Puukahvainen rapiiri

299

3 varastossa

Tuotekuvaus

Renessanssiaikana miekkailutaitoja pidettiin oleellisena osana herrasmiehen koulutusta, ja miekkailua käytettiin yleisesti riitatilanteiden ratkaisuissa. Pistomiekka olikin lähtökohtaisesti siviiliase, jota käytettiin kaksintaisteluissa 1500-luvulta alkaen. Se oli nimensä mukaisesti suunniteltu pistoihin, jotka mieluiten suoritettiin läpi ylimielisen vastustajan, jonka kanssa oli ollut herrasmiesten välistä erimielisyyttä. Miekkailukoulut, joissa herrasmiehet saivat miekkailukoulutuksensa, olivat usein kuuluisan mestarin ympärille kehittyneitä. Jotkut näistä mestareista loivat meidän päiviimme asti säilyneitä kuvitettuja käsikirjoituksia, ja näiden miekkailuoppaiden kautta heidän taiteenlajinsa ja perinne on yhä vieläkin elossa.

Salvatore Fabris, Nicoletto Giganti ja Capo Ferro olivat 1600-lukulaisia italialaisia miekkailumestareita, joiden teokset sisältävät oppeja niin rapiirin kuin rapiirin ja torjuntatikarin käyttön. Nämä mestarit opettivat taitojaan ympäri Euroopan hoveja, ja heidän elämänsä kietoutuivat tiiviisti tuon ajan poliittisiin tapahtumiin ja jännitteisiin. Salvatore Fabrisi esimerkiksi työskenteli Puolan kuninkaan Sigismundin hovissa, ja vuonna 1594 hän lähes muutti Ruotsin, ja Suomen, historiaa. Sigismund ja Kaarle Herttua, eli kuningas Juhana III:n veli ja poika, olivat jääneet Juhanan hautajaisten jälkeen neuvotteluihin Uppsalaan, tarkoituksena ratkaista kiistelty kruununperimysjärjestys. Kuten suurin osa aristokraatteja, molemmat miehet olivat tottuneet italialaiseen viihteeseen, ja niinpä kehitettiin salajuoni, jossa näyttävästi pukeutuneet italialaiset (näiden seassa naamioitunut Salvatore Fabris) esittäisivät perinteisen näyttävän miekkatanssin paljastetuin rapiirein. Kaarle Herttuaa kuitenkin varoitettiin että näytelmään oli suunniteltu traaginen loppu: hänen kuolemansa Fabrisin rapiiriin. Kaarle Herttua oli jo selvinnyt aiemmasta Sigismund-setänsä järjestämästä salamurhayrityksestä, osasi olla varovainen ja jäi pois juhlaillalliselta. Vuosien sisällissodan jälkeen, johon kuului mm. Suomen Nuijasota, Kaarle Herttua viimein voitti setänsä ja hänestä tuli kuningas Kaarle IX, Pohjoisen Leijonan Kustaa II Adolfin isä. Myös Salvatore Fabris selvisi tuosta illasta ja jatkoi uraansa kysyttynä ja arvostettuna miekkamestarina useissa Euroopan hoveissa, ja lopulta kirjoitti vaikutusvaltaiset miekkailuoppaansa, joista hänet edelleen muistetaan.

Puukahvainen rapiirimme perustuu useisiin 1600-luvun korikahvallisiin rapiireihin, ja yhteensopiva torjuntatikari on myös saatavilla. Tässä pistomiekassa on ruostumattomasta teräksestä valmistettu korikahva, jotta sen käyttö ja huoltaminen olisi mahdollisimman huoletonta. Pistomiekan yleisilme on klassinen; sen herkän koristeellinen swept-hilt -korikahva muodostuu kättä suojaavista sulavasti kaartuvista metallitangoista ja renkaista. Suojaava väistirakenne mahdollistaa erilaisia otetapoja, ja monipuolisuus luonnollisesti antaa edun kaksintaistelutilanteessa. Korikahva on saman kokoinen kuin alkuperäisissä museokappaleissakin, ja tuo autenttisuus välittyy myös miekan käsituntumassa. Kahvaosa on kovapuuta.

Korkean hiilipitoisuuden teräksestä taottu terä on karkaistu taipuisaksi, eli miekka kykenee jämäköihin pistoihin mutta on silti joustava. Pistomiekalla on painoa vain 940 g, ja tuosta painosta iso osa on koristeellisessa korikahvassa, minkä ansiosta miekka on erittäin nopea ja tuntuu lähes painottomalta. Geometrialtaan terän hyvin tiukan timantin mallinen poikkileikkaus tekee terästä lähes stilettomaisen, ja vahvoihin pistoihin tarpeeksi jäykän, kuten kunnon pistomiekassa pitääkin.

Tarvittaessa pistomiekkaan, kuten myös sen pariksi suunniteltuun torjuntatikariin, saa vaihdettua tylpän harjoitusterän, joka on suunniteltu turvallista sparrausta silmälläpitäen. Miekan mukana toimitetaan mustalla nahalla päällystetty huotra, jossa teräsvahvikkeet/-helat.
Valmistaja: Hanwei. Mitoissa saattaa olla hienoista yksilöllistä heittoa.

Kokonaispituus: 113 cm
Terän pituus: 93,4 cm
Kahvan pituus: 12,5 cm
Paino: 940 g
Tasapainopiste väististä: 9,5 cm
Terän leveys väistillä: 19 mm
Terän leveys kärjessä: 10 mm
Terän paksuus väistillä: 5,8 mm
Terän paksuus kärjessä: 2,7 mm
Terän materiaali: 1566 hiiliteräs
Terävyysaste: terävä
Badge
Tilasin poitsulle puisen ja muovisen lasten miekat ja positiivisesti yllättynyt kuinka laadukkaat olivat edulliseen hintaan nähden. Ei saa aivan helpolla päreiksi miekkoja joten ei tarvitse olla uusia ostamassa alvariinsa. Verkkokaupassa kattava valikoima sekä hyvät maksuvaihtoehdot esim.PayPal mitä harvemmin löytyy suomalaisista verkkokaupoista. Itse kävin noutamassa tuotteet myymälästä ja pikaisella visiitillä olisin myymälässäkin voinut hetken hypistellä ja ihmetellä erikoisuuksia mitä oli aika määrä liikkeessä, vaikkei iso myymälä ollutkaan.
- Snakari

Myymälämme

Kaikki verkkokaupan tilaukset ovat noudettavissa myös myymälästämme osoitteesta Oppipojankatu 1, 20780 Kaarina. Ajomatka on vain 10 minuuttia Turun keskustasta!