Tuotekuvaus
Talvella 970–971 kuningas Harald Sinihampaan lähipiiriin kuuluva ylimys haudattiin Mammenissa, Tanskassa. Viimeiselle matkalle hänet puettiin kirjailtuun loisteliaiseen purppuraan ja punaiseen silkkiin, ja mukaan hänelle annettiin muun muassa hopeaupotuksin koristeltu kirves. Viikinkien tuon ajan koristelutyyli, Mammen-tyyli, saa nimensä tuosta, todennäköisesti seremoniallisesta, pienestä kirveestä.
300-luvulta eteenpäin luotiin viikinkiajan taiteen ja koristelun perustat, ja kierteisillä eläinkuvioilla koristeltiin mitä erilaisempia esineitä. Monet viikinkien käyttämistä koristelumalleista löytyvät myös kelttiläisistä ja germaanisista perinteistä. Mammen-tyylille tyypillisiä ovat puolipyöreät lovet ja päistään avoimet koukkupäiset kärhet tai lonkerot. Mammen-kirveessä yhtenä kuviona näkyy myös kolmiomainen kasvonaamiomotiivi, joka oli yleinen jo aiemmissa viikinkityyleissä, kuten Borre- ja Jellinge-tyyleissä.
Ei tiedetä oliko Mammenin hautaus kristillinen vai pakanallinen, sillä kuningas Harald oli kääntynyt kristinuskoon hyvin hiljattain, eikä tanskalaisten käännytystyö ollut helppoa tai nopeaa. Kirveen symbolit voidaankin tulkita eri tavoin, mikä on toki saattanut olla niiden tarkoituskin. Toisella puolella olevan linnun ajatellaan esittävän Gullinkambia, Norjalaisen mytologian kukkoa joka istuu maailmanpuu Yggdrasilin latvassa. Sieltä kukko aamuisin herättää einherjarit, Valhallassa asustavat valittujen sotureiden sielut. Ragnarökin sanotaan alkavan Gullinkambin kieunnalla. Kirveenterän toisella puolella kuvattu puu kuvaa juuri maailmanpuu Yggdrasilia. Toisen, kristillisen, tulkinnan mukaan puu olisi elämänpuu ja kirveen toisen puolen lintu feeniks, joka kristillisessä mytologiassa on ylösnousemuksen symboli.
Mammen-kirves on täydellinen esimerkki siitä miten viikingit sekoittivat sodan ja taiteen. Hanwein historiallisesti tarkka versio tästä taidokkaasta esineestä tekee kunniaa viikinkien vaikutusvaltaisen kulttuurin luovalle kuin myös sotaisalle puolelle. Tässä upeassa mutta silti toiminnallisessa aseessa on hopeaupotuskoristelu, aivan kuten alkuperäiskappaleessakin, joka on esillä Tanskan kansallismuseossa Kööpenhaminassa. Alkuperäistä on saatettu käyttää esim. heittokirveenä tai pienenä yleistyökaluna tai mahdollisesti se on ylellisen koristelun takia ollut seremoniallinen statussymboli todistamassa kantajan arvokkuutta.
- Kokonaispituus: 40 cm
- Terän pituus: 9,7 cm
- Paino: 440 g
- Terän paksuus tyvessä: 11,5 mm
- Terän paksuus terällä:4,1 mm
- Terän materiaali: hiiliteräs
- Terävyysaste: terävä
- Valmistaja: Hanwei
- Käsityönä tehtyjen tuotteiden mitoissa on pientä kappalekohtaista hajontaa

Uskomattoman hieno paikka vanhanaikaisista aseista, haarniskoista ja kilvistä kiinnostuneille.

Tuotteet omassa varastossa
Kaarinan myymälässä.

Nopea toimitus
Tilaukset lähetetään 24h sisällä jokaisena arkipäivänä.

Osta verkossa tai myymälässä
Voit myös tilata netissä ja noutaa tilauksen myymälästä.

Joustavat maksutavat
Maksa verkkopankissa, laskulla, osissa, luottokortilla tai postiennakolla.
Myymälämme
Kaikki verkkokaupan tilaukset ovat noudettavissa myös myymälästämme osoitteesta Oppipojankuja 1, 20780 Kaarina 10 minuutin ajomatkan päässä Turun keskustasta.
Tervetuloa ostoksille Suomen parhaaseen historiakauppaan!