Topattu haarniskatakki

 • Takkia voi käyttää joko historiallisena vaatteena tai levyhaarniskan osien kiinnitykseen
 • Runsaasti vahvistettuja kiinnityspisteitä haarniskaosien ripustamiseen
 • Sisältää punotut puuvillaiset nyörit messinkikärjillä
 • Päälikangas ja vuori 100% puuvillaa ja toppaus polyesteria
 • Saatavilla viidessä koossa S-XXL

84.90

Poista

Tuotekuvaus

Haarniskatakki on perusta, johon kaikki levypanssarin haarniskaosat kiinnitetään. Kun ritari halusi käyttää levypanssariaan, ensimmäinen haarniskakokonaisuuden puettava osa oli haarniskatakki ja kaikki muut haarniskaosat joko puettiin haarniskatakin päälle tai kiinnitettiin haarniskatakkiin. Tätä takkia voi käyttää niin historiallisena vaatetuksena vaikkapa palkkasoturi-hahmolle tai funktionaalisena haarniskan aluskerroksena.

Haarniskatakki, josta käytettiin myös nimeä aketon, on pitkälti samanlainen vaate kuin gambeson. Topattu ja pehmustettu takki, jota käytettiin keskiajalla panssarien alla suojaamaan käyttäjää iskuilta. Haarniskatakki ei kuitenkaan ollut niin paksulti topattu kuin gambeson ja oli tyypillisesti hieman lyhyempi ja sovitettu tiukemmaksi vyötäröltä. Haarniskatakkeja ei myöskään tyypillisesti käytetty pelkältään kankaisina suojapanssareina, kuten gambesoneja käytettiin, vaan haarniskatakkeja käytettiin aina levy- ja rengashaarniskojen kanssa.

Pelkät levyhaarniskan teräsosat itsessään eivät riitä suojaksi soturille, vaan levyhaarniska tarvitsee jonkinlaisen pehmusteen haarniskapalojen alle pehmentämään iskujen voimaa ja poistamaan metallilevyjen aiheuttamat naarmut ja hankaumat. Tässä haarniskatakissa on korkea pystykaulus, joka estää levyhaarniskaosien raapaisut ja rengashaarniskan hiertämisen myös herkän kaulan seudulla. Tämän tukevan haarniskatakin ulko- ja sisäpinta on 100% puuvillaa ja siinä on pehmeä ja mukavan tuntuinen 100% polyesteristä tehty pehmuste. Takin ulkopinnan kangas on tehty karkean näköisestä pellavaa jäljittelevästä kudelmasta ja vuori sileämmästä ja pehmeämmästä kankaasta, tehden käytöstä astetta mukavampaa.

Tämän haarniskatakin saa suljettua edestä takin mukana tulevilla nyöreillä. Takissa on vahvistetut haarniskaosien kiinnityspisteet ja nyörit haarniskaosiesi kiinnittämiseksi niin hartioihin, käsivarsiin, kyynärpäihin kuin jalkoihinkin. Takissa on useita ylimääräisiä vahvistettuja haarniskaosien kiinnityspisteitä, jotta saat säädettyä omat haarniskaosasi sopiville paikoilleen istumaan hyvin päällesi. Eri panssariosissa on roikutuspisteet aina hieman eri paikoissa, joten on hyvä että takissa on reilusti säätömahdollisuuksia. Vyötäröllä on hyvä valikoima kiinnityspisteitä, joiden avulla saat takin leveän vyötäröosan kiristettyä luonnollisen vyötärösi päälle tiukkaan ja tukevasti, aivan kuin leveän kankaisen vyön. Jos käytät jalkapanssareita takin kanssa, kannattaa kiristää takin vyötärö ennen jalkaosien ripustamista. Kun kiristät takin tiukkaan vyötäröllesi, jalkapanssarin paino riippuu lonkaltasi, eikä hartioiltasi. Tämä tekee haarniskan käyttämisestä huomattavasti mukavampaa, jos pidät haarniskaasi päällä pitkän aikaa.

Haarniskatakkia on saatavilla viisi vakiokokoa. Haarniskatakin on hyvä olla jokseenkin tiukasti ja napakasti istuva vaate, jotta haarniskan alle ei jää turhaan löysää kangasta. Liian suuri haarniskatakki jää ryttyyn kun asetat haarniskaosat sen päälle ja rypyt alkavat tuntua ja painaa haarniskaosien alla pidemmän päälle. Jos aiot käyttää tätä haarniskatakkia historiallisena vaatteena larpissa tai historianelävöityksessä, suosittelemme tilaamaan kokoa isomman ja oman kokosi jos aiot käyttää takkia haarniskan alla ja tarvitset tiukan istuvuuden. Tuotekuvissa mallilla on päällä omaa kokoaan yhtä kokoa isompi takki päällä.

Mukana tulevat nyörit on valmistettu puuvillasta ja niiden molemmissa päissä on messinkiset kärjet helpottamassa pujottelua. Nyörien vahaaminen lisää niiden kestävyyttä huomattavasti, joten nyörien vahaaminen on suositeltavaa. Tämä tuote on valmistettu käsityönä eläväisestä kankaasta, jonka tarkoitus on esittää vanhaa käsintehtyä vaatetta. Kankaassa saattaa siis olla pieniä pintavaurioita tai epätäydellisyyksiä. Väri ja pintarakenne voi myös hieman vaihdella.

 • Päälikangas 100% puuvilla canvasta
 • Toppaus 100% polyesteriä
 • Vuori 100% puuvillaa
 • Vahvistetut kiinnityspisteet olkapääpanssareille, käsipanssareille, kyynärpääpanssareille ja jalkapanssareille
 • Sisältää punotut puuvillaiset nyörit messinkikärjillä
 • Takin vyötärö toimii leveänä vyönä. Jalkapanssarien painon saa riiputettua lonkalta, kiristämällä takin vyötärön
 • Hihansuissa halkiot nyörikiristyksellä
 • Saatavilla viidessä koossa S-XXL

Kokotaulukko (annetut mitat noin mittoja):

Koko Rinnan ympärysmitta
Käden pituus Korkeus
S 110 cm 70 cm 63 cm
M 112 cm 71 cm 64 cm
L 118 cm 72 cm 65 cm
XL 122 cm 74 cm 68 cm
XXL 132 cm 75 cm 70 cm
Badge
Hyvä palvelu ja nopea toimitus. Tulen ehdottomasti jatkossakin tilaamaan Rautaportista.
- Nina Vuorijärvi

Tuotteet omassa varastossa

Kaarinan myymälässä.

Nopea toimitus

Tilaukset lähetetään 24h sisällä jokaisena arkipäivänä.

Osta verkossa tai myymälässä

Voit myös tilata netissä ja noutaa tilauksen myymälästä.

Joustavat maksutavat

Maksa verkkopankissa, laskulla, osissa, luottokortilla tai postiennakolla.

Petri Laaksonen
Petri Laaksonen
2022-09-02
Monipuolinen valikoima. Asiakaspalvelu ihan huippua!!
Jyrki Koskinen
Jyrki Koskinen
2022-08-05
Paikkakunnalla ollessani ja keskiajasta kiinnostuneena täällä oli pakko käydä. Aivan upea ja todella monipuolinen kauppa! Ystävällinen ja mukava myyjä neitonen esitteli minulle Etelä -Tirolilaisen mallin mukaan taidokkaasti valmistettua kypärää, josta tein myös kaupat. Liikkeen omistaja ei myöskään säästänyt vaivojaan esitellessään minulle haarniskavarustuksen eri osia. Erittäin asiakaslähtöistä palvelua! On todella hienoa, että tällaisia erikoisliikkeitä maastamme vielä löytyy, tämäkin kuulemma ainoa laatuaan. On varmaa, että vierailen tässä liikkeessä toistekkin! Täältä löytää uskomattoman paljon myös koriste-esineiksi ja lahjoiksi sopivia tavaroita, joten suosittelen tätä kaikille sellaisiakin etsiville.
Robbin Henley
Robbin Henley
2022-07-17
Customer service is like the good old days, real people, very efficient, very fair. And they have LOTS of amazing gear for sale. Cheers and thank you Rautaportti!!!
Lyhdynkantaja
Lyhdynkantaja
2022-07-04
Täältä löytyi hieno villainen capatinoviitta kaksoiskauluksella

Myymälämme

Kaikki verkkokaupan tilaukset ovat noudettavissa myös myymälästämme osoitteesta Oppipojankuja 1, 20780 Kaarina 10 minuutin ajomatkan päässä Turun keskustasta.

Tervetuloa ostoksille Suomen parhaaseen historiakauppaan!