Säärisiteet

14

Poista

Tuotekuvaus

Kautta aikain jalat on täytynyt suojata jollain keinolla niin säätä kuin luontoakin vastaan. Housut ovat tietysti nykypäivän tapa suojata jalat, mutta säärisiteitä on käytetty kautta historian joko housujen lisänä tai korvikkeena. Säärisiteet pitivät housut ehjinä ja kuivina ja antoivat kivasti pientä lisäsuojaa jaloille niin ryteikön läpi rämpiessä kuin taisteluissakin. Pienetkin naarmut saattoivat olla hengenvaarallisia tulehtuessaan, joten pienikin suoja nokkosia, ohdakkeita, oksia, naarmuja ja nirhaumia vastaan tuli todella tarpeeseen entisaikoina. Suojan lisäksi säärisiteet ajoivat myös osittain samaa asiaa kuin sukat ja antoivat mukavasti lämpöä kylminä vuodenaikoina.

Roomalaiset legioonat marssivat säärisiteet jaloissaan aina kun lähtivät Italiasta pohjoiseen, olivatpa sitten matkalla Galliaan, Germaniaan tai Britanniaan ja säärisiteet olivat yleisessä käytössä niin viikingeillä, kelteillä kuin sakseilla ja muillakin germaanisilla heimoilla. Säärisiteet olivat selkeästi helpommat ja halvemmat tehdä kuin housut tai housusukat ja monenlaiset kankaan ylijäämäpalat voitiin käyttää loppuun niin jalkarätteinä kuin säärisiteinäkin. Säärisiteiden yksinkertaisuuden takia on turvallista olettaa että säärisiteitä oli käytössä kylmillä asuinalueilla jo kauan ennen rooman vallan aikaa ja käyttö jatkui aina ensimmäiseen maailmansotaan saakka, jolloin sotilailla oli vielä yleisenä tapana suojata jalat säärisiteillä. Nykytiedon mukaan niin naiset kuin miehetkin ovat käyttäneet säärisiteitä yhteiskuntaluokasta riippumatta.

Säärisiteiden kiertäminen aloitetaan nilkasta tai jalkapöydän tai kantapään alta ja kierretään säären ympäri aina polveen saakka tai ainakin pohjelihaksen yläpuolelle (jotta sääriside ei ala valumaan kävellessä). Säärisiteet voi periaatteessa kiertää millaisten housujen päälle tahansa, mutta housujen on hyvä olla säären kohdalta tiukat tai ainakin hyvin istuvat. Löysä lahje jää pullottamaan säärisiteen alta ja saattaa siteen alle jäävänä klönttinä tuntua jalkaa vasten ärsyttävältä ajan mittaan.

Paketissa kaksi säärisidettä, eli yksi kummallekin jalalle. Valmistettu kalanruotokuvioon kudotusta 100% puuvillasta. Pituus on n. 3,5 m. Leveys n. 10 cm. Konepestävissä 40°C asteessa.

Badge
Hyvä palvelu ja nopea toimitus. Tulen ehdottomasti jatkossakin tilaamaan Rautaportista.
- Nina Vuorijärvi

Myymälämme

Kaikki verkkokaupan tilaukset ovat noudettavissa myös myymälästämme osoitteesta Oppipojankatu 1, 20780 Kaarina. Ajomatka on vain 10 minuuttia Turun keskustasta!