Englantilainen pitkäjousi

355

Loppu   Kysy tuotteesta

Anna sähköpostiosoitteesi, niin ilmoitamme kun tuotetta on taas saatavilla

Tuotetunnus (SKU): R0050 Kategoriat: , ,

Tuotekuvaus

Englantilainen pitkäjousi on keskiaikaista perua oleva pitkäjousityyppi, mutta jousien käyttö toki periytyy paljon kauempaa, historian alkuhämäristä. Pitkäjousi oli kulta-aikanaan 1250-1450 tyypillinen niin metsästys-, taistelu- kuin kilpailukäytössäkin. Vaikka tätä pitkäjousityyppiä kutsutaankin englantilaiseksi, olivat tällaiset jouset käytössä kaikkialla pohjoisessa ja läntisessä Euroopassa. Kuitenkin juuri englantilaiset sotajoukot tekivät tästä jousesta kuuluisan satavuotisessa sodassa Ranskaa vastaan. Englantilaiset pitkäjousijoukot ratkaisivat mm. kuuluisien Crécyn, Poitiersin ja Agincourtin taistelujen kulut ja nostivat englantilaiset pitkäjousijoukot arvoiseensa maineeseen. Tuliaseiden yleistyessä pitkäjousen käyttö sodissa väheni huomattavasti. Tähän on syynä osin myös pitkäjousen tarkan käytön vaatima vuosien koulutus ja harjoittelu, mikä teki pitkäjousijoukkojen ylläpidosta kallista ja aikaavievää. Pitkäjousi ei myöskään läpäissyt kunnolla 1350-luvun jälkeen ritarien ja muiden ammattisotilaiden keskuudessa pikkuhiljaa yleistynyttä levyhaarniskaa.

Pitkäjousia ei ole säilynyt meidän päiviimme kovin montaa kappaletta, sillä ne olivat tyypillisesti kulutustavaraa jotka käytössä heikkenivät ja viimein katkesivat. Kaaret valmistettiin tyypillisesti marjakuusesta ja 1500-luvulle tultaessa englantilaisten pitkäjousien kysyntä oli niin valtaisaa että marjakuusi lähes katosi Euroopan metsistä. Myös muita puulajeja toki käytettiin, ja nämä Rautaportin omaa tuotantoa olevat, Turussa valmistetut, pitkäjouset onkin tehty hikkorista.

Nämä pitkäjouset ovat 30-35 paunaisia (130-155 N), mikä on oiva vahvuus harrastuksen aloittajille ja satunnaisille ampujille. Tällä jäykkyydellä harrasteampuminen on miellyttävää eikä vaadi vuosien harjaantumista ja voimien kasvattamista. Metsästyskäyttöön jouselta vaaditaan lain mukaan Suomessa vähintään 40 paunan (180 N) vetolujuus. Vetolujuus keskiaikaisissa pitkäjousissa arvioidaan olleen korkeintaan 80 ja 110 paunan (355-490 N) välillä, mutta joidenkin säilyneiden mallien vetolujuus on jopa 185 paunaa (820 N). Nykyisin ei ole montaa jousiampujaa joilla olisi taitoa ja voimaa ampua tarkasti näin raskailla jousilla.

Pituus n. 175 cm.

Badge
Hyvä kauppa. Keskiaikaista asukokonaisuutta kävin katsomassa ja sellainen mukaan tarttui: Kengät, housut, nuttu ja vyö. Hinta oli kohtuullinen. Asioin toistekin.
- Juha Kortevuori

Tuotteet omassa varastossa

Kaarinan myymälässä.

Nopea toimitus

Tilaukset lähetetään 24h sisällä jokaisena arkipäivänä.

Osta verkossa tai myymälässä

Voit myös tilata netissä ja noutaa tilauksen myymälästä.

Joustavat maksutavat

Maksa verkkopankissa, laskulla, osissa, luottokortilla, PayPalilla tai postiennakolla.

Myymälämme

Kaikki verkkokaupan tilaukset ovat noudettavissa myös myymälästämme osoitteesta Oppipojankuja 1, 20780 Kaarina 10 minuutin ajomatkan päässä Turun keskustasta.

Tervetuloa ostoksille Suomen parhaaseen historiakauppaan!