Tuotekuvaus

Sabatonit, tai soleretit, ovat levyhaarniskan osa, jonka tehtävä on suojata taistelijan jalkapöytää ja varpaita. Sabatoneja alkoi pikkuhiljaa ilmestyä osaksi muuta levyhaarniskointia noin 1300-luvun puolivälin jälkeen, kun levyhaarniskointi muutenkin yleistyi ja monipuolistui. Sabatonien käytössä oli jonkin verran alueellisia eroja, ja vaikkapa Italiassa enemmistö sotilaista tuntui suosineen rengashaarniskasabatoneja, joita oli käytetty jo pitkään ennen levyhaarniskasabatonien kehittämistä. Molempia suojaamistapoja, sekä levyhaarniskaa että rengashaarniskaa, käytettiin rinta rinnan jalkojen suojana, ja näiden kahden välillä valitsemisessa kyse taitoi olla lähinnä henkilökohtaisista mieltymyksistä. Sabatoneja käytettiin ensisijaisesti ratsain taistellessa, sillä jalkamiehenä jalkoihin suunnatut iskut olivat harvinaisempia, joten jalkojen suojaus ei siten ollut niin tärkeää kuin ratsain ollessa.

Jotta levysabaton toimisi mahdollisimman hyvin, on sen oltava nivelletty kevyesti liikkuvaksi ja oltava alla olevan kengän mallinen. Mahdolliset säärisuojan ja kenkäpanssarin väliin jäävät raot suojattiin joskus rengashaarniskakaistaleella. Kantapään suojana käytettiin joskus rengashaarniskaa, kenkään ommeltuja suomuja tai pieniä laattoja, mutta n. vuodesta 1415 eteenpäin myös levyhaarniskaisia kantoja oli käytössä, jolloin sabaton kiersi yhtenäisenä koko jalkaterän ympäri.

Sabatonissa on varpaiden päällä kaksi pientä reikää, joista työnnetään kiinteästi omiin kenkiin kiinnitetty naru lävitse, jolloin sabatonin saa solmittua tukevasti kiinni alla olevaan kenkään. Takareunasta sabaton puolestaan kiinnitetään kantapään takaa kulkevalla nahkahihnalla ja soljella.

Nämä sabatonit sopivat koonsa puolesta  kengänkokoon 40-47.

Leveys noin 13 cm ja korkeus n. 11-12 cm.

Valmistettu 2 mm teräksestä. Teräksen paksuus saattaa vaihdella valmistuksessa käytettyjen käsityömetodien johdosta.

Valmistaja Marshall Historical.

Badge
Palvelu pelaa ja henkilökunta osaa asiansa. Asiakaspalvelu on erinomaista
- Mikko Hirvonen

Tuotteet omassa varastossa

Kaarinan myymälässä.

Nopea toimitus

Tilaukset lähetetään 24h sisällä jokaisena arkipäivänä.

Osta verkossa tai myymälässä

Voit myös tilata netissä ja noutaa tilauksen myymälästä.

Joustavat maksutavat

Maksa verkkopankissa, laskulla, osissa, luottokortilla, PayPalilla tai postiennakolla.

Myymälämme

Kaikki verkkokaupan tilaukset ovat noudettavissa myös myymälästämme osoitteesta Oppipojankuja 1, 20780 Kaarina 10 minuutin ajomatkan päässä Turun keskustasta.

Tervetuloa ostoksille Suomen parhaaseen historiakauppaan!