Antikoitu frankkilaiskirves

95

6 varastossa

Tuotekuvaus

Heittokirves oli yksi pelottavimmista barbaarien aseista. Heittokeihäät olivat yleinen ase, mutta erityisesti frankit tulivat tunnetuiksi käyttämistään heittokirveistä. Kirveet heitettin juuri ennen taistelulinjojen kohtaamista, jolloin vaikutuskin oli kaikkein suurin. Historioitsija Procopius (c. 500–565) kirjoitti frankeista: ”jokainen mies kantoi miekkaa, kilpeä ja kirvestä. Kirveen rautainen terä oli paksu ja erittäin terävä ja puinen kahva oli erittäin lyhyt. Heillä oli tapana heittää nämä kirveet yhdestä merkistä ensihyökkäyksessä rikkoen kilvet ja tappaen miehet.”

Heittokirveen psykologinen pelotevaikutus oli suuri ja vihollinen saattoi juosta karkuun jo ennen taistelun alkamista peläten kirvesmyrskyä. Heittokirveillä on tapana pompata maasta tai kilven reunasta aika satunnaisen oloisesti, mikäli heitto ei osunut maaliinsa, ja aseen arvaamattomuus lisäsi sen pelottavuutta.

Francisca-heittokirveet levisivät muuallekin Pohjois-Eurooppaan aina Suomea ja Englantia myöten, mutta frankkien mukaan nimetyn kirveen nimi kuitenkin säilyi.

Francisca-kirveiden käyttö alkoi samoihin aikoihin kun länsi-Rooman valtakunta tuhoutui, eli 400-luvun loppupuolella. Käyttö jatkui koko Merovingien valtakauden ajan aina Kaarle Suuren valtaan nousuun saakka, 800-luvun alkuun saakka.

Kirveen mukana toimitetaan nahkainen teräsuoja. Valmistaja: Hanwei. Käsityönä tehtyjen tuotteiden mitoissa on pientä kappalekohtaista hajontaa.

Kokonaispituus: 46 cm
Terän pituus: 8,7 cm
Paino: 500 g
Terän paksuus tyvessä: 17 mm
Terän paksuus reunan lähellä: 4,7 mm
Terän materiaali: hiiliteräs
Terävyysaste: terävä
Badge
Nopea toimitus ja laadukkaita tuotteita
- Miika Poskiparta

Myymälämme

Kaikki verkkokaupan tilaukset ovat noudettavissa myös myymälästämme osoitteesta Oppipojankatu 1, 20780 Kaarina. Ajomatka on vain 10 minuuttia Turun keskustasta!