Suontaan loistomiekka

365

10 varastossa

Tuotekuvaus

1968 ojaa kaivaneen kaivinkoneen kauhaan osui miekka, joka onneksi saatiin pelastettua. Naisen hauta ajoitettiin noin vuodelle 1030. Miekka on siis luultavimmin tehty ja ollut käytössä jo 900-luvun puolella. Vainajalle oli annettu hautaan mukaan tuonpuoleiseen vietäväksi ja käytettäväksi myös täydellinen korusto sekä toinenkin miekka. Hämeestä on löytynyt paljon miekkoja, mutta Suontaan miekka on niistä ehdottomasti komeimpien joukossa: aikansa arvoesine joka osoitti kantajansa mahtia. Se saattaa olla kotimaista tekoa, mutta yhtä hyvin myös tuontitavaraa tai ryöstösaalista kauempaa. Tämä mahtimiekka tuo tuulahduksen ajasta josta tiedämme niin vähän ja herättää pohtimaan onko Hämettä hallinnut joku Kalevalan Louhen kaltainen naispäällikkö ja soturi. Tätä Suontaan miekkaa voisi pitää yhtenä poikkeustapauksena, mutta Hämeestä on löydetty myös muista naisten haudoista miekkoja.

Suontaan miekan hautaamisaika oli Hämeessä vaurasta mutta rauhatonta aikaa. Hämeestä taistelivat itä ja länsi. Novgorodilaiset tekivät vuonna 1042 ensimmäisen aikakirjoihin jääneen hyökkäyksensä Hämeeseen. Samoin ruotsalaisessa vuodelta 1030 olevassa riimukivessä kerrotaan Hämeessä sotaretkellä kaatuneesta merkkimiehestä. 1000-luku on ollut Hämeessä sotaista aikaa ja maan uumenista on löytynyt myös useita hopea-aarteita, jotka on aikanaan piilotettu maan sisään ryöstäjien saavuttamattomiin. Sodasta kertoo se että piilottajat eivät ole säilyneet hengissä noutaakseen aarteitaan. Suomessa rautakausi sijoittuu esihistorialliselle ajalle, eli kirjallisia lähteitä ei ole, ja tulkinnalla ja mielikuvituksella on rutkasti tilaa kun historiaa rakennetaan löytyneiden esineiden pohjalta.

Alkuperäinen miekka on nähtävillä Kansallismuseossa, Helsingissä. Meidän versiossamme tästä upeasti säilyneestä kansallisaarteesta on yksityiskohtainen solmukuvioitu kuparipäällysteinen ponsi, väisti ja kahvakoristeet. Korkealaatuisessa käsin taotussa hiiliteräksisessä terässä on luonnollisesti täyspitkä ruoti, joka jatkuu kahvan läpi ja päättyy ponnen päähän johon se on niitattu, kuten alkuperäisessäkin. Miekan mukana tulee kuvissa näkyvä ylellinen nahkahuotra, jossa on tyyliin sopivat kuparivahvikkeet/-koristeet, sekä olkavyö jolla tämän mahtiaseen saa kiinnitettyä suoraan ylle. Miekka toimitetaan koristeellisessa lahjapakkauksessa. Windlass Steelcraftsin valmistama.

Kokonaispituus n. 94 cm
terän pituus n. 78 cm
Terän leveys n. 4,5cm
Paino n. 1,4 kg.

Badge
Tuli tilattua kahdenkäden flameberge miekka ja lattiateline, miekka ei sopinut suoraan telineeseen niin soitto tuli ja kysyttiin että muokataanko telinettä niin että miekan siihen saa hyvin pysymään. Varmasti tilaan lisää rautaportista!
- Tuomas Koukka

Myymälämme

Kaikki verkkokaupan tilaukset ovat noudettavissa myös myymälästämme osoitteesta Oppipojankatu 1, 20780 Kaarina. Ajomatka on vain 10 minuuttia Turun keskustasta!