Roomalainen Lorica Hamata

 • Autenttinen roomalaisen legioonalaisen rengashaarniskapaita
 • Olkapääsuojat kiinnitetään edestä messinkinapeilla ja koukuilla
 • 1,6 mm paksusta jousiteräksestä tehtyjen renkaiden sisähalkaisija 8 mm
 • Neljä rengasta läpi viidennestä -kudelmaa
 • Saatavilla koot M, L ja XL

199229

Poista

Tuotekuvaus

Lorica hamata on rooman ajan rengashaarniskapaita. Lorica hamatat olivat käytössä Rooman armeijoilla lähemmäs 700-vuoden ajan noin 300-luvulta eaa aina 400-luvun lopulle jaa. Lorica hamata oli hihaton (tai lyhythihainen) rengashaarniskapaita, jonka olkapäille lisättiin lisäsuojaksi toinen kerros rengashaarniskaa. Suuriin osa iskuista tuon ajan sodankäyntitaktiikoilla tuli juuri olkapäille, jotka eivät olleet täysin suojassa ison kilven takana, joten tämä lisäsuoja tuli tarpeeseen. Olkasuojien reunoja kiersi nahkareunus, joka auttoi kahta rengashaarniskakerrosta pysymään nätisti päällekkäin, lisäsi käyttömukavuutta ja antoi sotilaan ulkomuotoon tiettyä ryhdikkyyttä. Olkasuojat ovat kiinteästi selkäpuolella kiinni paitaosassa, ja edestä ne kiinnitetään paidan etumukseen koukuilla. Lorica hamata oli aina jokseenkin lyhyt ja päättyi jo lantiolle tai hieman lantion alle.

Rengashaarniska oli keksitty jo ennen kuin roomalaiset ottivat sen käyttöön, joskaan alkuperästä ei ole täyttä varmuutta. Roomalaisten sotajoukot olivat uudistuksen tarpeessa, ja 300-luvulla eaa. roomalaiset adoptoivat naapureiltaan aseita ja suojuksia uudistaessaan sotavoimiaan. Rengashaarniska kopioitiin mitä luultavimmin gallialaisilta – kelttiläiseltä heimolta – jotka ylittivät Alpit ja kävivät sotaa roomalaisia vastaan nykyisen Pohjois-Italian alueella. Gallialaiset olivat La Tène -kulttuurin kelttiläisiä perillisiä ja käyttivät rengashaarniskoja suojanaan.

Lorica hamataa käytettiin niin Rooman tasavallan kuin imperiuminkin aikana. Lorica hamata oli yleisin legioonalaisten suoja kautta Rooman pitkän historian. Ensimmäisellä vuosisadalla jaa. lorica segmentata -levyhaarniska alkoi syrjäyttää lorica hamataa raskaasti haarniskoitujen legioonalaisten päällä yleistyen jatkuvasti 300-luvulle asti, mutta rengashaarniska pysyi jatkuvassa käytössä myös legioonalaisten päällä Rooman vallan loppumiseen saakka. Auxilia-joukot ja ratsuväki eivät koskaan siirtyneet pois lorica hamatasta, vaan näissä joukoissa rengashaarniska pysyi käytössä läpi Rooman koko historian.

Tämä rengashaarniska on tehty 1,6 mm paksuista jousiteräslenkeistä. Jokainen lenkki on taivutettu yhteen, ja koska jousiteräs on erittäin sitkeää, kestävää ja joustavaa, paita kestää hyvin käyttöä taisteluharjoituksissakin. Silmukointi on tyypillistä neljä rengasta läpi viidennestä -tyyliä. Roomalaisten rengashaarniskoissa renkaat olivat tyypillisesti yhteen kiinni taivutettuja noin 50 jaa. asti, jonka jälkeen yksittäisiä renkaita alettiin niittaamaan kiinni ja niitatuista renkaista tehdyt haarniskat alkoivat yleistyä.

Tällainen suojaamaton/sinkitsemätön teräs ruostuu herkästi. Suosittelemmekin, että rengashaarniska pidetään jatkuvasti öljyttynä. Aktiivisessa käytössä suojaamaton rengashaarniska tummuu ja patinoituu ajan myötä. Sinkitsemätön pinta on kuitenkin paras vaihtoehto, jos haluaa rengashaarniskan näyttävän juuri sellaiselta kuin se on näyttänyt roomalaisen sotilaan yllä aikoinaan.

 • Korkealaatuisesta jousiteräksestä valmistetut renkaat
 • Kudos on neljä rengasta läpi viidennestä -tyyliä
 • Renkaiden sisähalkaisija n. 8 mm
 • Renkaiden teräksen paksuus n. 1,6 mm
 • Olkapääsuojuksia kiertävä nahkareunus on kasviparkittua laadukasta nahkaa
 • Olkapääsuojat kiinnitetään edestä messinkinapeilla ja koukuilla
 • Teräsrenkaita ei ole päällystetty sinkillä tai passivoitu. Tämä luonnollinen/historiallinen viimeistely mahdollistaa ruosteen kehittymisen, mutta antaa haarniskalle myös aidon ulkonäön
 • Toimitetaan hieman öljyttynä, ja suosittelemme pitämään haarniskaa öljyttynä
 • Saatavilla kolmessa koossa: M, L ja XL
 • Valmistaja: Ulfberth

Mitat (mitattu rengashaarniskapunos venytettynä):

Koko Rinnanympärys n.
Korkeus olalta helmaan n. Paino n.
M 120 cm 80 cm 10 kg
L 125 cm 80 cm 11 kg
XL 145 cm 83 cm 12 kg
Badge
Rautaportti palvelee laadukkaasti ja sinne on mukava palata aina uudestaan, varsinkin kivijalkakauppaan. Olen iloinen että tälläinen liike on olemassa ja se palvelee joustavasti sekä asiakkaan toiveita silmällä pitäen. Olen tehnyt täällä uskomattomia löytöjä ja tavannut hienoja ihmisiä joihin lukeutuvat ehdottomasti henkilökunnan ihmiset :) en voi kuin suositella!
- Adeliina Palomäki

Tuotteet omassa varastossa

Kaarinan myymälässä.

Nopea toimitus

Tilaukset lähetetään 24h sisällä jokaisena arkipäivänä.

Osta verkossa tai myymälässä

Voit myös tilata netissä ja noutaa tilauksen myymälästä.

Joustavat maksutavat

Maksa verkkopankissa, laskulla, osissa, luottokortilla tai postiennakolla.

Petri Laaksonen
Petri Laaksonen
2022-09-02
Monipuolinen valikoima. Asiakaspalvelu ihan huippua!!
Jyrki Koskinen
Jyrki Koskinen
2022-08-05
Paikkakunnalla ollessani ja keskiajasta kiinnostuneena täällä oli pakko käydä. Aivan upea ja todella monipuolinen kauppa! Ystävällinen ja mukava myyjä neitonen esitteli minulle Etelä -Tirolilaisen mallin mukaan taidokkaasti valmistettua kypärää, josta tein myös kaupat. Liikkeen omistaja ei myöskään säästänyt vaivojaan esitellessään minulle haarniskavarustuksen eri osia. Erittäin asiakaslähtöistä palvelua! On todella hienoa, että tällaisia erikoisliikkeitä maastamme vielä löytyy, tämäkin kuulemma ainoa laatuaan. On varmaa, että vierailen tässä liikkeessä toistekkin! Täältä löytää uskomattoman paljon myös koriste-esineiksi ja lahjoiksi sopivia tavaroita, joten suosittelen tätä kaikille sellaisiakin etsiville.
Robbin Henley
Robbin Henley
2022-07-17
Customer service is like the good old days, real people, very efficient, very fair. And they have LOTS of amazing gear for sale. Cheers and thank you Rautaportti!!!
Lyhdynkantaja
Lyhdynkantaja
2022-07-04
Täältä löytyi hieno villainen capatinoviitta kaksoiskauluksella

Myymälämme

Kaikki verkkokaupan tilaukset ovat noudettavissa myös myymälästämme osoitteesta Oppipojankuja 1, 20780 Kaarina 10 minuutin ajomatkan päässä Turun keskustasta.

Tervetuloa ostoksille Suomen parhaaseen historiakauppaan!