Suontaan loistomiekka

 • Alkuperäinen miekka on nähtävillä Kansallismuseossa Helsingissä
 • Hieno jäljennös suomalaisesta kansallisaarteesta
 • Miekka on luultavimmin tehty ja ollut käytössä 900-luvulla
 • Kokonaispituus n. 94 cm, hiiliteräksisen terän pituus 78 cm
 • Mukana tulee nahkahuotra, jossa tyyliin sopivat koristeet

365

Loppu   Kysy tuotteesta

Anna sähköpostiosoitteesi, niin ilmoitamme kun tuotetta on taas saatavilla

Tuotekuvaus

1968 ojaa kaivaneen kaivinkoneen kauhaan osui miekka. Esine saatiin onneksi pelastettua, ja paikalla tehdyt arkeologiset kaivaukset paljastivat, että kyse oli vanhasta hautapaikasta. Hauta oli naisen ja se ajoitettiin noin vuodelle 1030. Miekka on siis luultavimmin tehty ja ollut käytössä jo 900-luvun puolella. Vainajalle oli laitettu hautaan mukaan tuonpuoleiseen vietäväksi ja käytettäväksi myös täydellinen korusetti sekä toinenkin miekka.

Suontaan miekan hautaamisaika oli Hämeessä vaurasta, mutta rauhatonta aikaa. Hämeestä taistelivat molemmat sekä itä että länsi. Novgorodilaiset tekivät vuonna 1042 ensimmäisen aikakirjoihin jääneen hyökkäyksensä Hämeeseen. Samoin ruotsalaisessa vuodelta 1030 olevassa riimukivessä kerrotaan Hämeessä sotaretkellä kaatuneesta merkkimiehestä. 1000-luku on ollut Hämeessä sotaista aikaa, ja maan uumenista on löytynyt myös useita hopea-aarteita, jotka on aikanaan piilotettu maan alle ryöstäjien saavuttamattomiin. Sodasta kertoo se, että piilottajat eivät ole säilyneet hengissä noutaakseen aarteitaan. Suomessa rautakausi sijoittuu esihistorialliselle ajalle eli kirjallisia lähteitä ei ole, ja tulkinnalla ja mielikuvituksella on rutkasti tilaa, kun historiaa rakennetaan löytyneiden esineiden pohjalta.

Hämeestä on löytynyt paljon miekkoja, mutta Suontaan miekka on niistä ehdottomasti komeimpien joukossa. Se oli aikansa arvoesine, joka osoitti kantajansa mahtia. Se saattaa olla kotimaista tekoa, mutta yhtä hyvin se voi olla myös tuontitavaraa tai ryöstösaalis kauempaa. Mahtimiekka tuo tuulahduksen ajasta, josta tiedämme niin vähän. Se herättää myös pohtimaan, onko Hämettä hallinnut Kalevalan Louhen kaltainen naispäällikkö ja soturi. Suontaan miekkaa voisi pitää yhtenä poikkeustapauksena, mutta Hämeestä on löydetty miekkoja myös muista naisten haudoista.

Alkuperäinen miekka on nähtävillä Kansallismuseossa Helsingissä. Rautaportin versiossa tästä upeasti säilyneestä kansallisaarteesta on yksityiskohtainen solmukuvioitu kuparipäällysteinen ponsi, väisti ja kahvakoristeet. Korkealaatuisessa käsin taotussa hiiliteräksisessä terässä on luonnollisesti täyspitkä ruoti, joka jatkuu kahvan läpi ja päättyy ponnen päähän, johon se on niitattu – kuten alkuperäisessäkin. Miekan mukana tulee kuvissa näkyvä ylellinen nahkahuotra, jossa on tyyliin sopivat kuparivahvikkeet/-koristeet, sekä olkavyö, jolla mahtiaseen saa kiinnitettyä suoraan ylle. Miekka toimitetaan koristeellisessa lahjapakkauksessa.

 • Kokonaispituus: n. 94 cm
 • Terän pituus: n. 78 cm
 • Terän leveys: n. 4,5cm
 • Paino: n. 1,4 kg
 • Terävyys: teroittamaton
 • Valmistaja: Windlass Steelcrafts
Badge
Nopea toimitus ja laadukkaita tuotteita
- Miika Poskiparta

Tuotteet omassa varastossa

Kaarinan myymälässä.

Nopea toimitus

Tilaukset lähetetään 24h sisällä jokaisena arkipäivänä.

Osta verkossa tai myymälässä

Voit myös tilata netissä ja noutaa tilauksen myymälästä.

Joustavat maksutavat

Maksa verkkopankissa, laskulla, osissa, luottokortilla tai postiennakolla.

Myymälämme

Kaikki verkkokaupan tilaukset ovat noudettavissa myös myymälästämme osoitteesta Oppipojankuja 1, 20780 Kaarina 10 minuutin ajomatkan päässä Turun keskustasta.

Tervetuloa ostoksille Suomen parhaaseen historiakauppaan!