Radaelli sapeli -tylppä

155

4 varastossa

Tuotekuvaus

Giuseppe Radelli liittyi Italian armeijaan 1859 ja Itävaltaa, Ranskaa ja Sardinian kuningaskuntaa vastaan käydyn sodan jälkeen hän, ratsuväen veteraanina, sai tehtäväkseen järjestää miekkaopetusta Monferraton ratsuväelle. Kokeilu oli onnistunut ja jo seuraavana vuonna perustettiin Milanoon armeijan oma miekkakoulu, jonka tarkoituksena oli tuottaa miekkamestareita niin ratsu- kuin jalkaväellekin. Radaelli kehitti oman sapelijärjestelmänsä ja pysyi armeijan miekkakoulun johtajana kuolemaansa saakka. 1800-luvulla sapeli oli edelleen tärkeä ase ja lähes kaikilla Euroopan armeijoilla oli oma tyyli, miekkailuoppaat ja opettajat, joiden avulla sotaväkeä koulutettiin miekkailun saloihin.

Radaelli oli tärkeä hahmo ja miekkatekniikoiden kehittäjä Italiassa koko 1800-luvun loppupuoliskon. Klassista Italialaista sapelimiekkailua opetetaan edelleen ja se on hyvinkin elävää historiaa nykypäivänä, jonka perustajana pidetään Radaellia.

Uuden miekkailusysteemin lisäksi Radaelli kehitti uuden sapelin armeijalle. Vaikka sodassa käytettävät sapelit ovat astetta raskaampia, niin koulussa Radaelli opetti tekniikoita myös tällaisilla kevyemmillä harjoitusaseilla. Kevyemmällä aseella pystyi harjoittelemaan pidempään, eikä iskut sattuneet yhtä paljon kuin täyspainoisen kanssa harjoitellessa. Kevyemmän harjoitusmiekan kanssa pystyi käyttämään voimaa ja viillot sai tehtyä oikeaoppisesti ja turvallisesti ilman pelkoa harjoituskumppanin vahingoittamisesta. Tämä miekka on suunnilleen saman painoinen kuin alkuperäiset 1800-luvun harjoitussapelit (650-700g).

Vaikka Radaelli painottikin tehokkaita pistoja, niin kyynärpäästä lähtevät voimakkaat viillot kuuluivat myös hänen systeemiinsä. 1800-luvun sotilaskäyttöön tehdyt sapelit olivat käytännössä jokapaikan miekkoja, joilla sekä pistettiin että viillettiin tehokkaasti. Sapelissa täytyi myös olla massaa ja jykevyyttä, jotta sen varaan uskalsi luottaa henkensä joko viimeisenä puolustusaseena taistelukentällä tai ratsuväkihyökkäyksessä vihollisen sivustaan. Sapeli oli 1800-luvulla ensisijaisesti ratsuväen aseena, joka pääsi nopealla pyrähdyksellä lähietäisyydelle vihollisen kimppuun. Hitaammalla jalkaväellä oli toki myös edelleen lähitaisteluaseet mukana, mutta ampuma-aseet olivat pääaseina tärkeimmät.

Tässä miekassa on klassinen Radaelli-tyylin turvarengas kädensuojana, korkean hiilipitoisuuden teräksestä tehty terä on hyvin joustava ja miekan kärki on vielä erikseen pyöreä turvallisia pistoja varten. Kättä suojaava kuppi ja muut kahvan metalliosat ovat ruostumatonta terästä. Ruodin pää on kierteistetty ja kahva lukittu paikalleen mutterilla, joten kahvan purkaminen ja uudelleenkiristäminen on helppoa. Vaikka tämä sapeli onkin tehty toiminnalliseksi harjoitusvälineeksi nykypäivän miekkailijalle, on se samalla hieno jäljennös alkuperäisistä 1800-luvun harjoitussapeleista.
Valmistaja: Hanwei. Mitoissa saattaa olla hienoista yksilöllistä heittoa.

Kokonaispituus:102 cm
Terän pituus:86,5 cm
Kahvan pituus:14,5 cm
Paino:640 g
Tasapainopiste väististä:6,5 cm
Terän leveys väistillä:14,7 mm
Terän leveys kärjessä:10 mm
Terän paksuus väistillä:7,3 mm
Terän paksuus kärjessä:2 mm
Terän materiaali:9260 hiiliteräs
Terävyysaste:tylppä

Badge
Rautaportti palvelee laadukkaasti ja sinne on mukava palata aina uudestaan, varsinkin kivijalkakauppaan. Olen iloinen että tälläinen liike on olemassa ja se palvelee joustavasti sekä asiakkaan toiveita silmällä pitäen. Olen tehnyt täällä uskomattomia löytöjä ja tavannut hienoja ihmisiä joihin lukeutuvat ehdottomasti henkilökunnan ihmiset :) en voi kuin suositella!
- Adeliina Palomäki

Myymälämme

Kaikki verkkokaupan tilaukset ovat noudettavissa myös myymälästämme osoitteesta Oppipojankatu 1, 20780 Kaarina. Ajomatka on vain 10 minuuttia Turun keskustasta!