Tuotekuvaus

Spada da lato (italiaksi) tai side sword (englanniksi) on miekka joka sijoittuu kehityksessä keskiaikaisen yhden käden miekan ja 1500-luvun lopun klassisten rapiirien ja pistomiekkojen välimaastoon. Hyppäys klassisesta ritarimiekasta, jossa oli viiltämiseen suunniteltu leveä terä ja suora yksinkertainen väisti, kapeateräiseen ja monimutkaisella korikahvalla varustettuun pistomiekkaan ei tapahtunut yhdessä yössä. Ensimmäisenä miekan terä kaventui hieman, jolloin miekan kärjen hallitsemisesta tuli helpompaa ja pistoista tehokkaampia. Tämä samalla tarkoitti että miekka ei enää viiltänyt niin tehokkaasti kuin raskaammat miekat, mutta kompromissi oli onnistunut ja tälläiset sekä pistämiseen että viiltämiseen suunnitellut miekat yleistyivät nopeasti renessanssin aikana.

Seuraavana kehitysvaiheena väisti alkoi muuttua monimutkaisemmaksi, antaen miekkailijan kädelle lisäsuojaa. Taistelukentillä suosittuja teräksisiä taisteluhansikkaita ei kannettu siviilissä ja taistelukentilläkin taisteluhansikkaat kävivät pikkuhiljaa harvinaisimmiksi kevyemmin varustettujen jalkajoukkojen parissa, missä käytettiin niin varsijousia, kahden käden varsiaseita kuin varhaisia tuliaseitakin, joten käden suojaamiseksi keksittiin lisätä itse miekkaan kättä suojaavia osia. Ensimmäisissä 1400-luvun lopun spada da lato –miekoissa klassiseen suoraan väistiin on lisättynä vain pari lisärautaa ja viimeisimmissä 1600-luvun side sword–miekoissa kahvarakenne on yhtä monimutkainen ja hienostunut kuin rapiireissakin suojaten kättä yhtä hyvin kuin jos miekkailijalla olisi taisteluhansikas kädessään. Tämä myymämme side sword –malli on selvästi myöhäisempää 1500-luvun tyyliä/kehitystä, sillä kahvarakenne on pitkälle kehittynyt ja suojaa erittäin hyvin kättä, vastaten lähes täysin tulevien vuosien rapiirin käsisuojaa. Tällaisen side sword –miekan ainoana erona rapiiriin onkin miekan jykevämpi terä, rapiirin ollessa ensisijaisesti vain pistämiseen suunniteltu kevyemmällä ja kapeammalla terällä varustettu miekka.

Side sword tai spada da lato -miekan (suoraan suomennettuna sivumiekka) nimitys tulee siitä että miekkaa kannettiin kyljellä/sivustalla mukana siviilielämän puolella ja miekasta tuli pikkuhiljaa osa herran asua. Toki ritarit kantoivat keskiajallakin miekkaa mukanaan sotakenttien ulkopuolella, mutta renessassin lopulla tapa alkoi levitä yleisemmäksi trendiksi.

Koska miekkamalli muuttui paremmin kättä suojaavaksi ja miekan terä muuttui keskiaikaisesta raskaammasta miekasta pistoa suosivammaksi, piti uutta miekkaa varten opetella uudenlainen miekkailutyyli. Koko 1400-luvun Italia oli opetuksen edelläkävijä ja mestareista parhaimmat tulivat Bolognasta. Bolognalaisen tyylin miekkailua opiskellaan vielä nykyäänkin.

Side sword –miekkoja käytettiin aina 1400-luvulta 1600-luvulle ja tähän väliin mahtuu täysi muunnos sekä miekan tyylissä että käyttötavassa, joten ei ole ihme että ei ole yhtä tietynlaista side sword –miekkaa, vaan miekkojen tyyleissä, painoissa ja pituuksissa on suuria eroja. Ainoana yhteisenä ja varmana tekijänä on että side sword –miekka oli yhden käden miekka, jollaista voitiin kantaa niin siviilissä kuin sotakentälläkin ja että miekkaa käytettiin hyvin monipuolisesti spada da lato toisessa kädessä ja toisessa joko tikari, viitta, pieni kupurakilpi, isompi pyöreä kilpi tai jopa toinen miekka.

Tässä harjoittelumiekassa on yhdistetty paksut turvalliset reunat tarpeeksi jäykkään terään. Nämä ominaisuudet on saatu terän painoa nostamatta leveällä terän alaosalla ja kapealla yläosalla. Puinen nahkapäällysteinen tuppi teräksisillä heloilla sisältyy hintaan. Puinen kahva on päällystetty nahalla. Hanwein valmistama. Mitoissa saattaa olla hienoista yksilöllistä heittoa.

Kokonaispituus:113,5 cm
Terän pituus:97 cm
Kahvan pituus:15,2 cm
Paino:1,3 kg
Tasapainopiste väististä:12 cm
Terän leveys väistillä:2,5 cm
Terän leveys kärjessä:1,3 cm
Terän paksuus väistillä:7,6 mm
Terän paksuus kärjessä:2,6 mm
Terän materiaali:5160 hiiliteräs
Terävyysaste:tylppä

Badge
Aivan mielettömän upea valikoima tuotteita ja nopeaa palvelua. Eilen aamulla tehty tilaus ja nyt jo kotona tilatut tuotteet.
- Karo Koivukangas

Tuotteet omassa varastossa

Kaarinan myymälässä.

Nopea toimitus

Tilaukset lähetetään 24h sisällä jokaisena arkipäivänä.

Osta verkossa tai myymälässä

Voit myös tilata netissä ja noutaa tilauksen myymälästä.

Joustavat maksutavat

Maksa verkkopankissa, laskulla, osissa, luottokortilla tai postiennakolla.

Petri Laaksonen
Petri Laaksonen
2022-09-02
Monipuolinen valikoima. Asiakaspalvelu ihan huippua!!
Jyrki Koskinen
Jyrki Koskinen
2022-08-05
Paikkakunnalla ollessani ja keskiajasta kiinnostuneena täällä oli pakko käydä. Aivan upea ja todella monipuolinen kauppa! Ystävällinen ja mukava myyjä neitonen esitteli minulle Etelä -Tirolilaisen mallin mukaan taidokkaasti valmistettua kypärää, josta tein myös kaupat. Liikkeen omistaja ei myöskään säästänyt vaivojaan esitellessään minulle haarniskavarustuksen eri osia. Erittäin asiakaslähtöistä palvelua! On todella hienoa, että tällaisia erikoisliikkeitä maastamme vielä löytyy, tämäkin kuulemma ainoa laatuaan. On varmaa, että vierailen tässä liikkeessä toistekkin! Täältä löytää uskomattoman paljon myös koriste-esineiksi ja lahjoiksi sopivia tavaroita, joten suosittelen tätä kaikille sellaisiakin etsiville.
Robbin Henley
Robbin Henley
2022-07-17
Customer service is like the good old days, real people, very efficient, very fair. And they have LOTS of amazing gear for sale. Cheers and thank you Rautaportti!!!
Lyhdynkantaja
Lyhdynkantaja
2022-07-04
Täältä löytyi hieno villainen capatinoviitta kaksoiskauluksella

Myymälämme

Kaikki verkkokaupan tilaukset ovat noudettavissa myös myymälästämme osoitteesta Oppipojankuja 1, 20780 Kaarina 10 minuutin ajomatkan päässä Turun keskustasta.

Tervetuloa ostoksille Suomen parhaaseen historiakauppaan!