Tuotekuvaus

Niitatuista lenkeistä valmistettu rengashaarniska antoi soturille parhaimman mahdollisen suojan, sillä yksittäin kiinni niitatut lenkit kestivät taistelun rasituksia huomattavati paremmin kuin ainoastaan yhteen taivutetut lenkit. Jokaisen yksittäisen lenkin yhteen niittaaminen oli kuitenkin huomattavasti vaikeampaa, prosessi vei huomattavasti enemmän aikaa ja tällainen haarniska oli erittäin kallis. Rengashaarniskoja käytettiin jo Rooman valtakauden alkupuolella, mutta taistelijan suojana se oli suosituin 1200-luvulla, jolloin rengashaarniska käytännössä peitti jokaisen eurooppalaisen sotilaan päästä varpaisiin. Aseiden kehittyminen 1200-luvun jälkeen pakotti soturit käyttämään osittain myös levyhaarniskaa rengashaarniskan lisänä. Rengashaarniskat säilyivät aktiivisessa käytössä läpi koko keskiajan ja käyttö loppui vasta tuliaseiden kehittymisen myötä.

Rengashaarniska on erittäin kestävä, mutta sen joustavuuden vuoksi vihollisen isku saattoi kuitenkin murtaa luita ja aiheuttaa vakavia vammoja, vaikka viiltohaavaa ei syntyisikään. Rengashaarniskapaidan alla käytettiinkin aina iskuilta suojaavaa paksua ja pehmeää gambesonia.

Jokaisen teräksestä valmistetun lenkin päät on ensin litistetty ja tämän jälkeen niitattu yhteen. Malli on tarkasti kopioitu useista säilyneistä alkuperäiskappaleista, joita löytyy niin museoista kuin yksityiskokoelmistakin. Jokainen 1,4mm paksusta teräksestä taivutettu rengas on viimeistelyssä jätetty pintakäsittelemättä mahdollisimman autenttisen lopputuloksen takaamiseksi. Silmukointi on tyypillistä neljä rengasta läpi viidennestä -tyyliä, joka on käytännössä ainoa keskiajan euroopassa käytetty silmukointitapa.

Suojaamaton/sinkitsemätön teräs ruostuu herkästi. Suosittelemmekin, että rengashaarniska pidetään jatkuvasti öljyttynä. Aktiivisessa käytössä suojaamaton rengashaarniska tummuu ja patinoituu ajan myötä. 1,4mm
paksusta teräksestä taivutettujen renkaiden sisämitta on 8mm.

M-koko:
- rinnanympärys n. 125 cm venytettynä. Rinnanympäryksen ei tulisi ylittää 115 cm:ä, sis. gambesonin.
- korkeus olkapäältä helmaan n. 105 cm
- käden pituus kainalosta hihansuuhun n. 48 cm
- paino n. 13,3 kg

L-koko:
- rinnanympärys n. 138 cm venytettynä. Rinnanympäryksen ei tulisi ylittää 125 cm:ä, sis. gambesonin.
- korkes olkapäältä helmaan n. 107 cm
- käden pituus kainalosta hihansuuhun n. 52 cm
- paino n. 16,2 kg

XL-koko:
- rinnanympärys n. 150 cm venytettynä. Rinnanympäryksen ei tulisi ylittää 135 cm:ä, sis. gambesonin.
- korkeus olkapäältä helmaan n. 110 cm
- käden pituus kainalosta hihansuuhun n. 56 cm
- paino n. 18,1 kg

Badge
Hyvät fiilikset jäi. Tuotekyselyyn vastattiin nopeasti ja kattavasti sekä tilattu tuote lähetettiin viivyttelemättä ja sellaisena kuin luvattiinkin.
- Jesse Rudnäs

Myymälämme

Kaikki verkkokaupan tilaukset ovat noudettavissa myös myymälästämme osoitteesta Oppipojankatu 1, 20780 Kaarina. Ajomatka on vain 10 minuuttia Turun keskustasta!