´Avant´ Armet

305

Loppu   Kysy tuotteesta

Anna sähköpostiosoitteesi, niin ilmoitamme kun tuotetta on taas saatavilla

Tuotekuvaus

”Avant”-nimellä kutsuttu haarniska on vanhin lähes täydellisenä säilynyt levyhaarniska. Se on alun perin peräisin Churburgin linnasta Tirolista, ja on noin vuodelta 1445. Haarniska on yleisilmeeltään tyypilliseen pohjoisitalialaiseen tapaan pyöreä ja sileä. Se on vankkatekoinen, ja sen suuret tasaiset pinnat auttoivat kilpeämään niin aseiden iskuja kuin nuolia ja muita ammuksiakin. Avant haarniskaa pidetään Milanolaisen haarniskateollisuuden taidonnäytteenä, jossa yhdistyy niin tekninen osaaminen kuin suunnittelukin. Lopputulos on sekä esteettisesti miellyttävä että toiminnallinen. Vaikka tällä hetkellä Avant haarniska on esillä barbute-kypärän kanssa, alun perin settiin on kuulunut armet-tyylin kypärä.

Armet-kypärä koostuu neljästä palasta: otsalta vahvistetusta lakiosasta, kahdesta saranoidusta poskipalasta ja visiiristä. Näiden lisäksi armetiin kuului useimmiten gorget-tyyppinen lisäkasvosuoja (wrapper), joka suojasi kaulaa, saranoita, saumoja ja kasvojen alaosaa. Etusuoja myös esti visiiriä iskeytymästä auki. Jotta armetista saatiin hyvin pään muotoja seuraava ja tiivis rakenne, tehtiin kypärän sivuista aukeavat, jotta kypärän ylipäätään sai päähän. Aukevat poskilevyt saranoitiin ja lukittiin edestä esim. koukkusokalla, jotteivät ne aukeaisi taistelukentällä.

Armet syrjäytti suurbascinetin sotakäytössä vähitellen 1400-luvun loppua kohden, sillä se oli kevyempi ja mahdollisti pään paremman liikkuvuuden. Osittain armet korvasi myös sallet ja chapel de fer -tyylin kypäriä, sillä se antoi niitä huomattavasti paremman suojan. Armet oli suosittu Italiassa, mutta italialaistyylin vaikutuksesta käytössä myös Ranskassa, Englannissa ja Espanjassa aina 1500-luvulle asti, variaatioina jopa 1620-luvulle.

Tässä elegantissa armetissa on ns. pääskysennokkavisiiri ja kypärään kuuluu siihen erityisesti suunniteltu gorget-tyyppinen etusuoja (wrapper). Alkuperäinen ”Avant” armet on Royal Armouries museossa Leedsissä, mutta tuon kypärän alkuperäinen etusuoja ei ole säilynyt. Samanlainen armet löytyy myös New Yorkin Metropolitan taidemuseosta, ja siinä etusuoja on tallella.

Kallo-osa on valmistettu 2 mm teräksestä ja muut osat 1,6 mm paksusta teräksestä. Teräksen paksuus saattaa hieman vaihdella käytettyjen käsityömetodien johdosta. Paino 3,2 kg. Kypärän sisäympärysmitta n. 63-64 cm
Valmistaja Marshall Historical.

Badge
Laadukkaat tuotteet ja mielettömän nopea palvelu. Esim. tilasin eilen (21.12) pojille viikinkimiekat & kilvet, olivat jo tänään noudettavissa. Arvosana 5/5
- Erik Segercrantz

Myymälämme

Kaikki verkkokaupan tilaukset ovat noudettavissa myös myymälästämme osoitteesta Oppipojankatu 1, 20780 Kaarina. Ajomatka on vain 10 minuuttia Turun keskustasta!