“Visby” palahaarniskatakki

289

1 varastossa

Tuotekuvaus

Keskiajalla Gotlannin saari oli tärkeä kaupan solmukohta ja Visbyn kauppiaat kuuluivat Hansaliittoon. Tanskan kuningas Valdemar IV Atterdag tarvitsi lisätuloja, joita olisi saatavilla Visbyn verottamisesta. Kuninkaan palkka-armeija rantautui saarelle ja taistelu käytiin heinäkuun 27. päivä 1361, kaupunginmuurien edessä. Talonpoikaisarmeija oli heikosti johdettu, sotureista vain 60% oli sopivan ikäisiä taistelukentälle ja heidän aseensa ja varusteensa jäivät tanskalaisten varjoon. Kaupungin portit pysyivät kiinni, apua ei tullut. Jopa keskiaikaisen mittapuun mukaan lopputulos oli julma: noin 2000 talonpojan armeijasta vain noin 10% selvisi verilöylystä. Kaupunki antautui ja säästyi. Muutaman päivän kuluttua kuolleet haudattiin valtaisiin joukkohautoihin muurien ulkopuolelle, haarniskoineen päivineen. Ehkä varusteet olivat niin vanhoja ja huonokuntoisia ettei niitä pidetty pelastamisen arvoisena, mutta todennäköisemmin painostava helle pakotti hautaajat hyvin nopeaan toimintaan, eikä varusteiden pelastamiseen mätänevien ruumiiden täyttämällä taistelukentällä kyetty.

Kun joukkohautoja ryhdyttiin tutkimaan 1900-luvun alussa, löytyi niistä vertaansa vailla oleva kokoelma siirtymävaiheen haarniskoja. Yleensä tämän tyyppiset käyttövarusteet olisivat pikku hiljaa päätyneet romumetalliksi tai kierrätykseen niiden tullessa käyttöikänsä päähän. Kaivauksissa löytyi mm. useita erityyppisiä haarniskatakkeja. Palahaarniskatakeissa erilliset rautalevyt tai -lamellit oli kiinnitetty jämäköihin kankaisiin tai nahkaan kiinni yhtenäiseksi suojaksi. Tällainen paloista koottu haarniska oli levyhaarniskaan verrattuna helppo ja halpa valmistaa, eikä sen korjaaminen vaatinut suurta metallurgista tietämystä. Soturille sen antama suoja oli rintapanssariin verrattavissa, mutta soi enemmän liikkumavaraa ja oli helpompi huoltaa. Laattatakkia käytettiin useimmiten haubergin päälle puettuna.

Tämä meidän mallimme on Visbyn taistelun haudoista löytyneistä haarniskatakeista kenties suosituinta ykköstyyppiä, eli se koostuu sekä pysty- että vaakapaloista. Valmistettu 2 mm paksusta raakanahasta ja 1,6 mm teräslevyistä. Takki on taipuisa ja suhteellisen kevyt, painoa sillä on alle 8kg. Nahan luonteesta johtuen pinnassa saattaa olla pieniä jälkiä tai epätasaisuuksia. Pinnan karheus ja värisävy saattaa vaihdella hieman kappaleesta toiseen värjäysprosessissa käytettävien perinteisten työtapojen sekä nahan ominaisuuksien vuoksi. Kuten aikanaam, niin myös nykyisellään, erillisiä teräslevyjä voi itse taivuttaa/muokata ja saada haarniska näin istumaan hyvin päälle ruumiiinrakenteesta riippumatta.

Sopii enintään noin 115 cm rinnanympärykselle. Korkeus olkapäästä helman alareunaan 93 cm
Paino n. 7,7 kg
Valmistaja: Marshal Historical

Badge
Tilasin poitsulle puisen ja muovisen lasten miekat ja positiivisesti yllättynyt kuinka laadukkaat olivat edulliseen hintaan nähden. Ei saa aivan helpolla päreiksi miekkoja joten ei tarvitse olla uusia ostamassa alvariinsa. Verkkokaupassa kattava valikoima sekä hyvät maksuvaihtoehdot esim.PayPal mitä harvemmin löytyy suomalaisista verkkokaupoista. Itse kävin noutamassa tuotteet myymälästä ja pikaisella visiitillä olisin myymälässäkin voinut hetken hypistellä ja ihmetellä erikoisuuksia mitä oli aika määrä liikkeessä, vaikkei iso myymälä ollutkaan.
- Snakari

Myymälämme

Kaikki verkkokaupan tilaukset ovat noudettavissa myös myymälästämme osoitteesta Oppipojankatu 1, 20780 Kaarina. Ajomatka on vain 10 minuuttia Turun keskustasta!