Mammen kirves

95

2 varastossa

Tuotekuvaus

Talvella 970-971 kuningas Harald Sinihampaan lähipiiriin kuuluva ylimys haudattiin Mammenissa, Tanskassa. Viimeiselle matkalle hänet puettiin kirjailtuun loisteliaiseen purppuraan ja punaiseen silkkiin, ja mukaan hänelle annettiin mm. hopeaupotuksin koristeltu kirves. Viikinkien tuon ajan koristelutyyli, Mammen-tyyli, saa nimensä tuosta, todennäköisesti seremoniallisesta, pienestä kirveestä.

300-luvulta eteenpäin luotiin viikinkiajan taiteen ja koristelun perustat, ja kierteisillä eläinkuvioilla koristeltiin mitä erilaisempia esineitä. Monet viikinkien käyttämistä koristelumalleista löytyvät myös kelttiläisistä ja germaanisista perinteistä. Mammen-tyylille tyypillisiä ovat puolipyöreät lovet ja päistään avoimet koukkupäiset kärhet tai lonkerot. Mammen-kirveessä yhtenä kuviona näkyy myös kolmiomainen kasvonaamiomotiivi, joka oli yleinen jo aiemmissa viikinkityyleissä, kuten Borre- ja Jellinge-tyyleissä.

Ei tiedetä oliko Mammenin hautaus kristillinen vai pakanallinen, sillä kuningas Harald oli kääntynyt kristinuskoon hyvin hiljattain, eikä tanskalaisten käännytystyö ollut helppoa tai nopeaa. Kirveen symbolit voidaankin tulkita eri tavoin, mikä on toki saattanut olla niiden tarkoituskin. Toisella puolella olevan linnun ajatellaan esittävän Gullinkambia, Norjalaisen mytologian kukkoa joka istuu maailmanpuu Yggdrasilin latvassa. Sieltä kukko aamuisin herättää einherjarit, Valhallassa asustavat valittujen sotureiden sielut. Ragnarökin sanotaan alkavan Gullinkambin kieunnalla. Kirveenterän toisella puolella kuvattu puu kuvaa juuri maailmanpuu Yggdrasilia. Toisen, kristillisen, tulkinnan mukaan puu olisi elämänpuu ja kirveen toisen puolen lintu feeniks, joka kristillisessä mytologiassa on ylösnousemuksen symboli.

Mammen-kirves on täydellinen esimerkki siitä miten viikingit sekoittivat sodan ja taiteen. Hanwein historiallisesti tarkka versio tästä taidokkaasta esineestä tekee kunniaa viikinkien vaikutusvaltaisen kulttuurin luovalle kuin myös sotaisalle puolelle. Tässä upeassa mutta silti toiminnallisessa aseessa on hopeaupotuskoristelu, aivan kuten alkuperäiskappaleessakin, joka on esillä Tanskan kansallismuseossa Kööpenhaminassa. Alkuperäistä on saatettu käyttää esim. heittokirveenä tai pienenä yleistyökaluna tai mahdollisesti se on ylellisen koristelun takia ollut seremoniallinen statussymboli todistamassa kantajan arvokkuutta.
Valmistaja: Hanwei. Käsityönä tehtyjen tuotteiden mitoissa on pientä kappalekohtaista hajontaa.

Kokonaispituus:40 cm
Terän pituus:9,7 mmPaino:440 gTerän paksuus tyvessä:11,5 mm
Terän paksuus terällä:4,1 mm
Terän materiaali:hiiliteräs
Terävyysaste:terävä

Badge
Tilasin poitsulle puisen ja muovisen lasten miekat ja positiivisesti yllättynyt kuinka laadukkaat olivat edulliseen hintaan nähden. Ei saa aivan helpolla päreiksi miekkoja joten ei tarvitse olla uusia ostamassa alvariinsa. Verkkokaupassa kattava valikoima sekä hyvät maksuvaihtoehdot esim.PayPal mitä harvemmin löytyy suomalaisista verkkokaupoista. Itse kävin noutamassa tuotteet myymälästä ja pikaisella visiitillä olisin myymälässäkin voinut hetken hypistellä ja ihmetellä erikoisuuksia mitä oli aika määrä liikkeessä, vaikkei iso myymälä ollutkaan.
- Snakari

Myymälämme

Kaikki verkkokaupan tilaukset ovat noudettavissa myös myymälästämme osoitteesta Oppipojankatu 1, 20780 Kaarina. Ajomatka on vain 10 minuuttia Turun keskustasta!