Boabdilin miekka -kirjeenavaaja

14.50

3 varastossa

Tuotetunnus (SKU): 8212 Kategoriat: , ,

Tuotekuvaus

Abu ’abd-Allah, myöhemmin kuningas Muhammad XII, tunnetaan Espanjassa nimellä Boabdil, väännös hänen oikeasta nimestään. Hän oli Granadan 22., ja viimeisin, Nasrid-hallitsija joka piti hoviaan Alhambran loisteliaassa palatsissa. Nasridit olivat hallinneet Granadan emiraattia 1230-luvulta alkaen, Iberian niemimaan arabihallintoajan viimeisinä vuosisatoina. Tuo ajanjakso oli alkanut vuonna 711 kun maurit, mukanaan lähinnä pohjois-Afrikkalaisia berberisotilaita, ylittivät Gibraltarin salmen ja ryhtyivät valloittamaan visigoottien Hispanian kuningaskuntaa. Nämä ja myöhemmät armeijat perustivat Iberian niemimaalle arabihallinnon joka kesti 300 vuotta, ja Granadassa peräti 770 vuotta.

Al-Andalus, kuten aluetta arabiaksi kutsuttiin, kärsi monista sisällissodista, mikä lopulta johti kalifaatin jakautumiseen pienempiin kuningaskuntiin ja alueen määrätietoinen yhtenäistäminen jäi. Yhtenäisyyden puute heikensi maurien asemaa ja kristityt kuningaskunnat saivat vähitellen vallattua pohjoisempia alueita itselleen.

Boabdil kruunattiin vuonna 1482, mutta hänet vangittiin jo kaksi vuotta myöhemmin Lucenassa. Hän sai vapautensa ja valtaistuimensa takaisin vasta vannottuaan Granadan alamaisuutta vangitsijoilleen, Ferdinandille ja Isabellalle, Kastilian ja Aragonin kuningasparille. Hän myös lupasi olla sotkeutumatta näiden tuleviin valloitusretkiin. Vuoden 1491 alkuun mennessä Granada oli ainoa niemimaan muslimikaupunki. Katoliset monarkit, Ferdinand ja Isabella, saattoivat päätökseen reconquistan 2.1.1492 ottamalla vastaan myös Granadan antautumisen. Tätä tapahtumaa oli todistamassa mm. Kristofer Kolumbus. Vaikka tuo tapahtuma olikin yhden aikakauden päätös, on arabialaisajan kulttuurinen ja historiallinen vaikutus yhä selkeästi nähtävissä niemimaalla.

Ylenpalttisen loisteliaasti koristeltu Baobdilin, Espanjan viimeisen maurihallitsijan, alkuperäinen miekka on esillä Toledon armeijamuseossa, Museo del Ejércitossa. Se on jineta-tyyppinen miekka, espanjalais-arabialaistyylisine vahvasti alaskääntyvine väisteineen, joka oli suosittu Granadassa 1300-1500 –luvuilla.

Valmistaja Marto, Toledo. Kokonaispituus 26 cm
Terä ruostumatonta terästä, kahvassa hopeoitu pintakäsittely.

Badge
Tyylikkäitä vanhan ajan miekkoja ym. historian havinaa uustuotantona. Sopivia erikoislahjaksi esim syntymäpäivän sankarille jolla on jo kaikkea tai alan harrastajalle.
- Kari Vainio

Myymälämme

Kaikki verkkokaupan tilaukset ovat noudettavissa myös myymälästämme osoitteesta Oppipojankuja 1, 20780 Kaarina 10 minuutin ajomatkan päässä Turun keskustasta.

Tervetuloa ostoksille Suomen parhaaseen historiakauppaan!