Italialaistyylin käsivarsipanssari – 1390-1450

133

Loppu   Kysy tuotteesta

Tuotekuvaus

1200-luvun lopulla rengashaarniskaa ryhdyttiin vahvistamaan pienin rautalevyin, jolloin aloitettiin kyynärpään ja olkapään suojauksesta. 1300-luvun puolivälin paikkeilla myös kyynärvarsi ja olkavarsi saivat kaarevat lisälevyt, vambracen ja rerebracen, suojakseen. Viimein 1300-luvun loppuun mennessä nämä suojat olivat kehittyneet nivelletyiksi yhtenäisiksi kokokäden haarniskoiksi. Varsinkin mannereurooppalaiset käsisuojat olivat tyypillisesti tällaiset ¾-mittaiset ja niitä käytettiin yhdessä erillisen olkapääsuojan kanssa.

Tämän tyyppiset käsivarsipanssarit olivat olennainen osa kauniita 1400-luvun italialaistyylisiä haarniskoja. Vambrace suojaa kyynärvartta, couter kyynärpäätä ja rerebrace olkavartta. Vaikka nämä osat ovat kiinteästi kiinni toisissaan ja suojaavat käden kokonaisuudessaan, käsi pysyy täysin liikkuvana; luonnollisesti tämä oli toimivan haarniskan elinehto.

Kyynärpääkupin, couterin, sivussa oleva siipi suojasi haavoittuvaista kyynärtaivetta. Siiven muotokieli muuttui huomattavasti ajan ja paikan mukaan, aina yksinkertaisista soikioista sydämiin ja suuriin uurrettuihin goottityylisiin siivekkeisiin. Nämä selkeälinjaiset ja elegantit siivet ovat tyypilliset 1400-luvun alun italialaistyylille, joka levisi mestarien mukana ympäri Eurooppaa.

Nämä käsivarsipanssarit ovat hyvin liikkuvat, ne ovat kyynärpään kohdalla kaksoisnivelletty. Panssari kiinnitetään yläpäästä erillisillä kiinnitysnyöreillä joko rengashaarniskaan tai asetakkiin ja kiristetään nahkahihnoilla paikalleen. Kokonaispituus 38 cm. Ympärysmitta ranteen kohdalla 27 cm, olkavarressa 40-45 cm. Paino 3,94 kg per pari. Valmistettu 1,6 mm teräksestä. Teräksen paksuus saattaa hieman vaihdella valmistuksessa käytettyjen käsityömenetelmien johdosta. Paketissa suojat molemmille käsille.
Valmistaja Marshall Historical.

Badge
Rautaportti palvelee laadukkaasti ja sinne on mukava palata aina uudestaan, varsinkin kivijalkakauppaan. Olen iloinen että tälläinen liike on olemassa ja se palvelee joustavasti sekä asiakkaan toiveita silmällä pitäen. Olen tehnyt täällä uskomattomia löytöjä ja tavannut hienoja ihmisiä joihin lukeutuvat ehdottomasti henkilökunnan ihmiset :) en voi kuin suositella!
- Adeliina Palomäki

Myymälämme

Kaikki verkkokaupan tilaukset ovat noudettavissa myös myymälästämme osoitteesta Oppipojankatu 1, 20780 Kaarina. Ajomatka on vain 10 minuuttia Turun keskustasta!