Villainen viikinkihuppu, pellavavuori

 • Kopio viikinkiajan hupusta, joka löydetty Skjoldehamnia Norjasta
 • Sopii hyvin niin miehille kuin naisillekin
 • Väreinä musta ja ruskea
 • Koot S/M ja L/XL
 • Päällikangas 100 % kierrätettyä villaa
 • Vuori 100 % Itämeren pellavaa
 • Lämmin, pehmeä ja mukava käyttää

55

Poista

Tuotekuvaus

Tämä on kopio viikinkiaikaisesta hupusta, joka löydettiin suohaudasta läheltä Skjoldehamnia Norjasta. Alueella ei tehty arkeologisia kaivauksia, vaan paikallinen maanviljelijä löysi tämän yksittäisen haudan vahingossa töitä tehdessään. Ruumis oli laskettu koivunoksien ja porontaljan päälle ja kääritty villahuopaan/viittaan täysin puettuna. Vaateparsi koostui paidasta, päällystunikasta, vyöstä, housuista, säärisiteistä, sukista, kengistä ja hupusta. Viimeisenä kerroksena hauta oli vielä peitetty koivun tuohilla. Arvioitu hautausajankohta on vuosien 995-1029 välillä, eli viikinkiajan loppupuoliskolla.

Alkuperäisessä hupussa on naru hupun molemmilla puolilla suunnilleen korvan kohdilla. Arkeologeille ei ole ollut täysin selvää, miten näitä naruja käytettiin. Narut ehkä solmittiin leuan alta, jotta hupun sai tiukasti kiinni tuulta ja sadetta vastaan. Tai ehkä narut solmittiin kiinni pään takaa metsästyksen aikana, jolloin hupun etureuna vetäytyy hieman taakse pois näkökentän tieltä, parantaen näin hieman ääreisnäköä. Me jätimme nämä narut pois meidän versiosta, mutta voit tietenkin neuloa narut omaasi, jos haluat kokeilla ja pohtia itse näiden tarkoitusta ja käyttötapaa.

Vaikka tämän hupun alkuperäinen kappale onkin viikinkiajalta, niin samanlaiset huput säilyivät käytössä läpi keskiajan. Vaatteet pysyivät niinkin samanlaisina, että alunperin tutkijat luulivat että löydetty hauta on 1600-1700 luvulta. Tuota arviota korjattiin ensin 1400-luvulle ja sitten 1200-luvulle. Vasta lopulliset radiohiiliajoitukset paljastivat haudan ja vaateparren todellisen iän.

Ei mikään ihme että huput säilyivät niinkin pitkään käytössä, sillä kyseessä on erinomaisen toiminnallinen ja näppärä vaate Skandinavian yllättäviin sääolosuhteisiin. Viileällä kelillä huppua voi lepuuttaa alhaalla hienona kaulahuivina ja sateen tai tuulen yllättäessä hupun saa nopeasti nostettua pään yli suojaksi. Nykyisellään tämä yksi vaatekappale on korvattu huivilla ja pipolla, mutta huppu suojaa vielä näitäkin paremmin erittäin huonon kelin yllättäessä.

Tässä hupussa on 100 % villainen ulkokangas ja 100 % pellavavuori, joten se on lämmin ja mukava käyttää. Villapinta pitää kosteuttakin hyvin, joten huppu on oiva peli loskasäälläkin. Alkuperäinen huppu oli ruskeaa villaa, mutta valittavanasi on nyt myös musta väri.

Tämän hupun pellava on pehmeää, mutta silti kestävää ja hengittää erittäin hyvin. Pellava luonnostaan ​​imee kosteutta hyvin, mutta myös kuivuu nopeammin kuin puuvilla. Itämeren pellavaa viljellään Baltiassa ja Pohjoismaissa, jossa pitkät kylmät talvet Itämeren ympäristössä tekevät tästä kasvista ja sen kuiduista vahvan, sitkeän ja kestävän. Ominaisuuksia joita jo esi-isämme arvostivat.

 • Kopio viikinkiajan hupusta, joka löydetty Skjoldehamnia Norjasta
 • Sopii hyvin niin miehille kuin naisillekin
 • Päällikangas on 100% kierrätysvillaa
 • Vuori 100% Itämeren pellavaa
 • Saatavilla mustana ja ruskeana
 • Saatavilla koot S/M ja L/XL
 • Lämmin ja mukava käyttää. Oiva lisä moneen asuun aina palkkasotilaasta metsänvartijaan.
 • Valmistaja Karhunhammas - Beartooth
Badge
Rautaportti palvelee laadukkaasti ja sinne on mukava palata aina uudestaan, varsinkin kivijalkakauppaan. Olen iloinen että tälläinen liike on olemassa ja se palvelee joustavasti sekä asiakkaan toiveita silmällä pitäen. Olen tehnyt täällä uskomattomia löytöjä ja tavannut hienoja ihmisiä joihin lukeutuvat ehdottomasti henkilökunnan ihmiset :) en voi kuin suositella!
- Adeliina Palomäki

Tuotteet omassa varastossa

Kaarinan myymälässä.

Nopea toimitus

Tilaukset lähetetään 24h sisällä jokaisena arkipäivänä.

Osta verkossa tai myymälässä

Voit myös tilata netissä ja noutaa tilauksen myymälästä.

Joustavat maksutavat

Maksa verkkopankissa, laskulla, osissa, luottokortilla tai postiennakolla.

Petri Laaksonen
Petri Laaksonen
2022-09-02
Monipuolinen valikoima. Asiakaspalvelu ihan huippua!!
Jyrki Koskinen
Jyrki Koskinen
2022-08-05
Paikkakunnalla ollessani ja keskiajasta kiinnostuneena täällä oli pakko käydä. Aivan upea ja todella monipuolinen kauppa! Ystävällinen ja mukava myyjä neitonen esitteli minulle Etelä -Tirolilaisen mallin mukaan taidokkaasti valmistettua kypärää, josta tein myös kaupat. Liikkeen omistaja ei myöskään säästänyt vaivojaan esitellessään minulle haarniskavarustuksen eri osia. Erittäin asiakaslähtöistä palvelua! On todella hienoa, että tällaisia erikoisliikkeitä maastamme vielä löytyy, tämäkin kuulemma ainoa laatuaan. On varmaa, että vierailen tässä liikkeessä toistekkin! Täältä löytää uskomattoman paljon myös koriste-esineiksi ja lahjoiksi sopivia tavaroita, joten suosittelen tätä kaikille sellaisiakin etsiville.
Robbin Henley
Robbin Henley
2022-07-17
Customer service is like the good old days, real people, very efficient, very fair. And they have LOTS of amazing gear for sale. Cheers and thank you Rautaportti!!!
Lyhdynkantaja
Lyhdynkantaja
2022-07-04
Täältä löytyi hieno villainen capatinoviitta kaksoiskauluksella

Myymälämme

Kaikki verkkokaupan tilaukset ovat noudettavissa myös myymälästämme osoitteesta Oppipojankuja 1, 20780 Kaarina 10 minuutin ajomatkan päässä Turun keskustasta.

Tervetuloa ostoksille Suomen parhaaseen historiakauppaan!