Pitkä Gotlannin väkipuukko

  • Taisteluveitsi ja raskas leikkuutyökalu kansainvaellus- ja viikinkiajalta Pohjois-Euroopasta
  • Historiallisesti tarkat messinkikoristeet ja tupen ja veitsen rakenne
  • Tummanruskeassa nahkatupessa 2 vyölenkkiä väkipuukon kantamiseksi vaakasuorassa
  • Kahvan päässä rengas rannehihnaa varten
  • 100 % käsintehty käsintaotulla terällä
  • Kokonaispituus: 45,2 cm
  • Terän materiaali: 1095 korkean hiilipitoisuuden teräs
  • Kahvan materiaali: Pähkinäpuu, luu ja messinki
  • Terävyys: Terävä

95

Loppu   Kysy tuotteesta

Anna sähköpostiosoitteesi, niin ilmoitamme kun tuotetta on taas saatavilla

Tuotekuvaus

Melkein kaikki viikinki-, saksi- ja frankkisoturit korkeimmasta ylimyksestä alimpaan kantoivat mukanaan yksiteräistä veistä, joka tunnetaan nimellä scramseax tai suomalaisittain väkipuukko. Tämä oli hyvin yleistä erityisesti germaanisten heimojen sotureille. Tällaisia pitkiä veitsiä käyttivät myös muutkin heimot ja nämä olivat yleisiä aseita koko varhaiskeskiaikaisessa Pohjois-Euroopassa. Esimerkiksi merovingiaikaisessa Suomessa käytettiin hyvin yleisesti väkipuukkoja. Soturin perusaseet olivat kilpi ja keihäs ja pitkä veitsi oli mukana lähitaisteaseena pistämistä ja hakkaamista varten, kun keihästä ei enää pystynyt lähietäisyydellä käyttämään tai jos sen oli menettänyt. Luonnollisesti miekkojakin käytettiin, vaikkakin ne olivat kalliimpia kuin isot veitset ja siten varattu varakkaimmille sotureille. Väkipuukon pituus ei ole mitenkään tarkka vakio, vaan pisimmät väkipuukot ovatkin melkein yhtä pitkiä kuin aikansa miekat.

Scramseaxien koko vaihteli pienistä taskuveitsen kokoisista yleisveitsistä työkaluista aina miekan kokoisiin teriin, jotka olivat selvästi tehty yksinomaan taistelua varten. Väkipuukoksi veistä aletaan kutsumaan vasta kun terä on pientä yleisveistä isompi ja siten taisteluun soveltuva. Suurin osa väkipuukoista on kooltaan jossakin työkalun ja puhtaan taisteluaseen välistä. Nämä erittäin suuret veitset soveltuivat paremmin käytettäväksi aseina, mutta tiedämme, että ainakin joitakin väkipuukkoja käytettiin myös työkaluina raskaisiin leikkuuhommiin tms. Muutamia väkipuukkoja on löydetty joiden terät ovat kuluneet jatkuvan käytön ja lisäteroittamisen takia. Aseilla kun ei ole tapana kulua hitaasti ja tasaisesti jatkuvan teroittamisen takia, joten ainakin nämä muutamat väkipuukot ovat olleet aktiivisessä käytössä olevia työkaluja.

Emme tiedä paljoa kansainvaellusajan taistelutyyleistä tai -taktiikoista, mutta on selvää, että tällaiset väkipuukot olivat osa sen ajan sodankäyntitaktiikoita ja soturikulttuuria. Luultavasti väkipuukko on ollut sekä helposti mukana kulkeva yleistyökalu leirielämään, että miekkaa halvempi lähitaisteluase. Samantyyppisten isojen veitsien käyttöä jatkettiin vielä keskiajalla ja isot väkipuukot kuuluivat myös 1400-luvun englantilaisen jousimiesten varustukseen sekä yleistyökaluina että aseina.

Aikakaudelle oli tyypillistä että väkipuukoissa oli messingillä tai pronssilla koristeltu tuppi, joten myös tämän väkipuukon parina tulee näyttävä paksusta nahasta tehty, messingillä koristeltu ja vahvistettu tuppi. Messinkilevyt eivät ainoastaan anna koreutta ja tyyliä väkipuukolle, vaan myös tekevät tupesta kestävämmän. Messinkisiin ripustusrenkaisiin kiinnitettyjen vyölenkkien avulla saat väkipuukon roikkumaan vaakasuorassa vyöltäsi riippumatta haluatko laittaa väkipuukon vyölle roikkumaan kyljelle, eteen tai selän puolelle. Säilyneistä tupista ja niiden messinkiheloista tiedetään että väkipuukkoja oli tapana kantaa tupessa teräpuoli ylöspäin ja näin on myös tässä jäljennöksessä. Tämä on aivan ymmärrettävää, sillä kuluttaahan terä ylöspäin kuljettaminen vähemmän tuppea.

Useita tämän väkipuukon tavoin koristeltuja väkipuukkoja on löydetty viikinkimaailman sydämestä, Gotlannista. Kestävä ja tukeva terä, jossa täyspitkä ruoto, on taottu käsin 1095 hiiliteräksestä. Kahva on tehty puusta ja luusta ja siinä on messinkiset helat. Messinkisessä ponnenpäässä on rengas rannehihnan kiinnittämistä varten. Rengas rannehihnan kiinnittämistä varten löytyy monista viikinkiajan väkipuukoista, joten ehkä rannehihnat olivat tärkeä osa miten väkipuukkoja käytettiin.

Tämä on 100% käsintehty tuote ja jokaisella esineellä on ainutlaatuiset pienet eronsa muihin kappaleisiin. Yleisilme, tuntuma ja koko ovat kuitenkin samat jokaisella kappaleella.

  • Taisteluveitsi ja raskas leikkuutyökalu kansainvaellus- ja viikinkiajalta Pohjois-Euroopasta
  • Historiallisesti tarkat messinkikoristeet ja tupen ja veitsen rakenne
  • Tummanruskeassa nahkatupessa 2 vyölenkkiä väkipuukon kantamiseksi vaakasuorassa
  • Kahvan päässä rengas rannehihnaa varten
  • 100 % käsintehty käsintaotulla terällä
  • Kokonaispituus: 45,2 cm
  • Terän pituus: 31,7 cm
  • Kahvan pituus: 13,6 cm
  • Paino: 440 g
  • Terän leveys kahvalla: 34 mm
  • Terän paksuus kahvalla: 4,0 mm
  • Terän materiaali: 1095 korkean hiilipitoisuuden teräs
  • Terän kovuus: 50-55 HRC Rockwellin asteikolla
  • Kahvan materiaali: Pähkinäpuu, luu ja messinki
  • Terävyys: Terävä
  • Valmistaja: Karhunhammas - Beartooth
Badge
Palvelu pelaa ja henkilökunta osaa asiansa. Asiakaspalvelu on erinomaista
- Mikko Hirvonen

Tuotteet omassa varastossa

Kaarinan myymälässä.

Nopea toimitus

Tilaukset lähetetään 24h sisällä jokaisena arkipäivänä.

Osta verkossa tai myymälässä

Voit myös tilata netissä ja noutaa tilauksen myymälästä.

Joustavat maksutavat

Maksa verkkopankissa, laskulla, osissa, luottokortilla tai postiennakolla.

Petri Laaksonen
Petri Laaksonen
2022-09-02
Monipuolinen valikoima. Asiakaspalvelu ihan huippua!!
Jyrki Koskinen
Jyrki Koskinen
2022-08-05
Paikkakunnalla ollessani ja keskiajasta kiinnostuneena täällä oli pakko käydä. Aivan upea ja todella monipuolinen kauppa! Ystävällinen ja mukava myyjä neitonen esitteli minulle Etelä -Tirolilaisen mallin mukaan taidokkaasti valmistettua kypärää, josta tein myös kaupat. Liikkeen omistaja ei myöskään säästänyt vaivojaan esitellessään minulle haarniskavarustuksen eri osia. Erittäin asiakaslähtöistä palvelua! On todella hienoa, että tällaisia erikoisliikkeitä maastamme vielä löytyy, tämäkin kuulemma ainoa laatuaan. On varmaa, että vierailen tässä liikkeessä toistekkin! Täältä löytää uskomattoman paljon myös koriste-esineiksi ja lahjoiksi sopivia tavaroita, joten suosittelen tätä kaikille sellaisiakin etsiville.
Robbin Henley
Robbin Henley
2022-07-17
Customer service is like the good old days, real people, very efficient, very fair. And they have LOTS of amazing gear for sale. Cheers and thank you Rautaportti!!!
Lyhdynkantaja
Lyhdynkantaja
2022-07-04
Täältä löytyi hieno villainen capatinoviitta kaksoiskauluksella

Myymälämme

Kaikki verkkokaupan tilaukset ovat noudettavissa myös myymälästämme osoitteesta Oppipojankuja 1, 20780 Kaarina 10 minuutin ajomatkan päässä Turun keskustasta.

Tervetuloa ostoksille Suomen parhaaseen historiakauppaan!