Saksalaistyylin jalkapanssari, 1460–1500

 • Panssarit suojaavat reidet, polvet ja sääret
 • Reisi- ja polvisuojia voi käyttää erikseen tai yhdessä säärisuojien kanssa
 • Kolminkertainen nivel polvessa takaa erinomaisen liikkuvuuden
 • Valmistettu 1,6–2,3 mm paksusta hiiliteräksestä
 • Kokonaiskorkeus joko 74 cm tai 76 cm riippuen siitä, kumpaa säätöreikää käyttää
 • Kiinnitetään yläpäästä vyölle tai asetakkiin, ja kiristetään jalkaan nahkahihnoilla
 • Parin paino yhteensä noin 7,5 kg

249

Loppu   Kysy tuotteesta

Anna sähköpostiosoitteesi, niin ilmoitamme kun tuotetta on taas saatavilla

Tuotekuvaus

Jalkojen suojaaminen oli erittäin tärkeää ratsuväelle, koska ratsastajan jalat olivat helppo ja houkutteleva kohde vastassa olevalle jalkaväelle. Sen lisäksi, että ratsastajan jalat olivat sopivasti vastustajan iskujen ulottuvissa, oli ratsastajan vaikea torjua alas jalkoihin kohdistuvia iskuja. Jalkojen suojaamisen tärkeys oli ollut ilmeistä jo kauan ennen raskaasti panssaroitujen 1400-luvun ritarien aikoja, jolloin ritarit ratsastivat halliten taistelukenttiä yhtä hyvin panssaroiduilla hevosillaan. Jalkapanssareita oli ollut olemassa ja käytössä jo pitkään, mutta toiminnallisesti ja visuaalisesti mitään vastaavaa ei ollut ollut olemassa ennen näitä kauniita 1400-luvun levyhaarniskoja, jotka peittivät koko ritarin varpaista aina nenänpäähän saakka kiiltävällä teräksellä. Näissä taidokkaasti ja pikkutarkasti tehdyissä 1400-luvun saksalaistyylisissä haarniskoissa on kiistatonta kauneutta.

Saksalaistyylin jalkapanssarit perustuvat alkuperäisiin eteläsaksalaisiin panssareihin, joka ovat nykyisin esillä Berliinissä. Näissä panssareissa heijastuu myös Belgian ja Itävallan vaikutus tuon aikakauden Saksassa (Pyhässä saksalais-roomalaisessa keisarikunnassa). Panssarien saranajärjestelmä on samanlainen kuin Waldemar VI:n haarniskassa, joka on näytteillä Royal Armoriesin kokoelmissa Leedsissä Isossa-Britanniassa, ja myös arkkiherttua Maksimilian I:n (josta tuli myöhemmin keisari) haarniskassa.

1300- ja 1400-luvun keskiaikaiset levypanssarit on karkeasti luokiteltu italialaiseen ja saksalaiseen tyyliin. Saksa ja Italia olivat kaksi johtavaa panssarikehityksen ja valmistuksen keskusta Euroopassa. Niiden malleja ja tyyliä kopioitiin, vaikka ne olisikin valmistettu ja niitä olisi käytetty jossain muualla Euroopassa. Italialaistyylinen panssari oli tyylillisesti pyöreää, sileää ja tasaista teräspintaa, kun taas saksalaisessa tyylissä oli uria, harjanteita, huippuja ja teräviä käänteitä. Sileä ja pyöreä panssari kilpeää helposti sivuun iskut ja nuolet, mutta harjanteet ja urat taas antavat teräkselle lisää lujuutta ja rakenteellista vahvuutta. Käytännön seikkojen lisäksi luonnollisesti myös visuaalinen tyyli merkitsi paljon rikkaille keskiaikaisille ritareille, jotka halusivat näyttää muodikkaalta ja tyylikkäältä niin arkivaatteissa kuin haarniskassaankin.

Näissä jalkapanssareissa on greave (säärisuoja), cuisse (reisisuoja), poleyn (polvisuoja) ja demigreave (lyhyt säärisuoja, joka on kiinni polvisuojassa). Säärtä suojaavan greaven yläosassa on tappi, joka työnnetään demigreavessa olevan reiän läpi. Tämä yhdistelmä takaa täydellisen suojan koko jalalle.

Saksalaistyylinen jalkapanssari on säädettävä, sillä reisiosan ja sääriosan yhdistävälle tapille on kaksi ripustusreikää, jolloin kokonaiskorkeudeksi tulee joko 74 cm tai 76 cm. Jalkapanssari kiinnitetään roikkumaan joko asevyölle tai asetakkiin erillisillä kiinnitysnyöreillä ja kiristetään jalan takaa viidellä nahkaisella remmillä, joissa on messinkiset soljet.

 • Panssarit suojaavat reidet, polvet ja sääret
 • Koostuu kahdesta erillisestä osasta. Reittä suojaava cuisse, jossa kiinni polvea suojaava poleyn. Toinen osa on säärtä suojaavaa greave.
 • Reisisuojia voi käyttää erikseen tai yhdessä säärisuojien kanssa
 • Kolminkertainen nivel polvessa takaa erinomaisen liikkuvuuden
 • Valmistettu 1,6–2,3 mm paksusta (riippuen panssarin kohdasta) hiiliteräksestä. Teräksen paksuus saattaa vaihdella valmistuksessa käytetyistä käsityömenetelmistä riippuen.
 • Satiinipinta, joten teräksen pinta on hieman heijastava, kuten monissa alkuperäisissäkin
 • Kokonaiskorkeus joko 74 cm tai 76 cm riippuen siitä, kumpaa säätöreikää käyttää
 • Kiinnitetään yläpäästä vyölle tai asetakkiin, ja kiristetään jalkaan nahkahihnoilla
 • Parin paino yhteensä n. 7,5 kg
 • Paketissa suojat molemmille jaloille
 • Valmistaja Marshall Historical

Cuisse (reiden suoja) ja poleyn (polvisuoja)
- 45 cm reiden sisäosan nurkasta polven keskelle
- 44 cm ylhäältä cuissen keskeltä polven keskelle
- 57 cm kokonaiskorkeus
- 5,5 cm demigreaven päästä (terävästä kärjestä) ensimmäiseen reikään
- 7,5 cm demigreaven päästä (terävästä kärjestä) toiseen reikään

Greave (säärisuoja)
- 26 cm tapista (josta greave kiinnitetään demigreaveen) jalkapöytään ​​asti
- 36 cm kokonaiskorkeus (reunassa)

Badge
Rautaportti palvelee laadukkaasti ja sinne on mukava palata aina uudestaan, varsinkin kivijalkakauppaan. Olen iloinen että tälläinen liike on olemassa ja se palvelee joustavasti sekä asiakkaan toiveita silmällä pitäen. Olen tehnyt täällä uskomattomia löytöjä ja tavannut hienoja ihmisiä joihin lukeutuvat ehdottomasti henkilökunnan ihmiset :) en voi kuin suositella!
- Adeliina Palomäki

Tuotteet omassa varastossa

Kaarinan myymälässä.

Nopea toimitus

Tilaukset lähetetään 24h sisällä jokaisena arkipäivänä.

Osta verkossa tai myymälässä

Voit myös tilata netissä ja noutaa tilauksen myymälästä.

Joustavat maksutavat

Maksa verkkopankissa, laskulla, osissa, luottokortilla tai postiennakolla.

Petri Laaksonen
Petri Laaksonen
2022-09-02
Monipuolinen valikoima. Asiakaspalvelu ihan huippua!!
Jyrki Koskinen
Jyrki Koskinen
2022-08-05
Paikkakunnalla ollessani ja keskiajasta kiinnostuneena täällä oli pakko käydä. Aivan upea ja todella monipuolinen kauppa! Ystävällinen ja mukava myyjä neitonen esitteli minulle Etelä -Tirolilaisen mallin mukaan taidokkaasti valmistettua kypärää, josta tein myös kaupat. Liikkeen omistaja ei myöskään säästänyt vaivojaan esitellessään minulle haarniskavarustuksen eri osia. Erittäin asiakaslähtöistä palvelua! On todella hienoa, että tällaisia erikoisliikkeitä maastamme vielä löytyy, tämäkin kuulemma ainoa laatuaan. On varmaa, että vierailen tässä liikkeessä toistekkin! Täältä löytää uskomattoman paljon myös koriste-esineiksi ja lahjoiksi sopivia tavaroita, joten suosittelen tätä kaikille sellaisiakin etsiville.
Robbin Henley
Robbin Henley
2022-07-17
Customer service is like the good old days, real people, very efficient, very fair. And they have LOTS of amazing gear for sale. Cheers and thank you Rautaportti!!!
Lyhdynkantaja
Lyhdynkantaja
2022-07-04
Täältä löytyi hieno villainen capatinoviitta kaksoiskauluksella

Myymälämme

Kaikki verkkokaupan tilaukset ovat noudettavissa myös myymälästämme osoitteesta Oppipojankuja 1, 20780 Kaarina 10 minuutin ajomatkan päässä Turun keskustasta.

Tervetuloa ostoksille Suomen parhaaseen historiakauppaan!