Punainen päällysmekko / esiliinamekko

42

Poista

Tuotekuvaus

Varhaiskeskiajan pukutyyli kehittyi hyvin hitaasti 400-luvulta 1100-luvulle. Vaatetuksessa kansainvaellusaika tarkoitti roomalaistyylin ja valloitajakansojen tyylien yhteentörmäystä. Vuosisatojen ajan ihmiset pukeutuivatkin pitkälti sen mukaan samaistuivatko he valloitettuihin roomalaistuneisiin kansoihin vai esim. frankkien, anglien, saksien tai visigoottien valloittajakansoihin. Tyylimuutokset, varsinkin varakkaimpien kansanosien ulkopuolella, olivat lähes olemattoman hitaita. 1200-luvulle tultaessa olivat pukeutumiserot eri kansojen välillä hävinneet, ja pukeutumistyyli kautta Euroopan oli melko yhtenäinen. Vaatteiden muodoilla leikittely ja tunnistettavat muodit tulivat kuvioihin vasta 1300-luvulla räätälöinnin, nyöritysten ja nappien muodossa. Aiemmilta vuosisadoilta tutut pitkät suorat saumat ja yksinkertaiset laskokset pitivät silti vielä pitkään pintansa varsinkin alempien luokkien parissa ja tällaiset mekot olivat käytössä vielä 1400-luvullakin.

Naisten pukeutumistyyli varhaiskeskiajalla oli hillitty ja siveellinen. Hame koostui lattiaan asti ulottuvasta pitkähihaisesta löysästi istuvasta alustunikasta/mekosta ja kapeasta vyöstä. Alusmekon päälle puettiin yksi tai useampi nilkka- tai lattiamittainen päällysmekko tai esiliinamekko.

Tämä hihaton esiliinamekko perustuu alkuperäiseen malliin, ja siinä on tyypilliset liioitellun suuret käsiaukot. Esiliinamekkojen käsiaukot kasvoivat keskiajalla isommiksi ja isommiksi ja Paavi lanseerasi termin helvetin ikkunat peläten käsiaukoista näkyvien naisellisten muotojen houkuttelevan miehet houkutuksen ja turmion tielle. Hauska termi jäi elämään ja muistetaan edelleen. Mekko on jätetty tarkoituksella mahdollisimman yksinkertaiseksi ja koristelemattomaksi, jotta se olisi historiallisesti tarkka mahdollisimman pitkälle ajanjaksolle.

Isojen käsiaukkojen takia tämä päällysmekko mahtuu mekon koosta riippumatta oikeastaan kenen tahansa päälle. Vyötärön kohdalta mekko on leveä ja rinnan kohdalla taas avoin molemmilta sivuilta, minkä takia perinteistä kokotaulukkoa on vaikea tehdä. Esiliinamekon kokoa ei kannatakaan valita rinnan- tai vyötärönympärys mielessä, vaan ennemminkin miettiä kuinka alas haluat että helma laskeutuu. Mikäli haluat että esiliinamekko päättyy samalle korkeudelle kuin alusmekkosi, niin valitse sama koko alus- ja päällysmekosta. Jos taas haluat että päällysmekko päättyy vähän aiemmin ja jättää helmassa alusmekkoa näkyviin, valitse kokoa tai kahta pienempi koko.

Mekko on valmistettu 100% puuvillasta. Valmistaja Marshal Historical.

Tätä päällyshametta on saatavilla ruskeana,vihreänä, punaisena ja sinisenä.
Kuvissa näkyvä alusmekko on saatavilla ruskeana, vihreänä ja luonnonvalkoisena.

Badge
Tuli tilattua kahdenkäden flameberge miekka ja lattiateline, miekka ei sopinut suoraan telineeseen niin soitto tuli ja kysyttiin että muokataanko telinettä niin että miekan siihen saa hyvin pysymään. Varmasti tilaan lisää rautaportista!
- Tuomas Koukka

Myymälämme

Kaikki verkkokaupan tilaukset ovat noudettavissa myös myymälästämme osoitteesta Oppipojankatu 1, 20780 Kaarina. Ajomatka on vain 10 minuuttia Turun keskustasta!