
Monipuolinen valikoima. Asiakaspalvelu ihan huippua!!
Jyrki Koskinen
Jyrki Koskinen
2022-08-05
Paikkakunnalla ollessani ja keskiajasta kiinnostuneena täällä oli pakko käydä. Aivan upea ja todella monipuolinen kauppa! Ystävällinen ja mukava myyjä neitonen esitteli minulle Etelä -Tirolilaisen mallin mukaan taidokkaasti valmistettua kypärää, josta tein myös kaupat. Liikkeen omistaja ei myöskään säästänyt vaivojaan esitellessään minulle haarniskavarustuksen eri osia. Erittäin asiakaslähtöistä palvelua! On todella hienoa, että tällaisia erikoisliikkeitä maastamme vielä löytyy, tämäkin kuulemma ainoa laatuaan. On varmaa, että vierailen tässä liikkeessä toistekkin! Täältä löytää uskomattoman paljon myös koriste-esineiksi ja lahjoiksi sopivia tavaroita, joten suosittelen tätä kaikille sellaisiakin etsiville.
Esa Kinnunen
Esa Kinnunen
2022-08-02
Robbin Henley
Robbin Henley
2022-07-17
Customer service is like the good old days, real people, very efficient, very fair. And they have LOTS of amazing gear for sale. Cheers and thank you Rautaportti!!!
Lyhdynkantaja
Lyhdynkantaja
2022-07-04
Täältä löytyi hieno villainen capatinoviitta kaksoiskauluksella
Janne Tuomioja
Janne Tuomioja
2022-05-18
Celesta Dorothea
Celesta Dorothea
2021-12-29
Evangelyne (SuomiAnime)
Evangelyne (SuomiAnime)
2021-10-26
Timo Pauniranta
Timo Pauniranta
2021-10-06

Myymälämme

Kaikki verkkokaupan tilaukset ovat noudettavissa myös myymälästämme osoitteesta Oppipojankuja 1, 20780 Kaarina 10 minuutin ajomatkan päässä Turun keskustasta.

Tervetuloa ostoksille Suomen parhaaseen historiakauppaan!