“Visby” tiimalasi-taisteluhansikkaat

164

Poista

Tuotekuvaus

Vaikka monet miekkatyypit onkin suunniteltu tarjoamaan ainakin jonkin verran suojaa käsille, iskuja saattoi taistelukentän kaaoksessa sadella mistä suunnasta tahansa ja sormet olivat jatkuvassa vakavan loukkaantumisen vaarassa. Siksi taisteluhansikkaat olivat, ja ovat yhä, korvaamattomat apu jokaiselle miekkamiehelle.

1300-luvulle tultaessa levyhaarniska oli pikkuhiljaa syrjäyttämässä rengashaarniskaa, ja tämä siirtymävaihe kalliimpaan ja vaikeavalmisteisempaan, mutta paremman suojan antavaan panssarointiin näkyi myös hansikkaissa. Rengashaarniskahansikkaista eteenpäin siirryttäessä taisteluhansikkaiden metallilevyt olivat ensin pieniä ja kiinnitetty joko nahkaan tai kankaaseen. Vuosisadan puoliväliin mennessä kuvioihin oli kuitenkin tullut yhdestä kappaleesta taottu rannepala, joka on kapeimmillaan ranteen kohdalla ja leviää tästä tiimalasin mallisesti molempiin suuntiin. Aluksi hansikkaat olivat nivelettömiä ja lyhyitä, ja ranteen liikkumavapaus oli turvattu levenevällä muodolla. Tähän rannepalaan liitettiin erityylisiä sormipaloja, joko laattoja, suomuja tai myöhemmin saranoituja levyosia. Tiimalasi-taisteluhansikkaita näkyy runsaasti 1300- ja 1400-lukujen kuvastossa, mikä todistaa mallin yleisyydestä ja luotettavuudesta.

Nämä Visby-tyylin taisteluhansikkaat on valmistettu 1,6 mm
paksusta teräksestä. Sisällä oleva jämäkkä nahkahansikas mahdollistaa tukevan otteen aseesta. Tiimalasi-hansikkaita joissa on laattasormet, on löydetty lähes kaikilta suurilta 1300-luvun eurooppalaisilta taistelukentiltä. Tällaiset taisteluhansikkaat kädessään saapuivat Gotlantiin vuonna 1361 myös ne saksalaiset palkkasoturit jotka pyyhkäisivät tieltään ja tuhosivat perääntyvät puolustusjoukot Visbyn kaupunginmuurien edessä 27. heinäkuuta. Nämä Tanskan kuninkaan palkkaamat ammattisoturit eivät kärsineet vakavia tappioita taistelussa.

Alkuperäiskappaleet ovat osa Sir Edward Blackettin hautamuistoa Riponin katedraalissa, Englannissa.
Teräksen paksuus saattaa hieman vaihdella käsinvalmistusmenetelmistä johtuen. Marshall Historicalin valmistama.

Kokovaihtoehdot: 9 (23,5-26cm) ja 11 (26-31cm).
Oikean koon valitsemiseksi mittaa kämmenenympärys rystysten kohdalta, niin että mittanauha jää nyrkin sisään.

Badge
Hyvä o
- Olli Virtanen

Myymälämme

Kaikki verkkokaupan tilaukset ovat noudettavissa myös myymälästämme osoitteesta Oppipojankatu 1, 20780 Kaarina. Ajomatka on vain 10 minuuttia Turun keskustasta!