Maldon Seax

215.00€

Viikinkiajan Maldon Seax kuuluu Windlass Steelcraftsin Battlecry-sarjaan. Tämä seax-veitsi toimii yhtä lailla työskentelyveitsenä kuin taisteluaseenakin. Maldon on vankka ja hyvin tasapainotettu työkalu, jonka terän paksu selkä kaartuu tunnusomaisesti kohti kärkeä. Kaartuvuus antaa Seaxille voimaa pilkkoviin iskuihin ja mahdollistaa kärjen käytön pistoissa. Seax riittää yksinkin käyttöön, mutta se käy erinomaisesti myös taistelupariksi Maldonin viikinkimiekalle.

Eri historiallisten veitsien ja tikareiden kirjo on päätähuimaava, mutta monet niistä voidaan jäljittää vain muutamiin hyväksi todettuihin malleihin. Yksi käytännöllisimmistä ja järkevimmistä on viikinkienkin käyttämä seax. Yhtä aikaa käytännöllinen työkalu ja tappava ase, seax toimii pikkuveljenä suuremmalle versiolleen, viikinkimiekalle. Seax pidettiin aina saatavilla, oli se sitten kilven takana, vyöllä roikkumassa tai lyötynä pystyyn veneen reilinkiin.

Tämä ase on nimetty Maldonin taistelu mukaan vuodelta 991. Anglosaksijohtaja Byrthnoth ei suostunut maksamaan viikinkien vaatimaa suojelurahaa, sillä se ei ollut heidän sotakoodinsa mukaan kunniallista. Byrthnothin ylpeys, ofermode, ei antanut myöskään periksi taistella viikinkejä vastaan selkeästi paremmista puolustusasemista käsin, sillä epäreilusti voitettu taistelu olisi ollut häpeällinen. Hän salli viikinkijoukon odottaa vuoroveden laskua ja marssia kapeaa maasiltaa rannalle, jossa taistelu voitiin käydä reilusti ja selkein rintamalinjoin. Byrthnoth kuitenkin kaatui melko pian taistelun alettua, jolloin vähemmän uskolliset miehet pakenivat aiheuttaen sukupolvien häpeän niin itsensä kuin sukunsakin päälle. Ne uskolliset, jotka jäivät puolustamaan kuollutta johtajaansa, taistelivat katkeraan loppuun asti, saavuttaen tappiollaan eniten kaipaamansa, sankarikuoleman. Myös viikingit saivat mitä halusivat, sillä taistelun jälkeen kuningas maksoi ensimmäisen kerran Danegeldiä, suojelurahaa, jota viikingit tulivat hakemaan lisää säännöllisin väliajoin.

Seaxin mukana toimitetaan tuppi, vyökannatin ja alkuperäisyystodistus, joka on veitsen takoneen sepän allekirjoittama. Huom! tämä veitsi toimitetaan valmiiksi esiteroitettuna!
Kokonaispituus 54,6 cm, terän pituus 39 cm. Paino 0,6 kg.


Napsauttamalla mitä tahansa kuvaa näet sen suurempana


Copyright © 2018 Rautaportti. Ylläpito Navicom Oy.