Splint-säärisuojat

41

Loppu   Kysy tuotteesta

Tuotekuvaus

Splint-tyylin panssarit, joita käytettiin lähinnä käsi- ja jalkasuojissa, koostuvat pitkistä ja kapeista metallisista pystyliuskeista/-lastoista, splinteistä, jotka on kiinnitetty taustanahkaan. Splintit on rei’itetty nahkaan niittamista tai ompelua varten. Splint-tyylin haarniskoista löytyy esimerkkejä idästä jo 400-luvulta, Skyyttien parista. Euroopassa tämä haarniskamuoto yleistyi laajempaan käyttöön 1300-luvulta eteenpäin, mutta ensimmäisiä kappaleita esiintyy jo Ruotsin Vendel-ajalla (Suomen merovingiaika).

Kaivaukset Valsgärden kalmistossa, lähellä Uppsalaa, paljastivat lukemattomia aarteita ajalta ennen viikinkejä ja pohjolan kristillisyyttä. Haudasta 8, joka on ajoitettu n. vuoteen 635-650 jaa, paljastui Vendel-ajan germaanisoturin laivahauta. Osana hauta-aarretta löytyi setti splint-suojia. Tutkijat löysivät yhteensä 21 rauta splinttiä sekä nahkahihnojen osia. Jokainen liuske oli päästä taivutettu. Splinttien ohella löytöön kuului pienet pronssiset ja rautaiset soljet. Tämän hetken tulkinta on, että splintit ovat muodostaneet käsivarsi- ja säärisuojat ja että laivahaudan vainaja on ollut ratsusoturi, mistä tuon ajan ruotsalaiset olivat kuuluja.

Tämän tyyppinen panssarointi ei merkittävästi vaikeuttanut liikkuvuutta eikä tuonut paljoa lisäpainoa jalkoihin, joka vuorostaan tarkoitti että soturi jaksoi taistella pidempään ja oli nopeampi kuin raskaammin panssaroituna. Nämä suojat tarjosivatkin soturille erinomaisen tavan suojata sääri nilkasta polveen. Nämä splinttisuojat ovat saaneet inspiraationsa Vendel-ajan Valsgärden löydöstä, mutta olemme jättäneet alkuperäiset lohikäärmekoristeet pois ja pitäneet suojat mahdollisimman yksinkertaisina, jotta ne olisivat historiallisesti tarkat mahdollisimman pitkän ajanjakson, aina pimeän keskiajan melskeistä varjaagien kautta ritariaikaan. Valmistaja: Marshall Historical.

Saatavilla myös samaa sarjaa olevat käsivarsisuojat.

Pituus 42 cm
Leveys 23,2 cm
Valmistettu 2 mm teräksestä.
Paketissa kaksi säärisuojaa.

Badge
Hyvä o
- Olli Virtanen

Myymälämme

Kaikki verkkokaupan tilaukset ovat noudettavissa myös myymälästämme osoitteesta Oppipojankatu 1, 20780 Kaarina. Ajomatka on vain 10 minuuttia Turun keskustasta!