Keskiaikainen huppu

15.90

Poista

Tuotekuvaus

Chaperonin, eli yksiosaisen hupun, käyttö alkoi jo ennen 1200-lukua, sillä pään peittäminen oli hyvin tärkeää keskiajalla. Huppuja käyttivät niin miehet kuin naisetkin, yhteiskuntaluokkaan katsomatta, varsinkin pohjois-Euroopassa. Huppuja oli lukemattomia eri tyylejä: lyhyitä ja pitkiä, päänyli vedettäviä ja edestä suljettavia. Huput saattoivat olla koristeltuja ja viittaosan helma oli usein koristeleikattu. Myös ylimystö käytti huppuja, mutta heidän käyttämänsä huput erottuivat luonnollisesti ylellisillä kankaillaan ja koristeluillaan.

Chaperoniksi kutsuttua yksiosaista huppua jossa on lyhyt olkapäät peittävä viittaosa, käytettiin vetämällä huppu pään yli ja antamalla viittaosan laskeutua peittämään niin niskan kuin hartiatkin. Materiaalit vaihtelivat käyttötarkoituksen mukaan; villaisia käytettiin talvella kylmää vastaan, nahkaiset suojasivat myös sateelta ja viimalta, ja kesällä käytettiin kevyempiä kankaita. Hupun saattoi riisua osittain laskemalla huppuosa selkään, niin että viittaosa yhä suojasi harteita. Huppuviitan huppu oli usein takaa löysä, ja joskus häntä saattoi olla pitkäkin. Äärimmilleen viety versio, liripipe, saattoi olla niin pitkä että häntä ulottui lähes maahan asti, ja hännän saattoi kääriä pään tai kaulan ympärille. Nämä pitkät häntähuput olivat muodissa 1300-luvun puolivälistä 1400-luvun loppuun. Suomessa saamelaisten huppuviitta tunnetaan nimellä luhka tai lukka.

Nämä puuvillaiset huput ovat saatavilla joko mustana tai ruskeana, ja molempia värejä on saatavilla koossa S/M tai L/XL. Puuvillainen huppu on kevyt ja mukava käyttää, ja se on on oiva lisä moneen asuun aina palkkasotilaasta metsänvartijaan.

Badge
Nopea toimitus ja laadukkaita tuotteita
- Miika Poskiparta

Myymälämme

Kaikki verkkokaupan tilaukset ovat noudettavissa myös myymälästämme osoitteesta Oppipojankatu 1, 20780 Kaarina. Ajomatka on vain 10 minuuttia Turun keskustasta!