Vesileili

50

Loppu   Kysy tuotteesta

Anna sähköpostiosoitteesi, niin ilmoitamme kun tuotetta on taas saatavilla

Tuotekuvaus

Läpi historian ovat lasi ja metalli olleet hankalia ja kalliita valmistaa, ja siksi niistä valmistetut esineet ovat olleet enemminkin luksusta kuin arkipäiväiseen käyttöön tarkoitettuja. Kivikaudella materiaalit otettiin luonnosta, ja niin eläimen sarvet kuin nahkakin käytettiin hyödyksi. Raakanahka oli vaikeakäyttöistä ja parkitsemista kuvataankin ensimmäisen kerran jo Assyyrialaisissa teksteissä. Heidän tiedetään käyttäneen parkittua nahkaa myös juoma-astioiden valmistukseen. Elintärkeän juomaveden kantamista parkituissa nahkaleileissä tapasi myös Marco Polo matkoillaan Mongoliassa, samoin pyhiinvaeltajien litteät pyöreät juomaleilit oli valmistettu nahasta tai vaihtoehtoisesti kuivatuista pullokurpitsoista, ja ne ripustettiin vyölle. Tämän muotoista pulloa kutsutaankin englanniksi yhä nimellä pilgrim bottle, eli pyhiinvaeltajapullo. Nahkaleilien käyttö jatkui läpi keskiajan ja paikoitellen jopa 1700-luvulle asti. Alueellisia eroja toki oli siinä kuinka pitkään milläkin alueella ketäkin käyttivät nahkaa juoma-astioissa, mutta esimerkiksi matkaajat ja paimenet totesivat että vanhantyylistä särkymätöntä pulloa oli vaikea päihittää.

Tämä juomaleili on valmistettu aidosta nahasta, ja sen koristelemattoman yksinkertainen ulkomuoto tekee pullosta historiallisesti tarkan monien vuosisatojen ajalle. Omiaan se on niin maantierosvon olalla, pyhiinvaeltajan vyöllä kuin leirinuotion äärellä päivän seikkailuja kerratessakin.

Käsityömenetelmistä johtuen, pullon pinnassa saattaa olla jälkiä, epätasaisuuksia, eikä se ole täysin tasainen. Leilin värisävy vaihtelee kappaleesta toiseen. Värjäysprosessissa käytetään perinteisiä tekniikoita, minkä vuoksi lopullinen väri määräytyy nahan alkuperäisen värin mukaan. Tämä vesipullo on valmistettu perinteisiä menetelmiä käyttäen ja suositamme että vesitiivistys uusitaan aika ajoin. Kaada pulloon sulatettua mehiläisvahaa, pyörittele vahaa pullossa niin että se peittää koko sisäpinnan, ja kaada ylimääräinen vaha pois. Anna vahan kovettua ennen seuraavaa käyttökertaa.
Valmistaja: Marshal Historical
Leilin koko n. 20 x 24 cm. Vetoisuus n. 9dl

Leili näkyy myös musiikkividella KORPIKLAANI -Ämmänhauta

Valokuva by: Anniina Sinisalo anskusinisalo.com.

Badge
Uskomattoman hieno paikka vanhanaikaisista aseista, haarniskoista ja kilvistä kiinnostuneille.
- Mikko Penkkimäki

Myymälämme

Kaikki verkkokaupan tilaukset ovat noudettavissa myös myymälästämme osoitteesta Oppipojankatu 1, 20780 Kaarina. Ajomatka on vain 10 minuuttia Turun keskustasta!