Keskiaikainen huppu

  • Helppo ja nopea tapa lisätä tyyliä asuusi
  • Sopii kaikille: miehille, naisille, aikuisille ja lapsille
  • Väreinä musta, ruskea, punainen ja vihreä
  • 100 % puuvillaa

16.90

Poista

Tuotekuvaus

Chaperonin, eli yksiosaisen hupun, käyttö alkoi jo ennen 1200-lukua, sillä pään peittäminen oli hyvin tärkeää keskiajalla. Huppuja käyttivät sekä miehet että naiset yhteiskuntaluokkaan katsomatta, varsinkin Pohjois-Euroopassa. Huppuja oli lukemattomia eri tyylejä: lyhyitä ja pitkiä, pään yli vedettäviä ja edestä suljettavia. Huput saattoivat olla koristeltuja ja viittaosan helma oli usein koristeleikattu. Ylimystön käyttämät huput erottuivat ns. tavallisen kansan hupuista niissä käytettyjen ylellisten kankaiden ja koristelujen ansiosta.

Chaperoniksi kutsuttua yksiosaista huppua, jossa on lyhyt, olkapäät peittävä viittaosa, käytettiin vetämällä huppu pään yli ja antamalla viittaosan laskeutua peittämään niska ja hartiat. Materiaalit vaihtelivat käyttötarkoituksen mukaan: villaisia käytettiin talvella kylmää vastaan, nahkaiset taas suojasivat sateelta ja viimalta, ja kesällä liika lämpö pidettiin loitolla käyttämällä kevyempiä kankaita. Hupun saattoi riisua osittain laskemalla huppuosa selkään, niin että viittaosa yhä suojasi harteita. Huppuviitan huppu oli usein takaa löysä ja joskus häntä saattoi olla pitkäkin. Äärimmilleen viety versio, liripipe, saattoi olla niin pitkä, että häntä ulottui lähes maahan asti, ja hännän saattoi kääriä pään tai kaulan ympärille. Nämä pitkät häntähuput olivat muodissa 1300-luvun puolivälistä 1400-luvun loppuun asti. Suomessa saamelaisten huppuviitta tunnetaan nimellä luhka tai lukka.

  • 100% puuvillaa
  • Saatavilla mustana, ruskeana, punaisena ja vihreänä
  • Koot XXS, S/M ja L/XL. Koko XXS on lähinnä lapsille sopiva
  • Puuvillainen huppu on kevyt ja mukava käyttää, ja se on on oiva lisä moneen asuun aina palkkasotilaasta metsänvartijaan
  • Valmistaja: Karhunhammas - Beartooth
Badge
Ehdottomasti käymisen arvoinen paikka. Ihmeteltävää, ihailtavaa riittää tunneiksi ja ostettavaa... Älkää kertoko puolisolle ellei hänkin harrasta :)
- Daniel Kohvakka

Tuotteet omassa varastossa

Kaarinan myymälässä.

Nopea toimitus

Tilaukset lähetetään 24h sisällä jokaisena arkipäivänä.

Osta verkossa tai myymälässä

Voit myös tilata netissä ja noutaa tilauksen myymälästä.

Joustavat maksutavat

Maksa verkkopankissa, laskulla, osissa, luottokortilla tai postiennakolla.

Petri Laaksonen
Petri Laaksonen
2022-09-02
Monipuolinen valikoima. Asiakaspalvelu ihan huippua!!
Jyrki Koskinen
Jyrki Koskinen
2022-08-05
Paikkakunnalla ollessani ja keskiajasta kiinnostuneena täällä oli pakko käydä. Aivan upea ja todella monipuolinen kauppa! Ystävällinen ja mukava myyjä neitonen esitteli minulle Etelä -Tirolilaisen mallin mukaan taidokkaasti valmistettua kypärää, josta tein myös kaupat. Liikkeen omistaja ei myöskään säästänyt vaivojaan esitellessään minulle haarniskavarustuksen eri osia. Erittäin asiakaslähtöistä palvelua! On todella hienoa, että tällaisia erikoisliikkeitä maastamme vielä löytyy, tämäkin kuulemma ainoa laatuaan. On varmaa, että vierailen tässä liikkeessä toistekkin! Täältä löytää uskomattoman paljon myös koriste-esineiksi ja lahjoiksi sopivia tavaroita, joten suosittelen tätä kaikille sellaisiakin etsiville.
Robbin Henley
Robbin Henley
2022-07-17
Customer service is like the good old days, real people, very efficient, very fair. And they have LOTS of amazing gear for sale. Cheers and thank you Rautaportti!!!
Lyhdynkantaja
Lyhdynkantaja
2022-07-04
Täältä löytyi hieno villainen capatinoviitta kaksoiskauluksella

Myymälämme

Kaikki verkkokaupan tilaukset ovat noudettavissa myös myymälästämme osoitteesta Oppipojankuja 1, 20780 Kaarina 10 minuutin ajomatkan päässä Turun keskustasta.

Tervetuloa ostoksille Suomen parhaaseen historiakauppaan!