Tinker varhaiskeskiajan miekka

325333

Poista

Tuotekuvaus

Tinkerin keskiaikaisessa yhden käden miekassa on Oakeshott tyypin XII säilä. Oakeshottin mukaan tyypissä XII on leveä ja litteän tasainen terä, joka kapenee tasaisesti kohti hyvää terävää kärkeä. XII-tyypin miekkoja on säilynyt meidän päiviimme suuri määrä, mikä varmasti osaltaan todistaa niiden suosiota. Moni klassinen keskiaikainen miekka, aina 1000-luvulta 1400-luvun alkuun, on tätä terätyyppiä, mutta jopa viikinkiaikaisia esimerkkejä löytyy. Esimerkkejä löytyy myös laajalti keskiaikaisesta taiteesta, varsinkin Maciejowski-raamatusta (joka noin v. 1250).

Suurimman osan Euroopan historiasta aseet ja suojavarusteet ovat käyneet kilpavarustelua ja kehittyneet vastaamaan toisessa tapahtuneeseen kehitykseen, kumpikin vuorollaan. Välillä ylivoima on ollut hyökkäysvarusteilla, välillä puolustusvarusteilla. Keskiajan alkaessa miekkahyökkäyksessä suosittuna iskutapana oli viilto. Kun rengashaarniskointi, ja myöhemmin levyhaarniskointi, tulivat yhä yleisemmäksi oli miekan kehityttyvä mikäli mieli vastata haasteeseen. Vähitellen miekkasepät ymmärsivät että pienet terän mallin muutokset auttoivat parantamaan miekkojen leikkaamiskykyä, samalla tehden niiden kärjistä paremmin kontrolloitavia tarkkoja ja tehokkaita pistoja varten. Nämä parannukset saatiin aikaan kun teräprofiilia kavennettiin ja veriuria lyhennettiin.

Kuten muutkin miekat Tinkerin mallistossa, myös keskiaikainen miekka on saatavilla kahtena eri versiona, terävänä ja tylppänä, joilla on yhtäläiset käsittelyominaisuudet. Terävässä miekassa on 2/3 mittainen veriura ja terä jatkuu urasta kärkeen litistetyn timantin mallisena. Tylpässä miekassa ura on leveämpi, jotta terän massaa on saatu siirrettyä reunoja kohti turvallisuuden parantamiseksi. Kuten tyypillisissä tyypin XII miekoissa, myös Tinkerin miekassa on lyhyt suora väisti. Ristin mallinen kahvaosa on samalla sekä esteettisesti miellyttävä että käytännöllinen.

Monet Royal Armouries –museon I.33-manuaalista löytyvistä kuvista voidaan tulkita tyypin XII miekoiksi, ja tylppä versio onkin erinomainen juuri näihin kupurakilven ja miekan harjoitustaisteluihin, joita tuossa kuuluisassa ja vanhassa I.33 miekkailuoppaassa opetetaan. Terävällä versiolla vesipullojen ja muiden harjoituskohteiden leikkaaminen onnistuu vaikka omalla takapihalla. Molemmat versiot ovat nopeita ja ketteriä, mutta niissä on kuitenkin voimaa ja jämäkkyyttä niin, ettei niiden toiminnallinen käyttötarkoitus jää epäselväksi.

Miekan kädensija on puuta, joka on ensin kiedottu nyörillä ja päällystetty sen jälkeen nahalla. Ruodin pää on kierteistetty ja ponnen päässä on syvennys kuusiokolomutteria varten, jolla koko kahvarakenne kiinnitetään ja kiristetään. Tämä rakenne mahdollistaa kahvarakenteen helpon purkamisen tarkastusta, uudelleenkiristystä, muutostöitä ja vaikka terän vaihtoa varten. Miekan mukana toimitetaan puinen nahalla päällystetty huotra, jossa on teräksiset helat.
Valmistaja: Hanwei. Mitoissa saattaa olla hienoista yksilöllistä heittoa.

 

Kokonaispituus: 98 cm
Terän pituus: 81 cm
Kahvan pituus: 16 cm
Paino: 1,18 kg
Tasapainopiste väististä: 12 cm
Terän leveys väistillä: 5,4 cm
Terän leveys kärjessä: 1,4 cm
Terän paksuus väistillä: 5,5 mm
Terän paksuus kärjessä: 3,5 mm
Terän materiaali: 5160 hiiliteräs
Terävyysaste: terävä

 

Tietoa Tinker Pearce –sarjasta:

Hanwei on valmistanut Michael ”Tinker” Pearcen suunniteleman miekkasarjan joka vastaa HEMA-harrastajien (Historical European Martial Arts = historialliset eurooppalaiset kamppailulajit) erilaisiin harjoitustarpeisiin, niin sparraukseen kuin leikkausharjoituksiinkin. Tinker-kokoelma koostuu autenttisista, historiallisiin esikuviin perustuvista aseista, jotka kuitenkin on valmistettu modernein menetelmin moderneista materiaaleista, parhaan kestävyyden saavuttamiseksi. Jokainen Tinker Pearce miekka on täysin toiminnallinen taisteluvalmis teräase.

Kaikki sarjan miekat on saatavilla sekä tylppäreunaisina että terävinä, joten voit valita tarvitsetko autenttisen terän leikkausharjoituksiin vai treeniterän historianelävöittämiseen ja taisteluharjoituksiin. Kumman tahansa valitsetkin, saat yhden markkinoiden hienoimmista keskiaikaisten miekkojen jäljennöksistä, joiden käsiteltävyys on omaa luokkaansa.

Näiden teräaseiden kehittäjä, Michael Tinker Pearce, on niittänyt mainetta seppänä arvokkaiden tilaustyömiekkojen valmistajana, ja hänen aseensa tunnetaan erityisesti kestävyydestä ja yleisestä suorituskyvystä. Hän on tutkinut miekkoja yli 30 vuotta, ja hänen aktiivisuutensa ansiosta modernien replikoiden painot ja tasapainotukset ovat nykyisin mahdollisimman lähellä alkuperäisiä kappaleita kautta koko miekanvalmistusteollisuuden. Yhdistettynä tutkimukseensa, Tinkerin laaja-alainen harrastustoiminta on auttanut häntä ymmärtämään sekä miten miekkoja käyttivät aikanaan he joiden henki oli niistä riippuvainen, että myös nykypäivän harrastajien tarpeet.

Nämä miekat täyttävät Tinkerin laatuvaatimukset. Terät on taottu 5160 jousiteräksestä ja karkaistu 50-53 Hrc kovuuteen, ruoti matalampaan 30 Hrc kovuuteen. Keskiaikaisissa malleissa ruodin pää on kierteistetty ja ponnen päässä on syvennys kuusiokolomutteria varten, jolla koko kahvarakenne kiinnitetään ja kiristetään. Tämä rakenne mahdollistaa kahvarakenteen helpon purkamisen tarkastusta, muutostöitä ja vaikka terän vaihtoa varten. Terävät ja tylpät terät ovat keskenään vaihtokelpoisia keskiaikaisissa malleissa. Terät on suunniteltu kestämään täyskontaktia, mutta niitä saa tarvittaessa myös varaosina, mikä entisestään laskee käyttömiekan pidemmän aikavälin kuluja. Viikinkimiekan kohdalla niin terävän kuin tylpänkin terän kahvarakenne on niitattu historiallisen autenttisuuden saavuttamiseksi, ja vastaamaan keräilijöiden ja harrastajien tarpeisiin.

Badge
Uskomattoman hieno paikka vanhanaikaisista aseista, haarniskoista ja kilvistä kiinnostuneille.
- Mikko Penkkimäki

Tuotteet omassa varastossa

Kaarinan myymälässä.

Nopea toimitus

Tilaukset lähetetään 24h sisällä jokaisena arkipäivänä.

Osta verkossa tai myymälässä

Voit myös tilata netissä ja noutaa tilauksen myymälästä.

Joustavat maksutavat

Maksa verkkopankissa, laskulla, osissa, luottokortilla, PayPalilla tai postiennakolla.

Myymälämme

Kaikki verkkokaupan tilaukset ovat noudettavissa myös myymälästämme osoitteesta Oppipojankuja 1, 20780 Kaarina 10 minuutin ajomatkan päässä Turun keskustasta.

Tervetuloa ostoksille Suomen parhaaseen historiakauppaan!