Churburgin käsipanssarit

150

3 varastossa

Tuotekuvaus

Churburgin linna rakennettiin vuonna 1253 ja se on yksi Etelä-Tirolin parhaiten säilyneistä linnoista ja erityisen tunnettu asevarastostaan. Arsenaaliin kuuluu 50 täysin säilynyttä levyhaarniskaa, jotka valmistettiin vuosisatojen saatossa linnan omistavan Matschin suvun jäsenille. (Vuodesta 1541 Trapp-suvun.) Tämä dynastinen kokoelma on vertaansa vailla niin historiallisesti kuin tieteellisestikin. Kokoelma on kuuluisa yhdestä vanhimmista säilyneistä siirtymävaiheen levyhaarniskoista, numerosta 13, kuten myös muista Milanolaisen haarniskateollisuuden helmistä.

Siirtymävaiheen haarniska on nimensä mukaisesti jossakin rengashaarniskan ja täyden levyhaarniskan välimaastossa, jossa haavoittuvaisia alueita suojattiin levyosilla. 1200-luvulla ryhdyttiin suojaamaan ensin ratsumiesten polvia ja sääriä, myöhemmin levyillä suojattiin myös käsiä ja muita haavoittuvia osia. Levyhaarniskan valmistus vaati pääomaa, niin malminlouhintaan, pätseihin kuin työpajoihinkin. Se vaati teollisuutta, ja Lombardiassa, Milanon ympärillä, olosuhteet olivat sellaiset että tuo uusi teollisuudenala kukoisti. Churburg haarniska #13 on Missiglian ja muiden milanolaisten mestareiden käsialaa noin vuosilta 1360-1390, ja se on vanhin Churburgin kokoelmassa. Taidokkaat käsivarsipanssarit vuodelta 1360 täydentävät setin.

Käsivarsia suojaava vambrace, kyynärpäitä suojaava couter ja kyynärvarren alaosaa suojaava rerebrace liittyvät yhteen muodostaen hyvin liikkuvan käsipanssarin. Osien yhteensopivuus ja erinomainen liikkuvuus ovat ehdottoman tärkeitä, jotta panssari olisi käytännöllinen. Tämä tyyli oli alkujaan tyypillinen pohjois-Italian ja saksalaisten taistelijoiden keskuudessa, josta se levisi 1300-luvun lopulla muuallekin Eurooppaan. Alkuperäiset koristeelliset messinkireunukset on meidän versiossamme korvattu teräsvahvikkeilla. Käsivarsisuoja ulottuu käsivarren ympäri, ja se on mitoitettu niin että panssarin alle mahtuu gambeson. Käsivarsipanssari kiinnitetään alle puettavaan rengashaarniskapaitaan tai asetakkiin erillisiä kiinnitysnyörejä käyttäen. Churburgin käsivarsipanssari on valmistettu 1,6 mm teräksestä ja painaa n. 3,35 kg per pari.

Teräksen paksuus saattaa vaihdella valmistuksessa käytettyjen käsityömetodien johdosta. Valmistaja Marshall Historical.

Badge
Tuli tilattua kahdenkäden flameberge miekka ja lattiateline, miekka ei sopinut suoraan telineeseen niin soitto tuli ja kysyttiin että muokataanko telinettä niin että miekan siihen saa hyvin pysymään. Varmasti tilaan lisää rautaportista!
- Tuomas Koukka

Myymälämme

Kaikki verkkokaupan tilaukset ovat noudettavissa myös myymälästämme osoitteesta Oppipojankatu 1, 20780 Kaarina. Ajomatka on vain 10 minuuttia Turun keskustasta!